?>

Cezayir'de Bin Salih seçime kadar görevde kalacak

Cezayir'de geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görevine devam edeceğini belirtti.

Dünya - 6 yıl önce

Algeria

Bin Salih, Cezayir resmi televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Anayasa Konseyinin, 4 Temmuz'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin iptal edilmesi ve Bin Salih'in görev süresinin seçimler yapılıncaya kadar uzatılması kararı gereğince görevini sürdüreceğini söyledi.

Bin Salih ayrıca Cezayirli siyasi kesimlere seçimlerin en kısa zamanda yapılabilmesi amacıyla uzlaşmacı atmosferin oluşturulması için görüşmeler yapma çağrısında bulundu.

Demokratik yollarla seçilecek bir cumhurbaşkanının ülkenin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelme konusunda katkı sağlayacağını belirten Bin Salih, "Vakit kaybetmeden, kabul edilebilir süreler içerisinde seçime gidilmesinin siyasi açıdan en faydalı ve demokratik açıdan da en akılcı yol olduğunu düşünüyorum." dedi.

Cezayir Anayasa Konseyi, geçen pazar günü 4 Temmuz'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin iptal edildiğini duyurmuştu.

Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, adaylık başvurularının görüşülmesi için gerçekleştirilen toplantıda, adayların tanınmayan kişiler olması ve gerekli evrakı teslim etmemeleri nedeniyle seçimlerin 4 Temmuz'da yapılmaması kararı alındığı belirtilmişti. Açıklamada geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih'in, seçim komisyonunu yeniden toplanmaya çağırması ve yeni cumhurbaşkanı seçilerek seçim sürecinin tamamlanması gerektiği vurgulanmıştı. Ülkede 4 Temmuz'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylık başvurularının tamamlanması için verilen süre 26 Mayıs'ta dolmuş ancak başvuru yapan 77 kişiden hiçbiri başvurularını tamamlamamıştı. Bin Salih, 10 Nisan'da, cumhurbaşkanlığı seçiminin 4 Temmuz'da yapılacağını duyurmuştu. Anayasa'ya göre işleyen seçim takvimi uyarınca cumhurbaşkanlığı seçiminin 4 Temmuz'da yapılacağının açıklanmasına karşı sivil toplum ve muhalefetten boykot çağrıları yükselmişti. Yaklaşık 3 aydır her hafta aralıksız gösterilerine devam eden Cezayirliler, Anayasa'ya göre geçiş dönemini yürüten devletin zirvesindeki isimleri "Buteflika döneminin temsilcileri" olarak nitelendirerek seçimlere bu geçici yönetimle gidilmesini reddetmişti. Cezayir'de ordu ve yönetimden seçimlerin bir an önce gerçekleştirilmesi çağrısı gelirken, sivil toplum ve muhalefet bir geçiş döneminin ardından seçimlerin gerçekleştirilmesi yönünde fikir beyan ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı

2019-06-03 13:11 - Ekonomi

İBB tüm birimleri ile huzurlu bir bayram için hazır!

2019-05-31 17:32 - Gündem

Katı atıklar enerjiye dönüşüyor

2019-06-04 17:37 - Genel

Sadr'dan Irak Başbakanı'na 'Kerkük çağrısı'

2019-05-31 18:04 - Genel

Kişi başı tasarruflar 15 bin liraya dayandı

2019-06-06 16:01 - Ekonomi

Kırklareli'nde Çeşmekolu 2 kuyusunda ilk sondaj başladı

2019-06-01 00:52 - Ekonomi

Büyükler denizin dibini, çocuklar sahilleri temizledi

2019-05-31 16:42 - Çevre-Hayat

Ramazan Bayramı öncesi trafik tedbirleri artırıldı

2019-05-31 17:02 - Gündem

Yolda yürürken sırtından bıçaklandı

2019-06-04 12:02 - Asayiş

Pençe Harekatı'nda PKK’nın sığınakları imha ediliyor

2019-06-03 00:37 - Asayiş

İlgili Haberler

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 3'ü çocuk 5 kişi daha açlıktan hay

13:22 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivilleri hedef alan soykırımı 700 gündür aralıksız sürüyor

12:48 - Dünya

NBC News: ABD Adalet Bakanlığı, Epstein'ın yüklü ödeme yaptığı isimlerin gizli tutulmasını iste

12:42 - Dünya

Japonya Başbakanı İşiba, seçim sonuçları nedeniyle görevlerinden istifa kararı aldı

12:37 - Dünya

Avustralya'da binlerce kişi İsrail'e yaptırım talebiyle sokağa çıktı

12:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Eğirdir Gölü'ne can suyu verecek proje için imzalar atıldı

13:42 - Gündem

Balıkesir'de 4,9 ve 4,1 büyüklüğünde iki deprem

13:37 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Orta Vadeli Program'ı yarın açıklayacaklarını duyurdu

13:28 - Ekonomi

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 3'ü çocuk 5 kişi daha açlıktan hay

13:22 - Dünya

Uçaklarda yolculara ücretsiz su verilecek

13:18 - Gündem