?>

CHP’den yeni anayasa için ön şart

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun yeniden çalışması için CHP’nin ön şartının anayasanın ilk dört maddesi ve parlamenter sistem olduğunu söyledi.

Siyaset - 10 yıl önce

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa çalışmaları için kurulan ve üçüncü toplantıda dağılan Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun yeniden çalışması için CHP’nin şartlarını açıklayan Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Anayasanın ilk dört maddesi masanın ayaklarıdır CHP için. Her masa gibi bu masanın da bir tablası olacak, o tabla da parlamenter sistemdir” dedi.

“BU KONUDA PARLAMENTONUN KARNESİ İYİ DEĞİL”

Soma davasına da değinen Özel, “Bu konuda parlamentonun karnesi iyi değil” ifadelerini kullanarak, Soma raporuna rağmen Maden Kanunu ile işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemelerde yeni Soma'ların yaşanmasına engel olacak bir arpa boyu yol alınmadığını söyledi. “Yarın Soma davasında bir ara karar var, ‘eğer unutursak yüreğimiz kurusun’ diyenler Soma’yı unutmaya, yalnız bırakmaya devam ederlerse yarınki ara kararda tahliyelerin devam etmesi kaçınılmazdır” diyen Özel, geçen duruşmada 8 tutuklu sanıktan 2'sinin serbest bırakıldığını hatırlattı. Özel, kamuoyunun konuya ilgisiz olmasından da yakındı.

“BİZİ UTANDIRACAK, YÜZÜMÜZÜ YERE EĞECEK HİÇBİR ŞEY YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekilleri için hazırlanan fezlekelerle ilgili sözlerini eleştiren ve “Tozlu fezlekeleri raflardan indireceksek evrakta sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, rüşvete aracılık etme, kamu görevini kötüye kullanma suçlarından bugünkü AKP ki, fezlekeler daha çok kurucu üyeler üzerinde yoğunlaşmaktadır” açıklamasında bulunan Özgür Özel, CHP’li milletvekili hakkında 135 tane fezleke olduğunu kaydederek, “Beni utandıracak hiçbir şey yok. Yayın yolu ile hakaret, devlet büyüklerine hakaret, kamu görevlisinin işini yapmasına engel olmak, ses ve görüntü kayıtları, Cumhurbaşkanına hakaret. Bizi utandıracak, yüzümüzü yere eğecek hiçbir şey yok” diye konuştu.

Özel, AK Partili milletvekilleri hakkında ise 350’nin üzerinde fezleke beklediğini söyleyerek, “Sayın Cumhurbaşkanı fezlekeleri, tozlu fezlekeleri indirecekse bu AKP içinde büyük bir tasfiyeye hazırlandığının işareti olarak görmek lazım. CHP’nin dokunulmazlıklara ilişkin görüşü hiç değişmedi. Kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkları herkes için kaldıralım, herkes işlediği adi suçlarla yüzleşsin” şeklinde konuştu.

“BU UZLAŞIYA TÜRKİYE’NİN DE KATKI SAĞLAMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

CHP’nin 27 Şubat’ta Suriye’de yürürlüğe girecek olan ateşkesi son derece önemsediğini kaydeden Özel, IŞİD ve BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak kabul edilen örgütlerin bu kapsamın dışında olduğunu belirtti. Özel, “Türkiye IŞİD, El-Nusra Cephesi'ni vurmak dışında bir şey yaptığı taktirde 27 Şubat tarihinde başlayacak olan ateşkesin başlamasına engel olacak bir tutum içinde olur. Bunun Türkiye açısından çok ciddi sonuçları olabilir. Biz bu uzlaşıya Türkiye’nin de katkı sağlaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ MASANIN AYAKLARIDIR CHP İÇİN”

Özel, dağılan Anayasa Mutabakat Komisyonu ile ilgili olarak, “Şuana kadar bizimle bir temas olmadı. Bize yapılmış bir çağrı da yok. O masayı deviren, o masanın yeniden kurulma şartlarını ortaya koymalı. Biz CHP olarak ön şartlarımızı, bu masanın sağlıklı yürümesi için ne gerekli olduğunu söyledik, onların içinde bir cümle vardı, başkanlık sistemini kabul etmeyeceğimizle ilgili. Meclis Başkanı telaşla masayı devirdi. Şimdi o masayı yeniden kurmak istiyor. Meclis Başkanından bize resmi bir başvuru yok. Devirdiği masayı yeniden kuracaksa her masa gibi o masa da dört ayaklı olacaktır. Anayasanın ilk dört maddesi masanın ayaklarıdır CHP için. Her masa gibi bu masanın da bir tablası olacak, o tabla da parlamenter sistemdir. Dört ayağı kursun, üstüne parlamenter sistemi yerleştirsin o masaya ilk oturur, son kalkarız” diye konuştu.

DERYA YETİM

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

MYP lideri Yılmaz: Bahçeli görevi bırakmalı

2016-02-23 21:03 - Siyaset

Arapça ’Türkiye yalnız değildir’ etiketine rekor paylaşım

2016-02-19 18:03 - Genel

CHP’den yeni anayasa için ön şart

2016-02-25 20:04 - Siyaset

Kansızlık saç dökülmesine sebep oluyor

2016-02-20 12:14 - Sağlık

3 ay önce evlenmişti, terör onu hayat arkadaşından ayırdı

2016-02-18 22:30 - Asayiş

FBI Apple’dan ne istiyor ?

2016-02-22 17:12 - Teknoloji

Burcu Kara ile Fırat Parlak evlendi

2016-02-21 13:03 - Magazin

Beşiktaş-Gençlerbirliği! Muhtemel 11'ler ve istatistikler...

2016-02-22 07:22 - Spor

Soma davasında raporların okunmasına devam edildi

2016-02-22 15:47 - Genel

'Faiz artışı kredi maliyetlerini yüzde 15 yükseltti'

2016-02-23 18:04 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sadece 3 yıl gibi kısa sürede şehirlerimizi imar ve ihya ettik

16:18 - Siyaset

Bakanlar, 6 Şubat Depremleri Anma Programı ve Toplu Açılış Töreni’nde konuştu

18:06 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Kos'u kabul etti

12:47 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri andı

11:44 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3 yıl gibi kısa sürede şehirlerimizi yeniden imar ve ihya ettik

10:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

ABD yönetiminin "Kanada'daki 'ayrılıkçı grupla' gizli görüşmeler yaptığı" i

18:09 - Dünya

Fransa'da tokat attığı gencin yüzüne tüküren polis 6 ay tecilli hapis cezasına çarptırıldı

18:07 - Dünya

Bakanlar, 6 Şubat Depremleri Anma Programı ve Toplu Açılış Töreni’nde konuştu

18:06 - Siyaset

Yurdun bazı bölgeleri için kuvvetli sağanak ve kar uyarısı

17:58 - Gündem

Amir Murillo, Beşiktaş için İstanbul'da

17:49 - Spor