?>

Bursa'da ahşap işleme makineleri üreten iki ortak, 11 ülkeye ihracat yapıyor

Bursa'da Kovid-19 salgını sürecinde boş kalmamak için makine imalatına başlayan iki girişimci, 2020 yılında kurdukları ahşap işleme makine imalatı firmasıyla 11 ülkeye ürün gönderiyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Bursa

Nilüfer ilçesinde birlikte AR-GE, yazılım, mühendislik ve otomasyon alanlarında çalışan İbrahim Altıparmak ve Mesut Barut, salgın döneminde işlerinin yavaşlamasıyla makine imalatına yöneldi.

Ahşap işleme makineleri üzerine yoğunlaşan girişimciler, bu süreçte sektörde kullanılan makineleri geliştirerek yerli imkanlarla üretime başladı.

Kapı, mutfak kapağı, dolap, mobilya ve ahşap ev aksesuarları gibi ahşap ürünlerin imal edildiği makinelerle sektöre adım atan girişimciler, salgın sonrasında yurt dışındaki fuarlara katıldı.

Fabrikalarında 40 kişiyi istihdam ederek ürettikleri makineleri yurt içinin yanı sıra başta Kanada, İngiltere ve İrlanda olmak üzere 11 ülkeye gönderen ortaklar, pazar sayısını artırmayı hedefliyor.

Firmanın kurucu ortaklarından elektrik mühendisi İbrahim Altıparmak, AA muhabirine, salgın nedeniyle işlerin belirsiz olduğu dönemde süreci iyi değerlendirmek için araştırma yapmaya başladıklarını ve edindikleri tecrübelerle global bir marka oluşturmayı ilke edindiklerini söyledi.

Türkiye'de üretilmeyen, Avrupa'dan ithal edilen makineleri tespit ederek, gelen makinelerin analizini yaptıktan sonra geliştirerek ilerlediklerini belirten Altıparmak, "Bu bağlamda güzel modeller ortaya çıkardık ve istediğimiz başarıyı kısa zamanda elde ettik. Bu başarıyı müşterilerden aldığımız geri dönüşlerle de görmüş olduk. Yurt dışından gelen makinelerin daha gelişmiş versiyonlarını yerli imkanlarla yaparak makine ithalatını azaltmayı ve onların pazar payını ellerinden almayı amaçladık. Yurt içinde bunu başardık." diye konuştu.

Altıparmak, ürettikleri makineleri ihraç etmek için çalışmalara başladıklarını, bu konuda da önemli mesafe kat ettiklerini söyledi.

Kaliteyi ve inovasyonu hep ön planda tuttuklarını vurgulayan Altıparmak, "3,5 yılda geldiğimiz noktada şu an üretimimizin yüzde 60'ı ihracat. Yeni yaptığımız yatırımlarla beraber hedefimiz ihracat rakamını yüzde 85'e çıkartmak." dedi.

- "İnsansız çalışabilen makineler üretiyoruz"

Altıparmak, geçen sene yurt dışında 4 fuara katıldıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bunlardan en büyüğü (Almanya'nın Hannover kentindeki) Ligna Fuarı'ydı. Bizim sektörün en büyük fuarı, bizim de hayalimiz olan bir fuardı. Orada ürünlerimizi beğeniye sunduk. Orada aldığımız geri dönüşler hem öz güven anlamında hem de yaptığımız işte daha doğru ilerlediğimiz kanısını göstermiş oldu. İhracat rakamlarımız fuarlar neticesinde arttı. Bu sene de yurt dışındaki fuarlara katılım sağlamayı hedefliyoruz. Özellikle olmadığımız pazarlardaki fuarlara katılarak fizibilite yapmamız gerekiyor. Şu anda 11 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kanada'ya iyi bir akışımız var. İrlanda Cumhuriyeti, İskoçya, İngiltere'ye de ihracatımız iyi. Aslında zor pazarlar. Birçok imalatçının Avrupa tarafına makine satmasının zor olduğu bir dönemde biz buralara ihracat yaptık. Modellerimiz daha çok Avrupa'da ilgi görüyor. Doğru ürün çıkardık, doğru ürünü de doğru pazarladık, talepler arttı. İhracatımız iyi bir şekilde gidiyor."

İhracatta emin adımlarla ilerlemek istediklerini dile getiren Altıparmak, orta vadede Amerika pazarına girdikten sonra doğru üretimle süreci ilerletmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Firmanın diğer kurucu ortağı Mesut Barut da ürettikleri makinelerin yazılımını kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini belirtti.

