?>

Cenevre'deki Libya siyasi görüşmelerinin ilk turundan sonuç çıkmadı

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde 26 Şubat'ta başlayan Libya siyasi görüşmelerinin ilk turundan sonuç alınamadı.

Dünya - 5 yıl önce

Cenevre

Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i temsil eden heyetlerin katılımıyla başlaması planlanan görüşmelerde, Libya'da kalıcı ateşkese ilişkin somut bir adım atılamadı.

BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, görüşmelerin bugün sona erdiğini, bununla beraber 2'nci tur için mart ayı sonlarına doğru tarafları tekrar Cenevre'ye davet edeceğini bildirdi.

"Ülkede son 24 saat içinde çatışmasızlık anlaşmasına ilişkin çok ciddi ihlaller oldu." diyen Salame, Trablus Havaalanı'nın bu sabah saat 07.00'de vurulduğunu ve başkentin pek çok bölgesinin bombardımana tutulduğunu söyledi.

Ghassan Salame, Libya krizine çözüm bulmak 3 farklı masada kurulan, "askeri, ekonomik ve siyasi" müzakerelerin devam etmesinde ısrarcı olduğunun altını çizerek, "Bundan dolayı tüm tarafları 12 Ocak'ta varılan çatışmasızlık anlaşmasına saygı duymaya davet ediyorum." diye konuştu.

"Bazı heyet üyeleri talimatla görüşmelerden çekildi"

Cenevre'deki siyasi müzakerelere katılmak için gelen bazı heyet üyelerinin "kendilerine gelen talimatla" görüşmelerden çekildiğini aktaran Salame, bu kişilerin hangi tarafı temsil ettiğini ise söylemedi.

Ghassan Salame, 3 gün boyunca verimli görüşmeler gerçekleştirmelerine rağmen görüşmelerden somut bir sonucun çıkmadığı mesajını verdi.

Salame, Libya'daki çatışmaların bölgesel bir savaşa yol açabilecek potansiyele sahip olduğu uyarısında da bulunarak, sivillere yönelik saldırıların savaş suçu olduğunu anımsattı.

İsim vermeden darbeci Hafter'in saldırılarını "şiddetle kınayan" Ghassan Salame, "müzakere yollarının bombardıman altında devam edemeyeceği" ve ülkede ateşkese saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Libya krizine ilişkin 3 ayrı masa kuruldu

BM nezdinde meşruiyete sahip UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cenevre görüşmelerini "uzun ve devam eden bir süreç" şeklinde değerlendirmişti.

UMH'ye bağlı Libya Parlamentosu Başkanı Hammude Ahmed es-Seyyale ise 24 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Parlamento, askeri operasyonların durdurulması ve yerinden edilenler ile mültecilerin evlerine dönüşü gibi askeri ve insani süreçlerde ilerleme sağlanıncaya kadar Cenevre'deki siyasi diyaloğa katılımını askıya almayı kararlaştırdı." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran'da Sağlık Bakan Yardımcısı koronavirüse yakalandı

2020-02-25 18:09 - Genel

Annelerin doğum heyecanı sanal ortama taşındı

2020-02-22 15:37 - Çevre-Hayat

Seramiksan, UNICERA fuarında yer alacak

2020-02-25 12:54 - Ekonomi

Cenevre'deki Libya siyasi görüşmelerinin ilk turundan sonuç çıkmadı

2020-02-28 23:12 - Dünya

Elazığ'da hasarlı 602 kentsel dönüşüm kapsamında da 318 binanın yıkımı yapıldı

2020-02-22 12:47 - Gündem

İhracatta ana gündem koronavirüs oldu

2020-02-22 15:28 - Ekonomi

Reflünün kesin teşhisinde hastaya rahatlık sağlayan yöntem: 'Kablosuz PH metre'

2020-02-27 16:49 - Genel

Karamollaoğlu'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı telefonu

2020-02-28 19:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan depremle ilgili Bakan Soylu'dan bilgi aldı

2020-02-23 15:22 - Gündem

Döner satışında 'hijyen ve güvenilirlik' sertifikası geliyor

2020-02-24 16:37 - Gündem

İlgili Haberler

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Trump, Gazze'de yakın zamanda "kesin bir sonuç" beklemediğini söyledi

22:33 - Dünya

Macron, Netanyahu'ya “Gazze'nin işgalinin İsrail'e asla zafer getirmeyeceğini“ ifade etti

22:23 - Dünya

Zelenskiy'den Rusya zirvesi için Türkiye ile görüşme mesajı

21:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Süleymaniye’deki Lahur Operasyonu ve Türkiye - İran - Bağdat - Erbil dinamikleri -Ömür Çelikdönmez yazdı-

02:39 - En Son Yazılar

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Bodo/Glimt ve Pafos, Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez mücadele edecek

00:27 - Spor

NYT: ABD'de, diplomatları korumakla sorumlu güvenlik servisi üyeleri Washington'da devriye geziyor

00:02 - Medya