?>

Cam, lastik ve poşet atıklarıyla dayanıklılığı yüksek yol kaplama malzemesi ürettiler

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Maribor Üniversitesi'ndeki akademisyenler tarafından 2 yıldır yürütülen proje çerçevesinde cam, araç lastiği, poşet gibi atık maddelerin ilave edilmesiyle dayanıklılığı yüksek yol kaplama malzemesi üretildi.

Teknoloji - 13 saat önce

Afyonkarahisar

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) uluslararası ikili işbirliği projesi kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Slovenya'nın Maribor Üniversitesi akademisyenleri, 2023-2025 yılları arasında "Yol Kaplama Tabakaları İçin Farklı Atık Malzemelerin Kullanımı" konulu bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi.

????

AKÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Gücek'in yürütücülüğünü yaptığı projede, Türkiye ve Slovenya'nın farklı şehirlerinden temin edilen zemin ve asfalt örnekleri, laboratuvar ortamında analiz edildi.

Akademisyenlerin, örneklenen zemine yüzde 23, asfalt karışıma ise yüzde 4 oranında cam, araç lastiği ve poşet gibi ilave ettiği atıklar sayesinde yol tabakasının dayanıklılığın iki kat artırıldığı tespit edildi.

Gücek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde 2017'den bu yana Türkiye'de atık malzemeler üzerine ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

Bilim insanlarının da atık projeleri destekleyen akademik çalışmalar yaptığını dile getiren Gücek, "Biz de yol mühendisliği konusunda atık maddeler üzerinde araştırmalar yaptık. Uluslararası bir projede Maribor Üniversitesi'ndeki akademisyenlerle birlikte çalışmalarımızı yürüttük. Projemizde yol ömürlerini artırmak için çalışmalar yaptık. Doğru zemin üzerine doğru asfalt dizaynını yapmayı amaçladık." dedi.

"Normalde 5-15 yıl olan yol ömrünün 10-30 yıla çıkabildiğini tespit ettik"

Gücek, numuneler üzerinde cam, poşet ve araç lastiklerinin atık maddelerini kullanarak mukavemet testleri yaptıklarını vurguladı.

Laboratuvar sonuçlarında atık madde kullandıkları zemin örneklerinin basınç dayanım ve taşıma gücü oranlarının diğer numunelere göre olumlu artışlar gösterdiğini belirten Gücek, şunları kaydetti:

"Genel itibarıyla dünyadaki normal bir asfalt yolun ömrü 5 ila 15 yıl arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu değişim zemin yapısı ve iklim koşullarına bağlıdır. Özellikle yük taşıma gücü zayıf olan zeminlerde asfalt yolda deformasyonlar ve çökmeler oluşur. Bizim laboratuvar çalışmalarımızda atık maddelerle iyileştirdiğimiz zemin üzerine yapılan asfaltla yol ömrünü iki katına çıkardığımızı görmüş olduk. Yani normalde 5-15 yıl olan yol ömrünün 10-30 yıla çıkabildiğini tespit ettik. Bu çalışma, çevresel bir kazanım olmasının yanı sıra daha dayanıklı, uzun ömürlü ve ekonomik altyapılar için güçlü bir mühendislik çözümü sunduğunu da ortaya koymaktadır."

"Yeni geliştirdiğimiz asfalt karışımımız daha düşük maliyetli ve faydalı"

Projede görev alan AKÜ Mühendislik Fakültesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahit Gürer de atık maddelerin dünyanın önemli bir sorunu olduğunu ve geri kazanmanın da ciddi maliyet oluşturduğunu bildirdi.

Bu atıkları çok fazla işleme sokmadan asfalt karışımda kullandıklarına dikkat çeken Gürer, "Atıkların kullanıldığı 15 malzeme konfigürasyonu hazırladık. Bilimsel testlerde bunların en iyisini tespit ettik. Yeni asfalt karışımımız daha düşük maliyetli ve faydalı. Dünya ve Türkiye'de ilerleyen süreçte yol yapan kurumlar ve idareler, atık malzemelerin kullanılması konusunu mercek altına alacaklar. Biz de onlarla işbirliğine hazırız." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

2025-12-22 00:18 - Siyaset

2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2024 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi, TBMM'de kabul edildi

2025-12-21 23:23 - Siyaset

Hibrit roket motorunun yörüngesel ateşlemesini başarabilen dünyadaki ilk ülke Türkiye oldu

2025-12-22 10:57 - Siyaset

İletişim Başkanı Duran'dan '2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ilişkin paylaşım

2025-12-22 00:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ilişkin paylaşım

2025-12-22 00:52 - Siyaset

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş 2026 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diledi

2025-12-22 00:37 - Siyaset

Paşinyan'dan Ermenistan'a yönelik mal transiti ablukasını kaldırması nedeniyle Aliyev'e teşekkür

2025-12-22 12:02 - Dünya

Göç yolunda bitkin düşen kuğu Kızılırmak Deltası'nda tedavi altına alındı

2025-12-22 12:03 - Çevre-Hayat

Cam, lastik ve poşet atıklarıyla dayanıklılığı yüksek yol kaplama malzemesi ürettiler

2025-12-22 12:33 - Teknoloji

İstanbul'da haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu yüzde 81'e çıktı

2025-12-22 09:32 - Gündem

İlgili Haberler

İtalya'dan Apple'a 98,6 milyon avro para cezası

19:27 - Teknoloji

İzmir'de mühendislik fakültesi öğrencileri uzay keşfi için robot geliştirdi

16:02 - Teknoloji

Rusya'da WhatsApp'a erişim sorunu yaşanıyor

15:52 - Teknoloji

Öğrenciler yapay zeka destekli su ve atık yönetimi çözümleri geliştirdi

15:38 - Teknoloji

Türk öğrenciler yabancı akranlarıyla geleneksel masa oyunlarını dijital ortama taşıdı

12:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

AB'den Danimarka'ya "Grönland" desteği

00:03 - Dünya

Suriye'nin Münbiç ilçesinde PKK/YPG’nin saldırıları protesto edildi

23:28 - Dünya

Zelenskiy: 20 maddelik bir barış planı var. Muhtemelen mükemmel değil, ama bir plan mevcut

22:42 - Dünya

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Sabri: Kudüs, son derece acı bir dönemden geçiyor

22:32 - İslam-Hayat - Receb 1447

Süper Lig'de görünüm... Sonuçlar, puan durumu, ikinci yarının ilk hafta programı

22:31 - Spor