Bursa armudu 'Globalgap' ile dünyaya açılacak

UYMSİB ve Gürsu Ziraat Odası iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, Bursa'nın Gürsu ilçesindeki armut bahçelerinde uluslararası tarımsal ürün belgelendirme sistemi olan "Globalgap" sertifikasyonlu üretim yapılacak.

Ekonomi - 8 yıl önce

BURSA - SİNAN BALCIKOCA

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ve Gürsu Ziraat Odası iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, Bursa'nın Gürsu ilçesindeki armut bahçelerinde uluslararası tarımsal ürün belgelendirme sistemi olan "Globalgap" sertifikasyonlu üretim yapılarak Deveci ve Santa Maria cinslerinin daha fazla ihraç edilmesinin yolu açılacak.
UYMSİB Başkanı Senih Yazgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürsu ilçesindeki armut bahçelerinin bütününü kapsayan bir üretim modeliyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Üründe daha önce yaşanan "kalıntı" problemlerini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını dile getiren Yazgan, öncelikli hedeflerinin ihracat olduğunu ifade etti.
İhracat koşullarının başında insan sağlığı için kalıntının AB'nin limitleri içinde olması geldiğini vurgulayan Yazgan, şöyle konuştu:
"Bununla ilgili bir standart da 'Globalgap' dediğimiz yani Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında karşılığı olan 'İyi tarım uygulamaları'nın uluslararası düzeydeki sertifikasyonuna haiz bir üretimin yapılması söz konusu olacak. İlk etapta yaklaşık 4 bin ton üretimi içeren bir alanla ilgili çalışma. Burada yapılacak üretimin özellikle 'Deveci' armuduyla ilgili olan kısmını İskandinav ülkelerine, 'Santa Maria' cinsini Orta Avrupa ülkelerine pazarlamayı planlıyoruz. Tek koşulumuz Globalgap sertifikasyonu içinde bu üretimlerin yapılması. Bununla ilgili ilk hedef olarak yaklaşık 4 bin tonluk bir kapasite koyduk. Bu yıl için bu üretimi öngördük ama amacımız tüm üreticilerimizin bu birliğe dahil olarak Globalgap sertifikalı üretim yapması."
"Kartopu gibi büyüyerek büyük hacimlere ulaşacak"
Yazgan, armutta geçmişte kalıntı nedeniyle pazarlamayla ilgili sıkıntılar yaşandığını anımsatarak, "Bundan dolayı üretim birliğini oluşturmaya çalıştık. Buna katılım sağlayan Gürsü Ziraat Odası ve üreticilere teşekkür ediyorum. Amacımız öncelikle bölgemizi, dolayısıyla da ekonomimize bir katkı getirebilecek bu faaliyeti sürdürebilmek." dedi.
Üreticilerdeki kırgınlığı ortadan kaldırmaya çalıştıklarını vurgulayan Yazgan, şunları kaydetti:
"Üreticileri ikna ettikten sonra alım heyetleri öngörüyoruz. Ama bu heyetlerin en büyük koşulu Globalgap sertifikasyonu. Öncelikli hedefimiz Globalgap sertifikasyonlu üretim sahası oluşturarak özellikle İskandinav, Orta Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinden alım heyetlerine üretim bahçelerini gezdirmek. Bu davetlerle ilgili çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Yakın zamanda sertifikasyonu başlattığımızda, alım heyetlerine bahçelerin istedikleri standartta olduğunu anlatacağız. Sonrasında ise iyi fiyat bulabileceğimiz pazarlarda bu ürünlerimizi tanıtacağız. 2018'de bir başlangıç olacak ama arkasından bunun kartopu gibi büyüyerek büyük hacimlere ulaşabileceğini düşünüyorum."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lexus'tan her kişinin DNA'sına uygun otomobil üretimi

2018-03-31 14:55 - Ekonomi

Darbeciler delilleri tankla ezerek yok etmeye çalışmış

2018-04-03 20:02 - Gündem

"Evimizin Sağlık Elçileri" Çanakkale'de

2018-04-05 12:11 - Genel

Bursa armudu 'Globalgap' ile dünyaya açılacak

2018-04-06 18:02 - Ekonomi

TİKAV ve Akfen Yenilenebilir Enerji'den "Önce Sağlık" projesi

2018-04-05 14:29 - Ekonomi

Yaşayan Dedekorkut Anar Rızayev’in 80. yaşı kutlandı

2018-03-30 19:22 - Gündem

Mustafa Cengiz: Genel kurul ibra ederek kaos istemediğini gösterdi

2018-04-01 04:02 - Spor

Antep lahmacunu AB yolunda

2018-03-30 19:32 - Ekonomi

1 milyon işçinin hayatı değişiyor

2018-04-02 18:02 - Ekonomi

Başbakan Yıldırım'dan ev ve okul inşaatı ziyareti

2018-04-01 06:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset