?>

Çin'in yüz binlerce Uygur Türkü'nü pamuk tarlalarında çalışmaya zorladığı iddia edildi

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yüz binlerce Uygur Türkü ve diğer azınlıkları pamuk tarlalarında çalışmaya zorladığı öne sürüldü.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

BBC'nin haberine göre, Washington'daki Komünizm Kurbanları Anma Vakfı üyesi ve Çin konularındaki çalışmalarıyla bilinen Adrian Zenz, Çin'in Uygur Türkleri ve diğer azınlıkları pamuk tarlalarında zorla çalıştırdığına dair rapor yayımladı.

Zenz, Çin hükümetine ait resmi raporlar ve yerel haberlere dayandırdığı raporunda, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yüz binlerce kişinin pamuk tarlalarında zorla çalıştırıldığını öne sürdü.

Belgeleri ortaya çıkaran Zenz, resmi belgeler ve haberlerden elde ettiği sonuçların "tarihsel ölçekte" önem taşıdığını vurguladı.

Zenz, Uygurların tekstil imalatında zorla çalıştırıldığına dair kanıtlara daha önceden ulaştıklarına atıfta bulunarak, yeni belgelerin pamuk toplayıcılığıyla ilgili elde ettikleri ilk kanıtlar olduğunu kaydetti.

Çin'in pamuk üretiminin yüzde 85'ini Sincan'dan elde ettiğine değinen Zenz, yalnızca 2018'de Aksu ve Hotan eyaletlerine 210 bin pamuk toplayıcısının gönderildiğini aktardı.

Zenz, elde ettiği belgelerde işçilere "yasa dışı dini faaliyetlere bilinçli şekilde direnme" eğitimlerinin verildiğine dair ifadelerin yer aldığını ve bunun ise zorla çalıştırma politikaların ağırlıklı olarak Uygurlar başta olmak üzere Müslüman gruplara yönelik olduğunu gösterdiğini belirtti.

Dünyaca ünlü firmalar "zorunlu çalıştırma" nedeniyle pamuk almayı durdurmuştu

İsveç merkezli giyim firması H&M, ekimde, etnik azınlıkların "zorunlu çalıştırılması" nedeniyle Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden pamuk tedarik etmeyeceğini duyurmuştu.

Uluslararası denetim, kontrol, belgelendirme, uygunluk değerlendirmesi, işçi haklarının sağlanması ve çevrenin bilinçli şekilde kullanılması gibi konularda hizmet veren Sumerra, Bureau Veritas SA, TÜV SÜD, RINA SpA ve Dünya Çapında Sorumlu Akredite Üretim (WRAP) şirket ve firmaları da Sincan'dan pamuk tedarik etmeme kararı almıştı.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünün (ASPI) mart ayında yayımladığı raporda, Çin'in 2017-2019 yıllarında 80 binden fazla Uygur Türkü'nü fabrikalarda çalışmaları için zorla gönderdiği ortaya konulmuştu. ASPI, İsveç şirketi H&M'nin boyalı iplik üreticisi Huafu Fashion firması ile olan ilişkileri nedeniyle zorunlu iş gücü transfer programından yararlananlardan biri olduğuna işaret etmişti.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki tartışmalı kamplar

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor. Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kovid-19 pandemisinde kuzine sobasına talep arttı

2020-12-15 14:51 - Çevre-Hayat

Neslihan Demir VakıfBank'taki görevinden mutlu

2020-12-15 15:41 - Spor

İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinde yağış ve fırtına uyarısı

2020-12-11 18:11 - Gündem

Çin 105 uygulamayı mobil mağazalarından kaldırdı

2020-12-10 00:09 - Dünya

Erzurum'da kar timleri iş başında

2020-12-09 19:26 - Çevre-Hayat

Akdeniz'deki kruvaziyer trafiğinde 2021 yazı için artış beklentisi

2020-12-15 13:56 - Ekonomi

Bakan Çavuşoğlu: Dayton'ın başarıları dikkate değerdi

2020-12-13 03:06 - Gündem

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 293 bini geçti

2020-12-09 21:06 - Dünya

Olta balıkçılığına 'sosyal mesafe' düzenlemesi

2020-12-09 22:36 - Gündem

Bir yılda 15 köydeki 200 çocuğa pasta ulaştırdı

2020-12-15 15:06 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Köleliğin kaldırılması için ilk ayaklanmanın üzerinden 234 yıl geçti

11:17 - Dünya

İran ile Rusya, Avrupa'nın Tahran'a BM yaptırımlarını geri getirme hakkı olmadığı görüşünde

03:48 - Dünya

Jeffrey Epstein'in suç ortağı Maxwell, eski sevgilisinin bir müşteri listesinin bulunmadığını savundu

01:50 - Dünya

Gazze Şeridi'nde 2 aylık Rasil bebek yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

03:18 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve kıtlığa sebep olan ablukası Kudüs'te protesto edild

01:52 - Dünya

Günün Manşetleri

AK Parti'nin "Türkiye Yüzyılı Buluşmaları" devam ediyor

12:52 - Gündem

Emine Erdoğan'dan Melania Trump'a Gazze'deki insani krize ilişkin mektup

12:32 - Gündem

Türkiye'den Romanya'ya 4,7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-temmuz ihracatı

12:22 - Ekonomi

Antalya'da tropikal meyve bahçelerine kurulan GES enerji maliyetlerini düşürdü

12:18 - Ekonomi

Türkiye ile Avustralya 5 milyar dolarlık ticaret hedefi için temasları sıklaştırıyor

12:02 - Ekonomi