?>

Çin, ABD'li diplomatların Hong Kong'da yapacağı görüşmelere izin şartı getirdi

Çin, Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde görevli ABD'li diplomatların yerel yetkililer, siyasetçiler, eğitim kurumları ile ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüşmeleri için izin alma şartı getirdiğini duyurdu.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Çin yönetimi, Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde görevli ABD'li diplomatların yerel yetkililer, siyasetçiler, eğitim kurumları ile ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüşmeleri için izin alma şartı getirdi.

South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı yeni yönergeyle ABD'li diplomatların, yapacakları görüşmeler için Hong Kong'daki Dışişleri Bakanlığı Komisyonundan izin almalarını zorunlu kıldı.

Düzenlemeye göre, ABD'li diplomatların Hong Kong'da yapacakları tüm resmi, özel, sosyal nitelikli ve çevrimiçi görüşmeler için Pekin yönetiminden izin almaları gerekecek.

Yeni düzenlemenin, ABD Dışişleri Bakanlığının 3 Eylül'de ülkede görevli Çinli diplomatların üniversitelerde yapacakları ziyaretlere ve büyükelçilik sınırları dışında 50'den fazla kişinin katıldığı etkinliklere katılmak için izin alma zorunluluğu getiren düzenlemeye karşılık olduğu tahmin ediliyor.

Hong Kong’da iş çevrelerine yakın Liberal Parti'nin lideri Felix Chung Kwok-pan, ABD'nin Hong Kong Başkonsolosu'nun görüşme talebini yetkililere ilettiğinde, Çin temsilcileri, kendisine "görüşme için zamanın uygun olmadığı" yanıtını vermiş, Başkonsolosun ve temsilcilerinin böyle bir görüşme için önce komisyondan izin talep etmesi gerektiğini belirtmişti.

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesi" ile uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047'ye kadar basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlükleri ile bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Hong Kong, Çin'e bağlı olmasına rağmen kendine ait para birimi, dil, hukuk sistemi ve kimlik kullanıyor. Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı olduğu bu yönetim modeli, "bir ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ÇAYKUR üçüncü sürgünde 179 bin ton yaş çay aldı

2020-09-26 12:51 - Ekonomi

Trabzonspor, Yeni Malatyaspor'u konuk edecek

2020-09-25 13:31 - Spor

Hazır giyim ihracatı yükselişte

2020-09-22 14:55 - Ekonomi

Çin, ABD'li diplomatların Hong Kong'da yapacağı görüşmelere izin şartı getirdi

2020-09-28 16:11 - Dünya

Küresel piyasalar, yeni haftada yoğun veri gündemine odaklandı

2020-09-28 12:46 - Ekonomi

Yurt ve pansiyonlarda 2 bin 157 kişi izolasyon altında tutuluyor

2020-09-26 18:21 - Gündem

Akdeniz'den 17 milyon dolarlık maske ve koruyucu giysi ihracatı

2020-09-28 16:06 - Ekonomi

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 207 bin 555'e yükseldi

2020-09-25 20:16 - Dünya

Yeni Malatyaspor, Kubilay Kanatsızkuş'u transfer etti

2020-09-26 01:43 - Gündem

Burak Yılmaz Lille formasıyla ilk golünü attı

2020-09-26 03:21 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'de orduya katılmayı reddeden Haredilerin tutuklanması protesto edildi

20:17 - Dünya

ABD, Harvard Üniversitesi'nin Değişim Ziyaretçi Programına uygunluğunu soruşturacak

19:17 - Dünya

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü, Obama'yı hedef alan yeni belgeler yayımladı

18:33 - Dünya

İsrail Meclisi oy çoğunluğuyla hükümeti işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak etmeye çağırdı

18:28 - Dünya

Girit Adası'nın kuzeybatısında deprem meydana geldi

17:17 - Dünya

Günün Manşetleri

'Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Kampanyası' pilot il seçilen Konya'da başladı

20:38 - Gündem

Malatya'daki trafik kazasında bir asker şehit oldu

20:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rüşvetçileri adaletten kaçırmak için hiç kimse polise, yargı mensuplarına iftira atamaz

20:23 - Siyaset

İsrail'de orduya katılmayı reddeden Haredilerin tutuklanması protesto edildi

20:17 - Dünya

Trabzonspor, hazırlık maçında Persepolis ile golsüz berabere kaldı

19:57 - Spor