?>

Brüksel'de Kilise, papazla birlikte Gazze için açlık grevi yapanlara kapılarını açacak

Belçika'nın Avrupa Birliği (AB) kurumlarına ev sahipliği yapan başkenti Brüksel'in merkezinde yer alan Beguinage Kilisesi, kapılarını "Filistin'e adalet için" Papaz Daniel Alliet'in öncülüğünde açlık grevine katılanlara açacak

Dünya - 2 ay önce

Brüksel

Brüksel'in merkezindeki Saint Catherine semtinde bulunan Beguinage Kilisesi, sığınmacılar, evsizler ve yoksullara yönelik sosyal sorumluluk projelerine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

"Merhamet Evi" (House of Compassion) olarak anılan Kilise, bu kez 16-21 Haziran'da Gazze halkına destek vermek için açlık grevi yapanlara kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Kilisenin girişinde yere çekilmiş, üzerinde "Soykırımı durdurun" yazılı kırmızı şerit dikkati çekiyor. Beguinage Kilisesinin sosyal medya hesaplarında bu şeritle "Politikacılara Gazze'deki şiddete karşı sözde ve eylemde kırmızı çizginizi çizin." mesajının verilmek istendiği belirtiliyor.

Kilisenin 81 yaşındaki Papazı Daniel Alliet de açlık grevi yapanların arasında yer alacak.

Duyarlı kişiliğiyle ulusal basında adından söz ettiren Papaz Alliet, ilerlemiş yaşına rağmen hazırlıklar sırasında Kilisenin metrelerce yükseklikteki duvarlarına merdivenle çıkarak kefiyeleri, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin adlarının yer aldığı afişleri ve öldürülen çocuklara dair görselleri astı.

Alliet, dünyanın bir yerinde barış yoksa Hristiyan alemi de dahil hiçbir yerinde barışın olamayacağını söyledi.

Bu motivasyonla Kilisenin kapılarını açlık grevinin organizatörlerine açtığını belirten Alliet, Gazze'deki soykırımı durdurmak için bazı şeylerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Alliet, "Gazze'de olanlar gerçekten insanlık dışı. Gazze'de olanlar yıllardır sürüyor. Orada tüm uluslararası hukuk ortadan kalktı. Hastaneler tamamen bombalandı. Açlığın en fazla olduğu ülke Filistin. Her Filistinli açlıktan, ölme tehlikesiyle karşı karşıya." dedi.

Gazze'de gönüllü görev yaptıktan sonra açlık grevine başlayan ve bu kapsamda çağrıda bulunmak için Brüksel'e de ziyaret gerçekleştiren Fransız doktor Pascal Andre'den etkilendiğini anlatan Alliet, "Adalet ve merhamet için bir mücadeleyi temsil eden Kilisemizde açlık grevi kararı aldık. Şimdi de hazırlık yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Alliet, daha önce Belçika'nın farklı şehirlerinde, Brüksel'de, Leuven'de ve Gent'te de üniversite öğrencilerinin aktif eylemler yaptığını anımsatarak, "Soykırımı durdurun. Batı Şeria'nın daha fazla sömürgeleştirilmesini durdurun çünkü orada da böyle gelişmeler var. İsrailli bakanlar, artık bunu açıkça söylüyorlar. (İsrail'le) Tüm ilişkileri, ticareti durdurun. Bu mesajları verecek uzun bir zincir istiyoruz." diye konuştu.

"Herkesi Filistin'de adalet için açlık grevine, oruç tutmaya çağırıyoruz"

Grevin organizatörlerinden, Brüksel'de yaşayan ve geçen sene de açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Omar Karim de Filistinlilerin şiddetin her türlüsünü yaşadığını söyledi.

Karim, 7 Ekim 2023'ten bu yana Brüksel ve Avrupa'nın birçok kentinde Gazze'nin sesini duyurmak için binlerce kişilik yürüyüşler, protestolar düzenlediklerini ve "Çifte standardı bırakın!" çağrısı yaptıklarını anlattı.

