?>

Bursalı rallici hobi garajında arkadaşlarının klasik araçlarına hayat veriyor

Bursa'da yaşayan iş insanı, otomotiv mühendisi ve ralli pilotu Kürşat Sancaktar, koleksiyonundaki araçları restore etmek için açtığı hobi garajında arkadaşlarının klasik otomobillerine de bakım yapıyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Bursa

Klasik otomobil sevdası katıldığı ilk rallide kullandığı Murat 124 marka aracıyla başlayan 71 yaşındaki Sancaktar, tutkusunu en eskisi 1956 model olan 30 araçlık koleksiyonla taçlandırdı.

Kendine ait firmada otomotiv mühendisliğine devam eden Sancaktar, Yıldırım ilçesindeki Otosansit Sanayi Sitesi'nde açtığı hobi garajında klasik otomobillerini restore ediyor.

Arkadaşlarından, tanıdıklarından gelen talepleri geri çevirmeyen Sancaktar, onların klasik araçlarının tamir ve restorasyonuyla da uğraşıyor. Bu hizmet karşılığında hiçbir işçilik ücreti almayan Sancaktar, sahiplerine araçlarını satmamalarını şart koşuyor.

Restorasyondan sonra satılması planlanan araçları tamir etmeyen Sancaktar, kendi koleksiyonundaki araçları ise kullanmıyor.

"Binlerce araba tamir etmiş, motor toplamışımdır"

Kürşat Sancaktar, AA muhabirine, şimdiye kadar katıldığı rallilerde 10 Türkiye şampiyonluğu bulunduğunu söyledi.

Klasik rallilere bal köpüğü rengi vosvosuyla katıldığını belirten Sancaktar, 1971'den itibaren her yıl yarışlarda yer aldığını anlattı.

Babasına ait yetkili serviste okuldan artan zamanlarında çalışarak tamir işlerini öğrendiğini aktaran Sancaktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben bu işin hem çıraklığını yaptım hem de mektebini okudum. 'Neden kendim yapmayayım?' dedim. İnsanlara para ödeyeceğime takım almak daha ucuza geldi. Ustanın yanında yetişmedim, kitaplardan okuyarak bu bilgilere sahip oldum. Binlerce araba tamir etmiş, motor toplamışımdır, hala açar kitaplara bakarım. Bursa Vosvos Derneğimiz var, Türkiye'deki en eski otomobil derneklerinden biri. Çok yakın arkadaşlarımızla kurduk. Dernek üyeleri ve diğer arkadaşlarımın koleksiyonlarında araçları var. Tamir için onlardan bolca talep geliyor. Genelde koleksiyon arabalarını yapıyorum, sıradansa veya arabayı satacaksa yapmıyorum. Çünkü biz burada ticari bir amaç gütmüyoruz."

Koleksiyonunda kendi ürettiği mini araçlar da var

İşçilik için ücret talep etmediğini anlatan Sancaktar, sadece kullanılan parçaların kendisi tarafından temin edilmesi halinde bunun bedelini aldığını dile getirdi.

Hava soğutma motorlu araçların onarımını yaptığını, otomobili kullanmaktan ziyade imal etmeyi, onarmayı sevdiğini vurgulayan Sancaktar, "Koleksiyonumda 30 aracım var. Kökten projesi de kendime ait olan 'buggy' aracım var. Plakasını da aldım, bundan nasıl vazgeçeyim para için. Off-road için kökten yaptığım 'paja' var, 1959 model bir arabam var, ikinci sahibiyim. 30 sene önce aldım. 14 yıl önce aldığım Amerikan versiyon bir kaplumbağam var, onu yapmaya çalışıyorum. Anadol STC var, onu ayaklandırmayı düşünüyorum koleksiyonuma. Replika bir Porsche 356 yaptım." diye konuştu.

Klasik araçların, bir üretim yılında en fazla 2 bin 500 adet üretilmiş ve fabrika tarafından "klasik" diye tescil edilmiş araçlar olduğunu belirten Sancaktar, bunun dışındaki araçların "nostaljik" olduğunu, kullanıcıların bu detaya dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe'den "Sezonun 26 haftalık özeti" paylaşımı

2023-03-21 14:53 - Spor

Deprem bölgesinde öncelikli malzeme ihtiyacı sürüyor

2023-03-21 12:18 - Çevre-Hayat

AB Ukrayna'ya mühimmat sağlamaya hazırlanıyor

2023-03-20 14:53 - Dünya

NBA'de Philadelphia 76ers'tan üst üste 8. galibiyet

2023-03-19 15:00 - Spor

Kendime yaptığım en büyük iyilik -Zübeyde K. Aslan yazdı-

2023-03-21 05:53 - En Son Yazılar

UBS, Credit Suisse'i satın alıyor

2023-03-19 23:07 - Ekonomi

Şehit ailesi oğullarının hatırasını odasında yaşatıyor

2023-03-18 11:17 - Çevre-Hayat

Osmaniye'de depremden etkilenen kursiyerler afetzede çocuklar için oyuncak örüyor

2023-03-18 13:53 - Çevre-Hayat

Beşiktaş galibiyet serisini 3 maça çıkardı

2023-03-18 21:28 - Spor

Hüseyin Kocabey, Yargıtay 6. Ceza Dairesi başkanlığına seçildi

2023-03-20 15:53 - Gündem

İlgili Haberler

7 Temmuz Dünya Değişim Günü Türkiye'de ve dünyada kutlanacak!

11:33 - Çevre-Hayat

Kapadokya'da "At Güzellik Yarışması" düzenlendi

20:13 - Çevre-Hayat

Konya'da 500 bin metrekare arazinin hasadından elde edilen gelir hayır işlerinde kullanılacak

16:17 - Çevre-Hayat

Denizli'de down sendromlu Gülizar ve Selma'nın gelin olma hayalleri temsili düğünle gerçek

16:13 - Çevre-Hayat

Siirt'te özel bireyler hobi bahçesinde yetiştirdikleri böğürtlenlerin hasadını yaptı

14:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Jandarma Genel Komutanlığına subay ve astsubay adayı 548 öğrenci alınacak

02:18 - Gündem

İsrail ordusu, Yemen'de farklı noktalara hava saldırıları düzenledi

01:07 - Dünya

Hazine 1 tahvil ve 1 hazine bonosu ihalesi düzenleyecek

00:58 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Brezilya'da İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

23:42 - Dünya

Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

23:38 - Gündem