?>

Çin, Japonya'dan Fukuşima'daki atık suyu okyanusa boşaltmayı durdurmasını istedi

Çin, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasının dördüncü evresine başlayan Japonya'ya işlemi durdurma çağrısında bulundu.

Dünya - 1 yıl önce

Pekin

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, boşaltma işleminin küresel halk sağlığına ve deniz çevresine zarar verdiği ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.

Boşaltma işlemi sırasında suyun santralde çalışan işçilerin üzerine sıçraması ve arıtma sisteminde sızıntı gibi vakaların, santralin işletmecisinin yönetim zafiyetini ve devlet denetiminin eksikliğini gösterdiğini ifade eden Sözcü Mao, "Japonya'dan bu yanlışı durdurmasını istiyoruz." dedi.

Mao, Tokyo yönetiminin boşaltımın "güvenli" ve "güvenilir" olduğu iddiasının ikna edici olmadığını belirterek "Japonya, bu konuda yurt içinde ve yurt dışında dile getirilen endişelere kulak vermeli ve boşaltma işlemini sorumlu ve yapıcı bir tavırla ele almalı." ifadesini kullandı.

Boşaltma işleminin uzun dönemli etkilerinin anlaşılabilmesi için bağımsız bir uluslararası denetim mekanizmasının oluşturulması gerektiğine işaret eden Mao, doğal çevreye onulmaz zararlardan kaçınmak için komşu ülkelerin ve diğer paydaşların sürece katılımının şart olduğunu vurguladı.

Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılması

Japonya daha önce açıkladığı plan uyarınca Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasına 24 Ağustos 2023'te başlamıştı.

Çin, Japon hükümetinin, eleştirilere ve karşı çıkışlara rağmen tek taraflı boşaltma işlemine başlamasını "küresel kamu çıkarını hiçe sayan son derece bencil ve sorumsuz bir eylem" olarak niteleyerek protesto etmiş ve Japonya'dan deniz ürünleri ithalatını durdurmuştu.

TEPCO, son everesine geçtiği 4 aşamalı plan çerçevesinde 31 Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmayı hedefliyor.

Tokyo hükümeti, eleştirilere karşı, okyanusa boşaltılması planlanan radyoaktif atık suyun temiz suyla seyreltildiğini, sudaki radyoaktif materyal miktarının insan sağlığı ve çevre için zararlı kabul edilen oranların 40'ta 1'i düzeyinde savunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, santralde yaptığı incelemelerin ardından 4 Temmuz 2023'te yayımladığı raporda, boşaltımın güvenlik standartlarına uygun, insanlara ve çevreye verebileceği zararın ise "ihmal edilebilir düzeyde" olduğu sonucuna varmıştı.

Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara yol açmış, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Kültür varlıklarımızı ön plana çıkaran yeni film hazırlıyoruz

2024-02-27 21:53 - Kültür Sanat

VAR kayıtlarının açıklanmasını değerlendiren Kayserispor Başkanı Çamlı'dan hakemlere destek

2024-02-23 11:43 - Spor

Süper Lig'de 27. hafta maçları tamamlandı

2024-02-26 22:43 - Spor

8. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

2024-02-21 20:43 - Siyaset

Üniversiteli seramik ustası, devlet desteğiyle açtığı atölyede hem üretiyor hem satış yapıyor

2024-02-26 14:37 - Kültür Sanat

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde çatışmalar nedeniyle bir haftada yaklaşık 135 bin kişi göç ett

2024-02-27 10:58 - Dünya

Antarktika'dan getirilen bakteriler kimya sektöründe ticarileştirilecek

2024-02-24 11:57 - Ekonomi

İspanyol çiftçiler 3. haftasına giren eylemlerinde Avrupa Parlamentosu'nu hedef aldı

2024-02-26 18:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomik dengeleri yerli yerine oturtmak için güçlü program uyguluyoruz

2024-02-28 15:43 - Siyaset

Çin, Japonya'dan Fukuşima'daki atık suyu okyanusa boşaltmayı durdurmasını istedi

2024-02-28 18:13 - Dünya

İlgili Haberler

Küresel yarı iletken satışları ikinci çeyrekte yüzde 7,8 arttı

01:53 - Dünya

İsrail'in ablukasını kırmak için onlarca teknelik yardım filosu Gazze'ye doğru yola çıkacak

23:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Hindistan'a yönelik tarifeyi "önemli ölçüde" artıracağını söyledi

22:42 - Dünya

İşgal altındaki Batı Şeria'dan Gazze'ye 6 bin ünite kan bağışı gönderildi

22:37 - Dünya

Netanyahu, Gazze’deki "savaş hedefleri" için yeni adımlar atmak üzere kabineyi topluyor

18:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel yarı iletken satışları ikinci çeyrekte yüzde 7,8 arttı

01:53 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde 3. eleme turu heyecanı başlayacak

00:28 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:23 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:22 - Spor

İsrail'in ablukasını kırmak için onlarca teknelik yardım filosu Gazze'ye doğru yola çıkacak

23:47 - Dünya