"Hepimiz insanız. Herkes için eşitliğe ihtiyacımız var. Filistinliler, dünyadaki herhangi bir insan gibi kurtuluşa, özgürlüğe ve haklara sahip olmalılar." diyen Karim, şunları kaydetti:

"Bugün Beguinage Kilisesinden Filistin için adalet çağrısında bulunuyoruz. Bugünden itibaren herkesi eylemimize destek vermeye çağırıyoruz. Filistin'de adalet için 16-21 Haziran'da açlık grevine, oruç tutmaya çağırıyoruz."

"Bu dayanışma orucuna katılmak isteyen herkes gelip kendini tanıtabilir"

Kilisenin ev sahipliği yaptığı House of Compasion Projesi'nin yetkilisi Genevieve Frere de "Merhamet Evi, adalet ve merhamete adanmış tematik bir kilise. 16 Haziran 10.00'da başlayarak 5 günlük bir açlık grevine gideceğiz. Filistin halkının çektiği acılara karşı güçlü bir mesaj göndermek ve dayanışma içinde oruç tutmak istedik." ifadelerini kullandı.

Frere, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu dayanışma orucuna katılmak isteyen herkes gelip kendini tanıtabilir. Bizimle iletişime geçebilir ve ayrıca eylemimizi desteklemek için imza atabilir. Sadece dayanışma göstermek isteyen ve şu anda Filistin'de olanlardan etkilenen insanlardan oluşan, politik olmayan, şiddet içermeyen, laik bir harekete katılıyoruz.

Biz, sadece uluslararası ve insani hukukun uygulanmasını, Belçika'nın İsrail ile diplomatik, askeri ve ekonomik işbirliğini sonlandırmasını, uluslararası hukukun uygulanmasını ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından verilen tutuklama emirlerine saygı gösterilmesini istiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Anadolu Efes, Mersin Spor'u yendi

2025-06-01 20:25 - Spor

İspanyol edebiyatçılar ortak bildiriyle İsrail'in Gazze'deki katliamını kınadı

2025-06-03 18:17 - Kültür Sanat

19 il için "sarı" meteorolojik uyarı

2025-05-30 17:13 - Gündem

Konya'da sağanak sonrası tarım arazisinde yarık oluştu

2025-06-02 16:03 - Gündem

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 18,8 milyar dolara geriledi

2025-05-30 15:18 - Ekonomi

Beşiktaş'ta istikrarın adı: Rafa Silva

2025-06-03 11:32 - Spor

Rekabet Kurulu, Arzum Elektrikli Ev Aletlerine uzlaşma sonucu 11,4 milyon lira ceza verdi

2025-05-30 12:47 - Ekonomi

Hatay'da Gölbaşı Gölü'nü kaplayan su sümbülleri temizleniyor

2025-06-02 17:43 - Çevre-Hayat

Wushu'da 'wing chun' branşında düzenlenen ilk resmi şampiyona Sakarya'da yapıldı

2025-06-02 15:02 - Spor

ABD'de mal ticareti açığı nisanda geriledi

2025-05-30 16:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, karşılıklı tarife oranlarında değişikliğe gitti

03:43 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin akraba ve kardeş ülke olduğunu söyledi

01:32 - Dünya

Trump'tan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın halen sürmesi nedeniyle Moskova'ya tepki

01:28 - Dünya

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonundan kripto için düzenlemelerde modernizasyon adımı

01:18 - Dünya

ABD Başkanı Trump: (Gazze'de) İnsanlar çok aç, yaşananlar korkunç

00:28 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, karşılıklı tarife oranlarında değişikliğe gitti

03:43 - Dünya

Bakan Yumaklı, sosyal medyada orman yangınlarına ilişkin dezenformasyonun devam ettiğini bildirdi

01:38 - Siyaset

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin akraba ve kardeş ülke olduğunu söyledi

01:32 - Dünya

Trump'tan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın halen sürmesi nedeniyle Moskova'ya tepki

01:28 - Dünya

YÖK Başkanlığına yeniden Prof. Dr. Erol Özvar atandı

01:23 - Eğitim