?>

Çin-Orta Asya Zirvesi'nin açılış töreni yapıldı

Çin ile 5 Orta Asya Cumhuriyeti'ni bir araya getiren Çin-Orta Asya Zirvesi, tarihi İpek Yolu'nun başlangıç noktası kabul edilen Çin'in Şaanşi eyaletinin merkezi Şian'da başladı.

Dünya - 2 yıl önce

Şian
18.05.2023

Zirvenin açılış töreni, Şian'ın kuzeyinde, Çin'de 7. ve 10. yüzyıllar arasında hüküm süren Tang Hanedanı anısına inşa edilen Cennet Parkı içindeki Mor Bulut Köşkü'nde düzenlendi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve eşi Pıng Liyüen, konuk liderleri ve eşlerini köşkün önünde karşılayarak selamladı.

Törene Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.

Tang devri kostümleri giyen dansçıların sergilediği gösteriyi izleyen liderler, ardından zirve için verilen yemek davetinde bir araya geldi.

Devlet Başkanı Şi, davette yaptığı konuşmada, tarihi İpek Yolu'nun Batı'daki başlangıç noktası olan Şaanşi eyaletinin 2 bin yıldır Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki derin dostluk bağına tanıklık ettiğini belirterek, "Halklarımız bin yıllar boyunca malları ve fikirleri değiş tokuş etti, birbirlerinden öğrenerek insanlık tarihinde uygarlıklar arası etkileşimin en parlak sayfası olan kadim İpek Yolu'nun ihtişamını birlikte yarattılar." dedi.

Çin ve Orta Asya Cumhuriyetlerinin 1992'de diplomatik ilişkilerini kurmasından bu yana, uluslararası ortamdaki değişimlere rağmen daima birbirlerine saygı duyduğunu ve destek verdiğini, iyi komşuluk ve karşılıklı fayda arayışında olduğunu ifade eden Şi, ilişkilerin zaman içinde, tarihsel bir sıçramayla iyi komşuluktan stratejik ortaklıklara ve "ortak geleceği paylaşan topluluğa" dönüştüğünü vurguladı.

Şi, Çin-Orta Asya işbirliğinin bu nesildeki liderlerin geleceğe yönelik ortak stratejik tercihi olduğuna işaret ederek, yarınki zirvenin ilişkilerde yeni bir devrin başlangıcı olacağına inancının tam olduğunun altını çizdi.

Liderler Zirvesi ilk kez düzenleniyor

Çin-Orta Asya Zirvesi, Pekin ile Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki "C+C5" işbirliğinin devlet başkanları düzeyindeki ilk toplantısı olacak.

Dışişleri bakanları düzeyindeki ilk "C+C5" toplantısı 2020'de yapılmıştı. Ardından dışişleri bakanları, 2021'de Çin'in, 2022'deyse Kazakistan'ın ev sahipliğinde çevrim içi toplantılarda bir araya gelmişti.

Dışişleri bakanları toplantılarının 4'üncüsü 27 Nisan'da Şian'da yapılmış, toplantıda grubun ilk liderler zirvesini mayıs ayında bu şehirde düzenlemesi kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

28. Dönem parlamentosunun yüzde 63,49'u yenilendi

2023-05-17 13:43 - Siyaset

Dünya 1 numarası Djokovic Roma Açık'a çeyrek finalde veda etti

2023-05-17 18:52 - Spor

ABD: Ukrayna’da vurulan Patriot sistemi çalışabilir durumda

2023-05-17 22:39 - Dünya

Çukurca'da ata tohumundan yılda 180 ton pirinç üretiliyor

2023-05-18 14:14 - Ekonomi

AB, kripto hareketlerini sıkı takibe alacak

2023-05-16 13:27 - Ekonomi

Play-off etabını garantileyen Göztepe'nin gözü dördüncü sırada

2023-05-17 13:48 - Spor

Başkentte sağanak ve şiddetli rüzgar hayatı olumsuz etkiledi

2023-05-17 18:08 - Gündem

BM: Karadeniz Tahıl Girişimi'ne ilişkin hassas bir noktadayız

2023-05-16 20:33 - Dünya

İstanbul'da suç örgütü operasyonunda 9 şüpheli yakalandı

2023-05-17 09:32 - Gündem

İzmir Körfezi'nde deniz yosunu yayılımı sürüyor

2023-05-17 20:18 - Gündem

İlgili Haberler

İskoçya'da 'Palestine Action'a, pankartla destek verdiği iddia edilen kişiye gözaltı

01:01 - Dünya

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail ve Suriye'nin ateşkese vardığını duyurdu

02:07 - Dünya

İngiltere, kötü niyetli siber faaliyetleri nedeniyle Rus ajanlara yaptırım kararı aldı

01:03 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilmeden müzakere sürecine geçilmeyecek

00:38 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 'GENIUS' tasarısını imzaladı

00:23 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail ve Suriye'nin ateşkese vardığını duyurdu

02:07 - Dünya

Roma'da tarihi Trevi Çeşmesi'nin ışıkları Gazze için söndürüldü

02:06 - Kültür Sanat

İngiltere, kötü niyetli siber faaliyetleri nedeniyle Rus ajanlara yaptırım kararı aldı

01:03 - Dünya

İskoçya'da 'Palestine Action'a, pankartla destek verdiği iddia edilen kişiye gözaltı

01:01 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye’deki çatışmalar bir an önce sona erdirilmeli

00:47 - Siyaset