Çeribaşı Fikri Ocak'tan Kakava'ya renkli davet

Edirne'de, Roman vatandaşların önde gelen isimlerinden Çeribaşı Fikri Ocak, geleneksel kıyafetlerini giyerek insanları müzik ve danslarıyla Kakava-Hıdırellez Şenlikleri'ne davet ediyor

Magazin - 1 yıl önce

Edirne
Yapılan seçimle 2008 yılında "Çeribaşı" seçilen Ocak, her sabah geleneksel giysileriyle evinden çıkarak mahallesini selamlıyor.
Renkli takım elbisesi, kulağına taktığı gül ve boynuna bağladığı kırmızı yazmasıyla dikkati çeken Ocak, mahalle sakinleriyle sohbet ettikten sonra müzisyenlerin buluşma noktası olan kahvehaneye geçiyor.
Günün programını burada müzisyenlerle belirleyen Ocak, daha sonra şenliklere davet çalışmalarına başlıyor.
Kentin çeşitli noktalarında vatandaşlarla bir araya gelen Ocak, tarihi çarşılarda, Selimiye Meydanı'nda ve zaman zaman ilçelerde Roman müzikleri ve danslarıyla Kakava'ya davetini sürdürüyor.

Roman kültüründe baharın gelişi olarak kabul edilen Kakava'nın, katılım arttıkça daha coşkulu geçtiğini belirten Ocak, bu geleneği yaşatmaya devam ediyor.

"Çeribaşı olmazsa Kakava da olmaz"

Ocak, Kakava'nın Romanların bir yıl boyunca beklediği, bolluk ve bereket için çeşitli ritüellerin gerçekleştirildiği kutlama olduğunu söyledi.

Kakava'nın uluslararası buluşma noktası haline geldiğini belirten Ocak, her yıl binlerce kişinin Edirne'ye akın ettiğini dile getirdi.

Kakava ateşinin dünyanın dört bir yanından insanları Edirne'ye çektiğini anlatan Ocak, "Türkiye'nin dört bir yanından gelen var. Bulgaristan, Yunanistan, İspanya, hatta Çin'den gelen dostlarımız var. Bana diyorlar ki, 'Çeribaşı olmazsa Kakava da olmaz.' Ben de diyorum ki bu sevgi, bu sıcaklık içindir. Biz burada insanlarla dost oluyoruz. Kakava, insanları birbirine bağlayan bir köprüdür." diye konuştu.

Kutlamalar kortej yürüyüşüyle 5 Mayıs'ta başlıyor...

Kakava kutlamalarının 5 Mayıs'ta kortej eşliğinde Sarayiçi'ne bağlayan Kanuni Köprüsü'nden giriş yapılarak başlatıldığını belirten Ocak, şunları paylaştı:
"Valimiz, belediye başkanımız, değerli protokol ve halktan oluşan kortejle, tabii ben de en öndeyim, köprüden giriş yaparız. Halkı selamlar, ateşin yanacağı alana geçeriz. Konuşmalar olur önce, ben de konuşmamda sancağımı, bayrağımı, milletimi, Türkiye'mi sevdiğimi söylerim.

Sonra ateş yakılır, bu bir dostluk ateşidir. Ateş biraz harı söndü mü üstünden atlanır, sabaha kadar özellikle Roman mahallelerinde eğlenceler olur. 6 Mayıs sabaha karşı da mahallelerden davullarla Tunca'ya gelinir, burada yüz yıkayan olur, ağaç dalı alıp, bereket için evinin kapısına asanlar olur."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

2025-05-03 12:02 - Ekonomi

Doğu Akdeniz'deki deniz trafiği yerli ve milli sistemle izlenecek

2025-05-03 12:23 - Gündem

Gece devriyesindeki polislerin yardımı hayatını kurtardı

2025-05-01 15:47 - Çevre-Hayat

Çeribaşı Fikri Ocak'tan Kakava'ya renkli davet

2025-05-03 12:48 - Magazin

ABD'de gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Öztürk'ün duruşması 20 Mayıs'a ertelendi

2025-05-01 22:42 - Dünya

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı

2025-05-02 09:18 - Ekonomi

Türkiye'de 2024'te 22,5 milyon ton çiğ süt üretildi

2025-05-02 10:48 - Ekonomi

Londra'da bir trafoda çıkan yangının sıçradığı binadan 80 kişi tahliye edildi

2025-04-29 12:58 - Dünya

2. Lig'de normal sezon yarınki maçlarla tamamlanacak

2025-05-02 11:32 - Spor

Türk hava sahasında tüm zamanların transit uçuş rekoru kırıldı

2025-05-02 12:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ata Demirer, "Ata Demirer Gazinosu" ile Harbiye'de sahne aldı

12:32 - Magazin

Lübnanlı şarkıcı Ragheb Alama, 15 Kasım'da İstanbullu müzikseverlerle buluşacak

10:52 - Magazin

İngiliz müzik grubu Massive Attack'e, konserde Filistin bayrağı açtıkları gerekçesiyle soruşturma

13:57 - Magazin

'DatJazz Festivali' Akdeniz'in tarihi dokusunda ilk kez düzenlenecek

12:28 - Magazin

5. İstanbul Festivali 1 Ağustos'ta başlayacak

11:18 - Magazin

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem