?>

Çin, Hindistan'ın tepkisine rağmen ihtilaflı sınır bölgesindeki köprü inşasını tamamladı

Çin'in, Hindistan'ın karşı çıkmasına rağmen iki ülke arasında sınır ihtilafı yaşanan Himalayalar'daki Pangong Gölü'ne köprü inşasını tamamladığı bildirildi.

Dünya - 10 ay önce

İstanbul

NDTV televizyonunun haberine göre, 22 Temmuz'da kaydedilen uydu fotoğraflarında, Çin'in Himalayalar'daki Pangong Gölü'ne inşa ettiği köprünün tamamlandığı ve köprü üzerinde trafik akışının başladığı görüldü.

Ladakh'ta iki ülke arasındaki "Fiili Kontrol Hattı'na (LAC)" yakın olan ve 1958'den bu yana Çin tarafından kontrol edilen bölge üzerine inşa edilen 400 metrelik köprünün inşası, Ocak 2022'de başlamıştı.

Köprü, Çin'e, Pangong Gölü'nün kuzey ve güney kıyıları arasında birliklerini hızlıca harekete geçirme kabiliyeti kazandırdı.

Uydu görüntüleri uzmanı Damien Symon, yaptığı açıklamada, "Pangong Gölü üzerindeki yeni köprü, Çin'e, askerlerinin hızlı konuşlandırılması için daha kısa bir rota sağlıyor." dedi.

Symon, daha önce Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun çatışma alanlarına ulaşmak için gölün tüm doğu kıyısını dolaşmak zorunda kaldığını ve bunun, Pekin yönetiminin fiili çatışma alanında zamanında yanıt verme kabiliyetini geciktirdiğini ifade etti.

Yeni inşa edilen köprünün, gölün iki yakasındaki mesafeyi 50-100 kilometre azalttığı düşünülüyor.

Hindistan'dan, "yasa dışı işgali kabul etmiyoruz" vurgusu

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili daha önce yaptığı bir açıklamayı yeniden paylaşarak, köprünün "yaklaşık 60 yıldır Çin tarafından yasa dışı işgal altında" tutulan bölgelerde inşa edildiğini ve Hindistan'ın böyle bir "yasa dışı işgali asla kabul etmediğini" belirtti.

Yeni köprü, Pangong Gölü'nün kuzey kıyısında yer alan eski bir Tibet yapısı olan Khurnak Kalesi'ne bağlantı imkanı da sağlıyor.

Khurnak Kalesi, bölgede Hindistan birliklerinin devriye atmasına rağmen 1958'de Çin'in kontrolüne geçmişti. Hindistan, bu bölgede hak iddia ediyor.

"Çin, Hindistan'a karşı toprak bütünlüğü iddiasını somutlaştırdı"

Pangong Gölü'nün güney kıyısında ise yeni bir yol inşa edildi. Bu yol, Çin garnizonunun bulunduğu ve mühimmat merkezi olarak da bilinen Rutog kasabasıyla köprü arasında ulaşımı kolaylaştırdı.

Uzmanlar, köprünün inşasının, Çin'in Hindistan'a karşı toprak bütünlüğü iddiasını somutlaştırarak bu konudaki kararlılığını yansıttığını ifade ediyor.

Çin ile yaşanan çatışmalardan bu yana Hindistan Ladakh'ta altyapı geliştirme çalışmalarına hız verdi.

Bölgeye dört mevsim erişim sağlamak için tüneller açan Yeni Delhi yönetimi, 2021'de Ladakh'ta 87 köprü inşa etti.

Başbakan Narendra Modi hükümeti, 2022'de, Çin sınırı boyunca altyapının geliştirilmesi için 265 milyon doların üzerinde bütçe ayırdı ve Ladakh için 18 önemli proje tahsis etti.

Sınır anlaşmazlığı

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi ise Aksay Çin Platoları'nı kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın, Pekin yönetimince işgal edildiğini savunuyor.

Hint ve Çin sınır birliklerinin çatışması gerilimi artırmıştı

Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ile Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı.

Çatışmanın ardından iki ülkenin askeri birlikleri sınırda teyakkuz haline geçmiş, Hindistan bölgeye karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise obüsler ve tanklar konuşlandırmıştı. Yaşanan gerginlik, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoylarındaki "savaş" söylemleriyle daha da artmıştı.

İki ülkenin askeri heyetleri arasında sınırdaki gerilimi düşürmek amacıyla görüşmeler başlatılmıştı. Şubat 2021'den beri yapılan 15 tur görüşmede taraflar, Pangong Gölü, Gogra ve Galvan vadilerinin güney ve kuzey bölgelerindeki askerleri çekme konusunda anlaşmıştı.

Kolordu komutanları düzeyinde yürütülen görüşmelerin 15. turu, 12 Mart'ta Moldo-Çuşul hudut noktasının Hindistan tarafında yapılmış, taraflar, görüşmede iki ülke arasındaki belirsiz sınır hattını tanımlayan Fiili Kontrol Hattı'nın (LAC) batı bölümünü oluşturan Ladakh'ın doğusundaki bölgede güvenliğin ve istikrarın sağlanması ve anlaşmazlığın çözümü için askeri ve diplomatik kanallardan diyaloğun sürdürülmesi konusunda anlaştıklarını bildirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin'deki olimpik havuz 263 bin kişiyi ağırladı

2024-07-28 11:57 - Spor

Doğal gaz ithalatı mayısta yüzde 21,9 azaldı

2024-07-30 13:38 - Ekonomi

Galatasaray, Jelert için Kopenhag ile anlaşmaya vardı

2024-07-24 22:28 - Spor

Kapasite kullanım oranı temmuz ayında yüzde 75,9 oldu

2024-07-25 10:22 - Ekonomi

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

2024-07-31 00:52 - Gündem

Putin ile Esed Moskova’da bir araya geldi

2024-07-25 09:38 - Dünya

Fransa'nın güneyinde 65 hektarlık ormanlık alan kül oldu

2024-07-30 11:46 - Dünya

BM: Etiyopya'daki heyelanda ölü sayısı 500'e yükselebilir

2024-07-25 14:37 - Dünya

Milli Tarama Sistemleri Projesi için imzalar atıldı

2024-07-24 15:18 - Gündem

Biden ile görüşen Netanyahu, Beyaz Saray önünde protesto edildi

2024-07-25 22:07 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusu, gelecek ay 50 binden fazla Haredi için askere alım emri yayınlayacak

23:08 - Dünya

Trump, Elon Musk'ın "aklını kaçırdığını" söyledi

17:47 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 3 kişi yaralandı

17:08 - Dünya

Donald Trump-Elon Musk "savaşında" karşılıklı suçlamalar birbirini izledi

13:38 - Dünya

Fransa'da, torunları Gazze'de ölen büyükanneden İsrail hakkında 'soykırım' şikayeti

12:17 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, gelecek ay 50 binden fazla Haredi için askere alım emri yayınlayacak

23:08 - Dünya

TDV bayramda ihtiyaç sahiplerini unutmadı

22:47 - Gündem

Trump, ABD ve Çin'in gelecek hafta Londra'da ticaret anlaşmasını görüşeceğini açıkladı

22:28 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

20:08 - Gündem

Türk Kızılay’dan Irak’ta ihtiyaç sahibi ailelere dokuz tonluk kurbanlık et bağışı

19:22 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446