Makinalardaki arayüzlerin standart olduğunu aktaran Barut, bir makineyi kullanan operatörün diğer modellerini de rahatlıkla kullanabildiğine dikkati çekti.

Barut, makinelerin Endüstri 4.0'a uyumlu olduğunu kaydederek, "İnsansız çalışabilen, kalifiye elemana minimum ihtiyaç duyabilecek makineler üretiyoruz. Panel ve ağaç işleme sektöründe 'düz tabla' dediğimiz nesting makinelerimiz insansız çalışabiliyor. Torna modeli olan makinelerimiz de kalifiyeli elemana ihtiyaç duymaksızın robot entegrasyonu şeklinde çalışabilmektedir. Şu an Endüstri 5.0 üzerine çalışmaktayız. Ürettiğimiz tüm makinelerin otomasyon sistemleri hem Endüstri 4.0 hem de Endüstri 5.0'ı desteklemektedir." ifadesini kullandı.

Firmalarının yazılım yönünün güçlü olduğunu gösterebilmek için 5 eksenli ahşap işleme makinesi ürettiklerini anlatan Barut, bunun patentini de aldıklarını bildirdi.

Bu makineyi geliştirirken piyasada en çok ihtiyaç duyulan ve firmaların zorluk yaşadığı noktaları araştırdıklarını söyleyen Barut, "Makinede, Togg'u ağaca işledik. Yerli otomobilimiz Togg'u yerli makinemizle birleştirdik. Ürettiğimiz Togg maketini fuarlarda sergileyerek hem yerli otomobilimizi tanıtıyoruz hem de makinemizin özelliklerini, çalışma prensibini göstermiş oluyoruz. Ülkemizin hem makine konusunda hem de araç konusunda bu kadar ilerlediğini gören yabancı ziyaretçiler tarafından şaşkınlıkla izlendik. Bu makineye hem yurt içinden hem de yurt dışından çok talep oldu. Fuarda bu makinelerden ikisini yurt dışına verdik. Şu anki görüşmelerimiz devam etmekte. Üretimini yaptığımız makine Suudi Arabistan'a gidecek. Şu anda Kanada, İngiltere ve Bulgaristan'dan talep var." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla ve Antalya kıyıları için sağanak uyarısı

2024-02-25 12:03 - Gündem

Sivasspor'un hedefi, ligi 50 puanın üzerinde tamamlamak

2024-02-28 11:18 - Spor

'Bugün kornerden bir gol yedik, başka pozisyon vermedik'

2024-02-24 22:43 - Spor

Bilim insanları, balina şarkılarının gizemini çözdü

2024-02-22 13:17 - Teknoloji

Milli tekvandocular, olimpiyatlardan madalyasız dönmüyor

2024-02-28 14:13 - Spor

TFF ile Prometeon sponsorluk sözleşmesi imzaladı

2024-02-29 12:18 - Spor

Kırklareli'nde 26 seçmenli köyün muhtarı seçime "heyecansız" girecek

2024-02-26 11:58 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe, Türkiye Kupası'na başkentte havlu attı

2024-02-27 23:08 - Spor

Eskrimci Doruk Erolçevik, yıldızlarda Avrupa 3'üncüsü oldu

2024-02-22 22:08 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3-5 belediye alacağız diye siyasi bölücülere bu derece teslim olunmaz

2024-02-27 15:23 - Siyaset

İlgili Haberler

Ünlü yazardan çığır açan kitap: Güven Psikolojisi

21:50 - Çevre-Hayat

Başkentte, engelli hayvanlar tasarlanan kıyafetlerle podyumda yürüdü

21:53 - Çevre-Hayat

Hükmen galibiyeti kabul etmeyip güreşti, mağlup olunca "en centilmen" seçildi

16:37 - Çevre-Hayat

Sıcaklıklar yurt genelinde mevsim normallerinin 6 ila 9 derece üzerine çıkacak

15:53 - Çevre-Hayat

Edirne'de anne ve baba kızlarıyla aynı okulda YKS'ye girdi

13:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Sivil toplum kuruluşları, AB'nin İsrail'le Ortaklık Anlaşması'nı askıya almasını iste

11:13 - Dünya

Çin Dışişleri: Hürmüz Boğazı, uluslararası mal ve enerji ticareti için önemli bir güzergah

11:02 - Dünya

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma 11. günde sürüyor

10:57 - Dünya

Finansal Hizmetler Güven Endeksi haziranda arttı

10:47 - Ekonomi

Eski İsrail Başbakanı: Netanyahu, İran'a saldırılarla dikkati Gazze'den başka yöne çekmeyi

10:42 - Dünya