CHP bir kez daha AYM kapısında!

CHP yine Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Ana muhalefet partisinin bu seferki talebi, Torba Kanun’da yer alan örtülü ödenek düzenlemesinin iptaliydi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kamuoyunda ‘Torba Kanun’ olarak bilinen yasanın bazı hükümlerinin ip

Siyaset - 11 yıl önce

CHP yine Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Ana muhalefet partisinin bu seferki talebi, Torba Kanun’da yer alan örtülü ödenek düzenlemesinin iptaliydi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kamuoyunda ‘Torba Kanun’ olarak bilinen yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvurunun ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Hamzaçebi, “Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan ve yürürlüğe giren Torba Yasa’nın örtülü ödenek düzenlemesi hakkında yürütmenin durdurulması talebiyle biraz önce Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açtık. Cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma konusunda yetki veren düzenleme son derece önemli bir düzenlemedir. Bunun bütün toplum tarafından iyi değerlendirilmesi gerekir. Bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanma yetkisi olmamıştır. Atatürk’ten bu yana Sayın Abdullah Gül de dahil olmak üzere hiçbir cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma yetkisi verilmemiştir. Buna anayasal sistemimiz izin vermemektedir. Ayrıca bugüne kadarki cumhurbaşkanları da böyle bir ihtiyaç duymamışlardır. Bugünkü Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan farklı davransa da, parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır dese de bizim anayasamız, cumhurbaşkanını tarafsız olarak konumlandırmıştır. Yine anayasamıza göre cumhurbaşkanımız sorumsuzluğu vardır” dedi.
"ANAYASAYA AYKIRI"
“Hükümet politikasına göre hiçbir görevi olmayan cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma yetkisi verilmesi doğrudan doğruya anayasaya aykırıdır” diyen Hamzaçebi, “Siyasi sorumluğu olmayan, sorumsuzluğu esas olan cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanma yoluyla hükümet politikası alanına girmesi, burada yetki sahibinde olması ve aynı zamanda kullanmış olduğu bu yetkinin parlamento tarafından denetlenemeyecek olması anayasamıza çok açık bir aykırılık oluşturmaktadır. Hiç kimse kaynağını anayasadan almayan bir yetki kullanamaz. Bu iptal davamızı Sayın Başbakanın açıklamaları ile değerlendirmek gerekir. Sayın Başbakan dün seçim bildirgesini açıkladı ve Türkiye’yi yetki karmaşasını önlemek için başkanlık sistemine taşıyacaklarını söyledi. Bu Sayın Başbakanın başbakanlığına son verdiği anlamına geliyor. İstifa etmek isteyen bir başbakan, Türkiye parlamenter sistem ile yönetilen bir ülkededir. Yani başkanlık sistemini getirmek istiyorsanız anayasayı değiştirmeniz lazım. Milletin buna izin vermesi lazım. Millet buna izin vermeyecektir” diye konuştu.
"İÇ GÜVENLİK PAKETİ"
İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin bir soru üzerine Hamzaçebi, “Ben bunu düzeltiyorum, bunun adı polis devleti yasasıdır. Polis devleti yasası ile iptal davamızı Pazartesi günü açtık. Dilekçede önce yasanın şekil yönünden iptalini talep ettik. Ayrıca esasa ilişkin olarak da özgürlüklere yönelik düzenlemeleri o dilekçemizin içine koyduk” karşılığını verdi.
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye’nin yurtdışı varlıkları arttı yükümlülükleri azaldı

2015-04-16 14:35 - Magazin

IŞİD çekildi !

2015-04-15 18:28 - Genel

Galatasaray şampiyonluğa kilitlendi

2015-04-10 17:18 - Genel

Husumetin nedeni ortaya çıktı

2015-04-14 16:47 - Genel

CHP bir kez daha AYM kapısında!

2015-04-16 16:29 - Siyaset

CHP Tunceli Teşkilatı Genel Merkez’e öfkeli

2015-04-10 18:50 - Genel

Diyadin’de esnaf kepenk açmadı

2015-04-12 15:54 - Genel

Soma duruşması öncesi gerginlik

2015-04-13 13:24 - Genel

Helikopter ambulansı, minik bebek için geldi

2015-04-15 21:54 - Genel

Savcı Sayan: Bu Muhalefete "Milletçe gülüyoruz"

2015-04-15 22:06 - Siyaset

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan: Son 2 yılda 15 farklı sigorta prim teşviki uyguladık

10:47 - Siyaset

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakalamıştır

21:43 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Siyaset

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Siyaset

Günün Manşetleri

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

Aydın'da ormanlık alanda yangın çıktı

16:32 - Gündem

Aydın ve Antalya'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

16:28 - Gündem

Aydın ve Alanya'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

16:22 - Gündem

Yalova'da F-16 uçağı eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğradı

16:18 - Gündem