?>

Kırgızistan'ın Karakol şehri kış turizminin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor

Kırgızistan'ın incisi olarak nitelendirilen Issık Göl Bölgesi'nin doğu kıyısına 12 kilometre mesafedeki Karakol şehri, modern kayak merkezleriyle kış turizminin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Karakol

Ünlü Tanrı Dağları'nda (Tyan Şan) yer alan, ülkenin kuzeyindeki Issık Göl Bölgesi'nin idari merkezi olan Karakol, 1869 yılında Kurmay Yüzbaşı Aleksandr Kaulbars tarafından kuruldu.

20. yüzyılın başında Çin mimarisiyle inşa edilen şehirde "çivisiz" tek cami ve “Dungan Mescidi" olarak da anılan İbrahim Hacı Camisi bunuluyor. Kentte ayrıca 19. yüzyılda ahşaptan inşa edilen Kutsal Üçlü Ortodoks Kilisesi, kültürel miras olarak göze çarpıyor.

Karakol, Rus ordusu tarafından kurulan merkezindeki tarihi yapılarının yanı sıra Tarih ve Yerel Kültür Müzesi, hayvan pazarı ve gastronomisiyle de öne çıkıyor.

Başkent Bişkek'e 405 kilometre mesafedeki Karakol şehrine kara yoluyla yaklaşık 6-7 saatte, yeni kurulan Uluslararası Karakol Havalimanı'na uçakla 45 dakikada ulaşılabiliyor.

Tanrı Dağları'nın en zorlu ve tehlikeli zirveleri olan 7 bin 439 metre yüksekliğindeki Popeda ile 6 bin 995 metre yüksekliğindeki Han Tengri'ye yine bu şehirden gidiliyor.

Kayak sezonu fuarla başladı

Karakol'da bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan, yerli ve yabancı binlerce turistin ağırlandığı kayak sezonu, bu yıl da "Karakol Kış Fuarı 2024-2025" ile başladı.

Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Turizm Departmanı ile Karakol Belediyesince düzenlenen fuarda el yapımı hediyelik eşya, seramik, mücevher, yün ve keçi kılından yapılan ürünler ve geleneksel yemekler sergileniyor, bölge kültürü ve folkloru tanıtılıyor.

Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Turizm Departmanı Başkanı Maksat Usubaliyev, Karakol Kayak Merkezi'nin bölgedeki cazibe merkezi olduğunu belirterek, şehrin yalnızca kayak merkezleriyle değil tarihi mirası, sıcakkanlı sakinleri ve zengin mutfağıyla da bilindiğini söyledi.

Ülkede kış sporlarına ilginin arttığını dile getiren Usubaliyev, "Kış turizmi kar yağışıyla başlıyor. Ülkemizin yüzde 90'ından fazlası dağlardan oluşuyor. Bu, bize kayak turizmini organize etme olanağı veriyor." dedi.

Kayak yapanlar renkli görüntüler oluşturuyor

Kayak merkezlerine akın eden yerli turistler, snowboard ve kayakla ilgili deneyimlerini paylaştı.

Asılcan Amangeldiyeva, Kırgızistan'ın güzelliği ve misafirperverliğine dikkati çekerek, "Ülkemize gelenler kalmak istiyor. Turistler, ülkemize 'Dünyada bir cennet' diyorlar. Bugün hava çok güzel. Kayak, benim en sevdiğim şeydir." diye konuştu.

Karakol'un güzelliklerini anlatan Erkayım Adılova da "Bana göre Karakol şehrimiz çok güzeldir. Yaz aylarında Issık Göl'de tatil yapılabilir. Kışın da Issık Göl'ün dağlarında kayak yapılabilir. Herkese burayı ziyarette bulunmalarını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Modern kayak merkezi: Karakol

Karakol şehrine 7 kilometre mesafedeki 2 bin 300 rakımlı "Karakol Kayak Merkezi", doğası, Issık Göl'ün büyüleyici manzarası ve kayak pistleriyle ilgi çekiyor.

Karakol Kayak Merkezi'nde yeni başlayanlardan profesyonellere kadar her seviyedeki kayakçılara hitap eden birçok pistin yanı sıra konaklamak için dağ evleri ve oteller bulunuyor.

Merkezde her bütçeye uygun kayak takımı, kayak kıyafetleri ve snowboard ekipmanı kiralanabiliyor.

Farklı damak zevklerine hitap eden kafe ve restoranların yer aldığı merkezde yamaç paraşütü de yapılabiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Zor bir maç olacağını düşünüyorum

2024-12-10 19:02 - Spor

AP heyeti, Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve muhalefet liderleriyle görüştü

2024-12-12 17:52 - Dünya

THY Avrupa Ligi'nde zirvede yine Paris Basketbol yer aldı

2024-12-14 12:04 - Spor

Azerbaycan'ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev, Moskova'da sevgi ve saygıyla anıldı

2024-12-13 13:32 - Özel Haber

THY, Libya'nın Bingazi şehrine uçuş başlatıyor

2024-12-13 18:03 - Çevre & Seyahat

Hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunluluğu getirildi

2024-12-13 15:13 - Gündem

BM Genel Sekreter Yardımcısı Fletcher, Suriye'deki gelişmelerin ardından bölgeyi ziyaret edecek

2024-12-08 18:08 - Dünya

BMGK, terör örgütü Eş-Şebab'a yönelik yaptırımların süresini uzattı

2024-12-13 19:44 - Dünya

Huzurevi sakinleri toprakla uğraşarak yaşam sevinçlerini diri tutuyor

2024-12-11 12:33 - Çevre-Hayat

Beşiktaş Kulübü Başkan Adayı Serdal Adalı, hedeflerini ve projelerini anlattı

2024-12-15 13:12 - Spor

İlgili Haberler

Rize'de haziran ayında karla mücadele sürüyor

18:58 - Çevre-Hayat

Bağımlılıkla mücadeleye dikkati çekmek için uçurtmalar gökyüzünde süzüldü

17:27 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretle tescillenen "Cizre limonatası" tanıtıldı

16:22 - Çevre-Hayat

Yamaç paraşütüyle uçarken klarnet çaldı

14:57 - Çevre-Hayat

Babalar ve çocukları için 19 ilde "doğa kampı" düzenlendi

14:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD İç Güvenlik Bakanı Noem hastaneye kaldırıldı

01:02 - Dünya

Bazı kanunlarda değişiklikler yapılmasını içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

00:27 - Siyaset

ABD, Orta Doğu'daki vatandaş ve çalışanlarının emniyeti için görev gücü kurdu

23:42 - Dünya

İstanbul'da suç örgütüne yönelik operasyonda 22 zanlı yakalandı

23:37 - Asayiş

Türkiye Deniz Mekansal Planlaması Haritası, IOC-UNESCO nezdinde Türkiye tarafından tescil ettirildi

23:33 - Gündem