?>

Çin, Rusya ve Ukrayna'ya "tahıl ihracatına kısa sürede devam etme" çağrısında bulundu

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Gıng Şuang, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki gıda krizini hafifletmek amacıyla Rusya ve Ukrayna'yı "tahıl ve gübre ihracatına kısa sürede devam etmeye" çağırdı.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Çin Küresel Televizyon Ağının (CGTN) haberine göre, Gıng, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tahıl anlaşmasının küresel gıda arzını korumak ve pazarını istikrara kavuşturmak için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Gıng, Rusya ile Ukrayna'ya "tahıl ve gübre ihracatına kısa sürede devam etme" çağrısında bulundu.

Gıng, her iki ülkenin de meşru endişelerinin giderilmesi için ilgili BM birimleriyle çalışması umudunu dile getirerek, bunun özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki gıda krizinin hafifletilmesi için önemli olduğunu vurguladı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, BMGK'de yaptığı konuşmada, birçok kişinin Rusya'nın kararıyla ilgili üzüntü ve hayal kırıklığı yaşadığını anımsatarak, "Ancak 362 milyon için bu bir üzüntü meselesi değil. Bu, onların, çocuklarının, ailelerinin geleceğiyle ilgili. Onlar üzgün değil kızgınlar ve endişeliler, bazıları aç kalacak, bazıları da açlık yüzünden ölecek." demişti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başkentin sağlık turizmi sektörü Afrika'ya açılmaya hazırlanıyor

2023-07-20 12:28 - Ekonomi

Rodos Adası'ndaki yangında itfaiye ekibi mahsur kaldı

2023-07-22 16:08 - Dünya

Trafiğe haziranda 193 bin 688 aracın kaydı yapıldı

2023-07-21 13:23 - Gündem

Almanya, AB olarak Türkiye gibi kilit bir ortakla birlikte çalışmak istiyor

2023-07-20 18:02 - Dünya

İkinci el online oto pazarında satışlar 1 milyonu aştı

2023-07-16 11:32 - Ekonomi

Çin'in kıdemli diplomatı Vang'a göre, sınır anlaşmazlıkları Hindistan ile ilişkileri belir

2023-07-17 16:22 - Dünya

ABD ordusuna ait milyonlarca e-posta yanlışlıkla Mali'ye gönderildi

2023-07-18 00:43 - Dünya

TİGEM, 66 baş safkan Arap koşu tayı satacak

2023-07-16 09:45 - Ekonomi

Diyarbakır'da bu yıl 150 bin tonu aşkın karpuz rekoltesi bekleniyor

2023-07-20 17:12 - Ekonomi

Ukraynalı savaş mağduru milli sporcu, Türkiye'de yeni umutlara yelken açıyor

2023-07-22 11:52 - Spor

İlgili Haberler

Putin, Rusya-Ukrayna müzakereleri için yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi

02:12 - Dünya

Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Buner, Rümeysa Öztürk'ün dava sürecinin takip edileceğini söyledi

23:18 - Dünya

Papa 14. Leo yapay zekanın, insan onurunun ve emeğin savunulmasında zorluklar yarattığını söyledi

22:53 - Dünya

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde çıkan orman yangını sürüyor

22:37 - Dünya

Gazze'deki esirlerin yakınları, Netanyahu hükümetini istifaya davet etti

22:32 - Dünya

Günün Manşetleri

‘Sıvasız Evlerden Biri / Kurban’

07:12 - Özel Haber

İzmir'de apartman dairesinde meydana gelen patlamada 4 kişi yaralandı

02:34 - Asayiş

Putin, Rusya-Ukrayna müzakereleri için yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi

02:12 - Dünya

Maltepe metro istasyonunda üzerine reklam panosu düşen kadın yaralandı

23:43 - Asayiş

Ardahan Üniversitesinden 'kampüste ayı görüldü' uyarısı

23:23 - Çevre-Hayat