?>

Çin'in, Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örneklerini toplayan keşif aracı döndü

Çin'in Ay'ın karanlık yüzüne gönderdiği "Çang'ı 6" keşif aracının, topladığı kaya ve toprak örnekleriyle Dünya'ya döndüğü bildirildi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Pekin

Çin Ulusal Uzay İdaresinden yapılan açıklamaya göre, örnekleri taşıyan dönüş mekiği bu sabah saatlerinde Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki planlanan alana indi.

Örneklerin mühürlendiği konteyner, açılmak üzere Pekin'de gönderilirken Çang'ı 6 görevinin başarıyla tamamlandığı belirtildi.

Konteyner açıldıktan sonra örnekler tasnif ve analiz çalışmaları için bilim ekibine teslim edilecek.

Ay'ın karanlık yüzünden ilk kez kaya ve toprak örnekleri toplandı

Çang'ı 6, bugüne dek Ay'ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak örneği toplayan ilk keşif görevi olurken Çin de bunu yapan ilk ülke oldu.

Uydu, sonda, iniş ve yükseltme araçları ile dönüş mekiğinden oluşan keşif aracı, 3 Mayıs'ta Çin'in Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı.

Keşif aracı, 2 Haziran'da Ay'ın Güney Kutbu-Aitken Çanağı içindeki bir krater olan Apollo Çanağı'na yumuşak iniş yapmış, toprak ve kaya örnekleri toplama işlemlerini 4 Haziran'da tamamlamıştı.

Ay'ın karanlık yüzü

Dünya'nın etrafı ile kendi etrafındaki dönüş hızı eşit olduğundan Ay'ın hep aynı yüzü Dünya'ya dönük oluyor. Ay'ın Dünya'dan görünmeyen uzaktaki yüzüne "karanlık yüzü" adı veriliyor.

"Karanlık" ifadesi, ışık yokluğunu değil bu bölgenin Ay'ın yakındaki yüzüne göre daha az bilinmesini ifade ediyor.

İlk kez eski Sovyetler Birliği'nin "Luna" uydusu 1959'da Ay'ın karanlık yüzünü fotoğraflamış, Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi de 1960'ta Ay'ın karanlık yüzünü anlatan detaylı bir atlas yayımlamıştı.

ABD'nin 1968'deki insanlı ay seferi "Apollo 8" görevine katılan astronotlar, Ay'ın karanlık yüzünü bizzat gören ilk insanlar olmuştu.

Çin, Ay'ın karanlık yüzüne keşif aracı indiren ilk ülke

Çin mitolojisindeki Ay tanrıçası "Çang'ı"nın adını taşıyan keşif görevleri, 2007 ve 2010 yıllarında Ay yörüngesine yollanan "Çang'ı 1" ve "Çang'ı 2" uydularıyla başlamıştı. Ay'ın haritalandırılmasının hedeflendiği keşif görevleri, yüzeye yumuşak iniş için hazırlık amacı taşıyordu.

"Çang'ı 3" görevinde "Yütu" (Yeşim Tavşanı) adı verilen gezgin keşif aracı, Aralık 2023'te Ay'ın yüzeyine indirilmişti.

Çin, "Çang'ı 4" görevinde "Yütu-2" gezgin keşif aracını Ocak 2019'da Ay'ın karanlık yüzüne indirerek ilke imza atmıştı.

"Çang'ı 5" görevinde Çin, Ay yüzeyinden kaya ve toprak örnekleri toplamayı amaçlayan ilk keşif aracını göndermişti. Keşif aracı, Kasım 2020'de fırlatıldıktan sonra topladığı 1,73 kilogram kaya ve toprak örneğiyle Aralık 2020'de Dünya'ya dönmüştü.

Çin, Ay'daki keşif faaliyetini gelecek yıllarda yeni görevlerle sürdürmeyi planlıyor. Bu kapsamda "Çang'ı 6"nın ardından, 2026'da Ay'ın güney kutbunda keşif yapmak üzere "Çang'ı 7" ve 2027'de doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini doğrulamak ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inşası için testler yapmak üzere "Çang'ı 8" görevleri planlanıyor.

Ülke, 2030'dan itibaren Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi, Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlamayı hedefliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FIFA'dan sosyal medyada nefret söylemine önlem

2024-06-18 17:22 - Spor

Hataylı bıçak ustası 10 yıldır ateş başında mesai yapıyor

2024-06-19 12:23 - Çevre-Hayat

İran'daki bir ankete göre, seçim yarışında Celili öne çıktı, Pezeşkiyan ikinci sırada

2024-06-20 12:13 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyini yasaklı beyaz fosfor bombasıyla vurduğu bildirildi

2024-06-24 00:17 - Dünya

ABD, Netanyahu'nun İsrail'e silah sevkiyatının azaldığı yönündeki açıklamalarını reddetti

2024-06-25 00:03 - Dünya

Ukrayna, Slovakya'yı geriden gelerek devirdi

2024-06-21 18:18 - Spor

IMF: ECB, gelecek verilere bağlı olarak para politikası duruşunu kademeli olarak gevşetebilir

2024-06-20 19:17 - Ekonomi

EURO 2024'te grup maçları "ilkler ve enler" ile başladı

2024-06-19 11:22 - Spor

İsrail'in Gazze'de 2 evi daha hedef aldığı saldırıda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı

2024-06-23 08:12 - Dünya

Çin'in, Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örneklerini toplayan keşif aracı döndü

2024-06-25 11:53 - Teknoloji

İlgili Haberler

James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti

19:37 - Teknoloji

Üniversite ve fabrikaların atık suyu ile gıda atıkları ekonomiye kazandırılıyor

12:33 - Teknoloji

TÜBA Genç Akademi Topluluğu bilim diplomasisiyle Türkiye'yi uluslararası arenada temsil edecek

10:17 - Teknoloji

Çinli teknoloji şirketi Xiaomi, yeni elektrikli SUV aracını tanıttı

10:07 - Teknoloji

HAVELSAN'ın 6 yeteneğine NATO sertifikasyonu

15:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gazetecilerin dokunulmazlığı mı var?!. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:09 - En Son Yazılar

ABD'nin büyük bankaları Fed'in stres testini geçti

01:43 - Ekonomi

Trump, Fed Başkanlığına faiz oranlarını düşürmek isteyen birini seçeceğini söyledi

01:32 - Ekonomi

İstanbul merkezli 8 ilde restoran zincirine yönelik FETÖ soruşturmasında 32 zanlı tutuklandı

01:17 - Asayiş

Ermenistan’da Papazlar, Generaller ve Paşinyan kavgasının perde arkası! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

01:12 - En Son Yazılar