?>

Burdur'da Karanlıkdere Kanyonu'na bırakılan yaban keçilerinin popülasyonu arttı

Burdur'da Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6. Bölge Müdürlüğünce Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı'na salınan 20 yaban keçisinin sayısı 2 yılda yeni doğan yavrularla 60'a yaklaştı.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

Burdur

DKMP Genel Müdürlüğünce Antalya'nın Akseki ilçesi Gidengelmez Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndan 2022'de yakalanan 12 dişi, 8 erkek yaban keçisi, aynı gün Burdur'un Altınyayla ilçesindeki Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı çevresine salındı.

GPS'li tasmayla takip edilen yaban keçilerinin sayısının arttığı bölgeye kurulan 10 fotokapanla tespit edildi. Bölgedeki yaban keçilerinin 2 yılda yaklaşık 40 yavrusunun olduğu anlaşıldı.

Avlanması yasak olan, vuranlara 650 bin lira ceza kesilen yaban keçileri Milli Parklar ekiplerinin yanı sıra güvenlik güçleri ve yöre halkının duyarlılığı sayesinde bölgede özgürce yaşıyor.

Kışın yemleme yapılıyor, yazın su desteği veriliyor

DKMP 6. Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz, AA muhabirine, Genel Müdürlüklerince ülkenin çeşitli bölgelerinde her yıl memeli ve kanatlı türlerde yerleştirmeler yapıldığını söyledi.

Türkiye'de ilk defa yaban keçisini doğal alanından başka bir doğal alana naklini Burdur'da gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, yaban keçilerinin bölgeye adapte olduğunu ifade etti.

Her yıl bahar aylarında dişi bireylerin ikişer yavrusu olduğunu gözlemlediklerini anlatan Yılmaz, "Fotokapanlarla onları takip etmeye çalıştık, süre içinde gözlemledik ki yavruları oluyor, sayılarında artış var. Net bir rakam vermek zor olsa da 20 yaban keçisi sayısının bugün 50-60 civarına çıktığını söyleyebiliriz." dedi.

Yılmaz, hayvanların alana adapte olması için kışın yoğun karlı dönemlerde yemleme çalışması yaptıklarını, yazın da su bulmalarını kolaylaştırmak için belli alanlara su yalakları koyduklarını aktardı.

Bölgede eskiden de yaban keçileri yaşıyormuş

Yaban keçilerinin hayatta kalarak popülasyonunun artmasında halkın, güvenlik güçlerinin ve kamu kurumlarının hayvanlara sahip çıkmasının etkili olduğunu vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yaban keçilerinin eskiden bu alanda yaşadığını biliyoruz. Yok olmuş bir türün yeniden bu alanda görülmesi çok güzel bir şey. Koruma altında olduğu için kaçak avlanmasının ciddi yaptırımları var. Hem tazminat anlamında hem de idari para cezası anlamında çok yüksek cezalar uygulanıyor. Burada böyle bir olay yaşamadık. Bölgemiz gerçekten Burdur'un en özel habitatlarından birisi. Orman varlığı, biyolojik çeşitliliği, yaban hayvanları açısından çok zengin bir bölge."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İşitme engelli milli sporcular, Tokyo 2025 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda zirvede olmak için çalışacak

2024-12-18 11:42 - Spor

Beyaz Saray, "hükümetin kapanmasının" ülkede istikrarsızlığa yol açabileceğini bildirdi

2024-12-19 12:42 - Dünya

Bazı şirketlerin bağımsız denetimlerini üstlenebilecek kuruluşlar için ilave şartlar getirildi

2024-12-20 10:37 - Ekonomi

Kahramanmaraşlı kadın balıkçılar, ağlarını su altındaki eski mahallelerinde atıyor

2024-12-18 14:17 - Çevre-Hayat

ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,1 büyüdü

2024-12-19 17:12 - Ekonomi

Muş'ta devlet desteğiyle kurulan tekstil fabrikaları binlerce kişiye iş kapısı oldu

2024-12-16 16:48 - Çevre-Hayat

İsrail, Suriye'nin güneyinde 3 köyü daha işgal etti

2024-12-15 11:07 - Dünya

Suriye'de Baas rejiminin çökmesinin ardından ülkede toplu mezarlar ortaya çıkıyor

2024-12-19 18:23 - Dünya

SSB Başkanı Görgün, Bayraktar TB2'nin 1 milyon uçuş saatine ulaşmasını kutladı

2024-12-15 17:07 - Teknoloji

Türkiye'nin tek 'küresel' ili İstanbul oldu, 5 şehir de bu potansiyeli taşıyor

2024-12-18 15:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Kuraklık ve sıcakların olumsuz etkilediği Tunca Nehri'nin bazı bölümlerinde su akmıyor

13:07 - Çevre-Hayat

"Yürüyemez" denilen down sendromlu atletin hedefi dünya şampiyonluğu

12:17 - Çevre-Hayat

"Türk Modası Yaz Okulu" uluslararası tasarımcıları İstanbul'da buluşturdu

12:08 - Çevre-Hayat

Depremzede kadın girişimci devlet desteğiyle kurduğu iş yerinde 60 kişiye istihdam sağlıyor

12:03 - Çevre-Hayat

Torununun torununu gören 106 yaşındaki Hatice nineye doğum günü kutlaması

11:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

"Huzur İstanbul" uygulamasında 815 kişi gözaltına alındı

15:18 - Gündem

Türkiye-Suriye yuvarlak masa toplantısı kapsamında mutabakat zaptları imza töreni yapıldı

14:58 - Ekonomi

Rosatom'un Makine Mühendisliği Bölümü, yenilikçi BREST-OD-300 reaktörünün ana ekipmanını üretti

14:53 - Ekonomi

İzmir'de içme suyu barajlarının seviyesi düşmeye devam ediyor

14:43 - Gündem

AP'deki 3 grup, ortak mektupla AB'yi Gazze'deki soykırımı sona erdirmeye çağırdı

14:32 - Dünya