?>

CERN'e kabul edilen ilk tıp öğrencisi çalışmalarına başladı

CERN'e dünyada kabul edilen ilk tıp öğrencisi Ahmet Serdar Mutluer, merkezin İleri Fikirler Oluşturma Departmanı'nda, sinir bilimi üzerine çalışma yürütüyor.

Teknoloji - 9 yıl önce

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezine (CERN) dünyada kabul edilen ilk tıp öğrencisi Ahmet Serdar Mutluer, yürüttüğü çalışmanın sinir hücreleri arasındaki iletişim, sinyal iletimi ve beynin çalışma mekanizmasının anlaşılması konusunda dünyada büyük bir adım olacağını söyledi.

Kurulduğu 1954'ten beri yüksek enerji fiziği alanındaki çalışmalarıyla bilime önemli katıklar sunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinin ilk tıp fakültesi öğrencisi araştırmacısı Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Ahmet Serdar Mutluer, İleri Fikirler Oluşturma Departmanında kendisine tahsis edilen özel bir ofiste çalışmalarına başladı.

Mutluer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CERN'deki ilk haftasının çok yoğun ve neredeyse uykusuz biçimde bilimsel çalışmalarla geçtiğini söyledi.

Çocukluğundan beri kurduğu hayallerin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mutluer, CERN Sinir Bilimleri Yöneticisi Prof. Renaud Blaise Jolivet ile çalışma fırsatı bulmasının kendisi için önemli bir ayrıcalık olduğunu belirtti.

CERN'de araştırma imkanı elde etmesinin gerçekten büyük bir mutluluk olduğunu dile getiren Mutluer, "Benim için gerçekten eşsiz bir fırsat oldu. Gerçekten rüya gibi bir ortam." dedi.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarına sahip İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan CERN'e ilişkin ilk hafta gözlemlerini ise Mutluer, şöyle tarif etti:

"Herkesin faal olarak bilim ürettiği kocaman bir şehir hayal edin. İnsanların her vakitte keyifle ve heyecanla yaptıkları çalışmalardan bahsettiği ve çevrenizdeki fiziksel ortamın tamamen size özel olarak, üretkenliğinizi ve performansınız artıracak şekilde dizayn edildiği bir şehir düşünün. İşte burası öyle bir yer."

Burada sinir sisteminde sinyal iletim mekanizmasının matematiksel ve bilgisayar modellemesi üzerine çalışmalar yürüttüğünü anımsatan Mutluer, çalışmalarına ilişkin şunları anlattı:

"İlk hafta itibarıyla 'integrate and fire neuron model' yani sinir hücrelerinin sinyal oluşturma ve entegrasyon mekanizmasının matematiksel ve bilgisayar modellemesi çalışmasını tamamladım. Önümüzdeki günlerde ise sinir hücrelerindeki sinyal iletiminin mekanizmasının en iyi bir şekilde modelleyen Hodgkin ve Huxley matematik denklemi üzerine bir bilgisayar modellemesi oluşturacağım. En nihayetinde de sinir hücreleri arasındaki sinyal iletimi ve mekanizmasını ortaya koyan bir bilgisayar modellemesi oluşturacağım. Çalışmam sinir hücreleri arasındaki iletişim, sinyal iletimi ve beynin çalışma mekanizmasının anlaşılması konusunda dünyada büyük bir adım olacak."

Türkiye'deki çalışmalarının tıp eğitiminin yanı sıra matematik, fizik ve bilgisayar bilimleri alanlarında olduğunu aktaran Mutluer, multidisipliner çalışma prensibinin kendisine CERN'deki çalışmalarında önemli avantajlar sağladığını vurguladı.

Bilimsel kariyeri için buradaki çalışmaların önemine dikkati çeken Mutluer, hedefleriyle ilgili "Türkiye'yi bilim alanında temsil etme sorumluluğu bilinciyle çalışmalara ve projelere devam edeceğim." ifadesini kullandı.

Mutluer'i, CERN'e gitmeden önce Başbakan Binali Yıldırım telefonla arayarak tebrik etmiş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de makamında kabul etmişti.

Kaynak: AA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Canikli: 'Türk milletinin bütün evlatları geleceğine el koymuş durumdadır'

2016-08-08 11:02 - Siyaset

Yüksekova'da terör mağdurlarının yaraları sarılıyor

2016-08-04 15:32 - Gündem

Ortak noktaları 'FETÖ'cülerin avukatı' olmaları

2016-08-03 20:47 - Gündem

Türk takımlarının UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakipleri belli oldu

2016-08-05 18:52 - Spor

Galatasaray'da Lukas Podolski sağlık kontrolünden geçti

2016-08-08 14:02 - Genel

Caretta carettalar ilgi odağı oldu

2016-08-04 22:47 - Gündem

Bakan Bozdağ’dan Gülen’in iadesi açıklaması

2016-08-07 21:02 - Siyaset

FETÖ, kendi okullarında okuyan öğrencileri de mağdur etti

2016-08-09 19:17 - Gündem

SAK ve PYD Münbiç'in büyük bölümünü ele geçirdi

2016-08-09 19:37 - Dünya

FETÖ'nün darbe girişimi altın talebini de vurdu

2016-08-10 15:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

AA Teknoloji 2026 yol haritasını belirledi

16:08 - Teknoloji

AA Teknoloji 1 yaşında

15:39 - Teknoloji

Yerli yem itme robotu çiftliklerde yem israfını azaltıp süt verimini artıracak

12:44 - Teknoloji

Güvenli İnternet Günü'nde "yapay zekanın güvenliği" masaya yatırılacak

12:28 - Teknoloji

NASA astronotların akıllı telefon kullanmasına izin verecek

00:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Japonya, erken genel seçim için sandık başına gitti

04:38 - Dünya

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

Şiddetli yağışlar nedeniyle İdlib kırsalında 10 mülteci kampı sular altında kaldı

00:39 - Dünya

İsrail yanlısı lobi AIPAC, ABD ara seçimleri öncesi 95 milyon dolarlık fon topladı

23:36 - Dünya

İstanbul'da otomobille çarpışarak takla atan ambulanstaki 3 kişi yaralandı

22:42 - Asayiş