?>

Çin, Rusya ve Ukrayna'ya "tahıl ihracatına kısa sürede devam etme" çağrısında bulundu

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Gıng Şuang, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki gıda krizini hafifletmek amacıyla Rusya ve Ukrayna'yı "tahıl ve gübre ihracatına kısa sürede devam etmeye" çağırdı.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Çin Küresel Televizyon Ağının (CGTN) haberine göre, Gıng, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tahıl anlaşmasının küresel gıda arzını korumak ve pazarını istikrara kavuşturmak için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Gıng, Rusya ile Ukrayna'ya "tahıl ve gübre ihracatına kısa sürede devam etme" çağrısında bulundu.

Gıng, her iki ülkenin de meşru endişelerinin giderilmesi için ilgili BM birimleriyle çalışması umudunu dile getirerek, bunun özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki gıda krizinin hafifletilmesi için önemli olduğunu vurguladı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, BMGK'de yaptığı konuşmada, birçok kişinin Rusya'nın kararıyla ilgili üzüntü ve hayal kırıklığı yaşadığını anımsatarak, "Ancak 362 milyon için bu bir üzüntü meselesi değil. Bu, onların, çocuklarının, ailelerinin geleceğiyle ilgili. Onlar üzgün değil kızgınlar ve endişeliler, bazıları aç kalacak, bazıları da açlık yüzünden ölecek." demişti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

THY'den şampiyon olan "Filenin Sultanlarına" özel anons

2023-07-18 11:23 - Spor

Aydın'da sıcak hava nedeniyle sokaklarda yoğunluk azaldı

2023-07-19 16:23 - Çevre-Hayat

Türk havacılık tarihinin önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş kabri başında anıldı

2023-07-16 16:57 - Gündem

Sakaryaspor zirve yarışında yer almak istiyor

2023-07-20 15:08 - Spor

Djokovic'ten Wimbledon şampiyonu Alcaraz'a övgü

2023-07-17 12:18 - Spor

Yaralı bulunan yavru "Bambi"ler tedavilerinin ardından doğaya salınacak

2023-07-16 12:47 - Çevre-Hayat

Çin, Rusya ve Ukrayna'ya "tahıl ihracatına kısa sürede devam etme" çağrısında bulundu

2023-07-22 20:58 - Dünya

Sinop'u kruvaziyerlerle dört ayda 3 bin 458 turist ziyaret etti

2023-07-19 15:27 - Gündem

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Milletler Ligi'nde şampiyon oldu

2023-07-17 07:58 - Spor

Süper Lig'de ilk büyük maç 2. haftada

2023-07-18 22:58 - Spor

İlgili Haberler

Trump: Putin ile Zelenskiy'nin birlikte çalışıp çalışamayacağını göreceğiz

18:12 - Dünya

Zelenskiy: Rusya, Putin ile görüşmenin olmaması için her şeyi yapıyor

17:42 - Dünya

Reuters’ta İsrail yanlısı sansür: Gazze soykırımı haberlerinde çifte standart

17:37 - Dünya

Gazze'de kıtlık, en şiddetli düzey olan 5. seviyede tespit edildi

16:47 - Dünya

İran'ın güneydoğusundaki silahlı saldırıda 5 polis hayatını kaybetti

16:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Fed Başkanı Powell: Değişen risk dengesi, politika duruşumuzu ayarlamamızı gerektirebilir

18:32 - Ekonomi

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri yeniden başladı

18:23 - Gündem

TFF yetkilisi Emir Kahraman, statlara kimlik kartlarıyla girişle ilgili değerlendirmede bulundu

18:18 - Spor

Trump: Putin ile Zelenskiy'nin birlikte çalışıp çalışamayacağını göreceğiz

18:12 - Dünya

Beyoğlu Belediye Başkan Vekilliğine Meclis Üyesi Sefer Karaahmetoğlu seçildi

17:47 - Gündem