?>

Çin, uzay istasyonuna göndereceği yeni taykonot ekibini açıkladı

Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'na düzenleyeceği yeni sefere katılacak taykonotları tanıttı.

Teknoloji - 5 ay önce

Xinhua'nın haberine göre, Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Direktör Yardımcısı Lin Şiçiang, düzenlediği basın toplantısında, "Şıncou-20" uzay mekiğiyle yörüngeye gönderilecek 3 kişilik ekibi açıkladı.

Lin, uzay istasyonuna yapılacak 5. insanlı seferde, taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie'nın yer alacağını bildirdi.

Açıklamanın ardından üç taykonot basının karşısına çıktı.

Seferin komutanlığını üstlenecek 46 yaşındaki Çın Dong, 2016'da katıldığı "Şıncou-11" seferiyle Tiengong-2 uzay laboratuvarında 33 gün geçirmiş, 2022'deki "Şıncou-14" seferinde ise Tiengong uzay istasyonunda 6 ay görev yapan taykonot ekibi içinde yer almıştı.

Taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alacak. Çın'ın daha önce Çin Hava Kuvvetlerinde pilotluk, Vang'ın ise Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketinde mühendislik yaptığı aktarıldı.

Uzayda 6 ay görev yapacak taykonot ekibini taşıyacak "Şıncou-20" uzay mekiği, yarın yerel saatle 17.17'de ülkenin kuzeybatısındaki Ciuçüen Uydu Merkezi'nden fırlatılacak.

Long March-2F taşıyıcı roketinin kullanılacağı fırlatış, Çin'de son 10 yıldır "Uzay Günü" olarak kutlanılan 24 Nisan'a denk geliyor.

Çin'in ilk uydusu Donfıng-1, 24 Nisan 1970'de fırlatılmıştı. 2016 yılında bu tarihin "Uzay Günü" olarak kutlanmasına karar verilmişti.

Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle Dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu kurdu.

Bir çekirdek modül, 2 laboratuvar modülünden oluşan ve uzay teleskobu eklenmesi planlanan Tiengong Uzay İstasyonu, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edildi.

İstasyonun ana parçası "Tienhı (Göksel Uyum)" çekirdek modülü 29 Nisan 2021, ilk laboratuvar modülü "Vıntien (Gökleri Aramak)" 24 Temmuz 2022, ikinci laboratuvar modülü "Mıngtien (Gökleri Düşlemek)" ise 31 Ekim 2022'de fırlatıldı.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun "T" biçimli ana iskeleti tamamlanırken istasyon, "uygulama ve geliştirme" aşamasına geçti.

"Şüntien (Gökleri Dolaşmak)" adı verilen uzay teleskobunun da ayrı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.

Üç kişilik taykonot ekibinin dönüşümlü görev yaptığı istasyona, "Şıncou" (Kutsal Gemi) mekikleriyle personel, "Tiencou" (Gök Gemisi) mekikleriyle de ikmal malzemeleri taşınıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefatının 32. yılında 8'inci Cumhurbaşkanı Özal'ı andı

2025-04-17 11:42 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pakistan ile hemen her konuda tam uyum içinde hareket ettiğimizi görmekten memnuniyet duyuyoruz

2025-04-22 22:36 - Siyaset

Ticaret Bakanı Bolat'ın Japonya ziyareti yeni işbirliği kapıları açacak

2025-04-22 08:57 - Ekonomi

İstanbul'un turistik mekanları 7 milyonu aşkın laleyle süslendi

2025-04-20 17:18 - Çevre-Hayat

Bakan Göktaş, ameliyat olan 15 Temmuz şehidinin annesini ziyaret etti

2025-04-16 21:17 - Siyaset

İETT'ye bağlı özel halk otobüsü şoförünün bıçakla tehdidi kamerada

2025-04-22 22:47 - Asayiş

Etnospor Forumu, 'Geleneksel Sporların İhyası' parolasıyla St. Petersburg'da düzenlenecek

2025-04-16 11:23 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını savunmak insanlığı, barışı ve adaleti savunmaktır

2025-04-18 15:47 - Siyaset

ABD'de gözaltına alınan Türk öğrenci Öztürk'e destek mesajları için çevrim içi form açıldı

2025-04-17 11:08 - Dünya

Ayakkabı üretiminde yarım asrı deviren kardeşler, mesleği yaşatmaya çalışıyor

2025-04-21 12:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bilişim Vadisi TEKNOFEST 2025'i ödüllerle tamamladı

14:02 - Teknoloji

KADEM'in kadın girişimcileri TEKNOFEST standında yerini aldı

18:23 - Teknoloji

SANCAR SİDA "mavi vatanı" koruma görevi için envantere girdi

18:17 - Teknoloji

TEKNOFEST İstanbul kapanış töreninin ardından sona erdi

18:13 - Teknoloji

Lise öğrencileri geliştirdikleri teknolojiyle işletme ekosistemini destekleyecek

17:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

NATO Konseyi yarın Rusya'nın Estonya hava sahasını ihlal etmesini görüşecek

19:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu ile kıyaslanmasına soruşturma

19:28 - Gündem

Can Holding'e yönelik soruşturmada 1 şirkete daha kayyum atandı

19:17 - Gündem

Mourinho'dan Fenerbahçe'deki olağanüstü genel kurulla ilgili açıklama

19:13 - Spor

İngiltere'nin Filistin Devleti'ni tanımasının ardından Londra Temsilciliğinde bayrak tören

18:27 - Dünya