Brezilyalı yetkililer CoronaVac aşısının etkili olduğunu açıkladı

Brezilyalı yetkililer, Sinovac Biotech'in geliştirdiği "CoronaVac" isimli koronavirüs aşı adayının etkili olduğunu ancak Çinli şirketin 3. faz deney sonuçlarını aşının denendiği diğer ülkelerle eş zamanlı açıklamak için ek süre istediğini duyurdu.

Dünya - 6 yıl önce

Buenos Aires
KORONAVİRÜS HABERLERİ

A'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarKORONAVİRÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: Bulaşma riskini artıran ortamlarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosu
Brezilyalı yetkililer, klinik deneyleri hafta başında tamamlanan Çinli ilaç şirketi Sinovac Biotech'in geliştirdiği, Türkiye'de de deneyleri yapılan "CoronaVac" isimli koronavirüs aşı adayının etkili olduğunu ancak Çinli şirketin 3. faz deney sonuçlarını, aşının denendiği diğer ülkelerle eş zamanlı açıklamak için ek süre istediğini duyurdu.
Brezilya basınında çıkan habere göre, Sinovac'ın Brezilya'da Kovid-19 aşısı deneyleri ve üretimi için işbirliği yaptığı Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas ve Sao Paulo Eyaleti Sağlık Sekreteri Jean Gorinchteyn pazartesi günü 3. faz son deneyleri tamamlanan CoronaVac aşısına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Butantan Enstitüsü Direktörü Covas, CoronaVac'ın, ülkede acil kullanımına izin verecek etkinlik eşiğine ulaştığını ve bugün açıklanması gereken 3. faz son deneylerin sonuçlarının, Sinovac şirketinin diğer ülkelerde de denediği aşının sonuçlarını eş zamanlı açıklaması gerektiği için 15 gün ek süre istediğini söyledi.
Covas, deney sonuçlarının açıklanmasındaki gecikmenin Sinovac ile imzalanan anlaşma gereği olduğunun altını çizerek, "Sinovac ile yaptığımız anlaşma gereği, bu sonuçların eş zamanlı açıklanmasını gerektiriyor." dedi.

"Aşılama programımıza 25 Ocak'ta başlayacağız"

Sao Paulo Sağlık Sekreteri Gorinchteyn de CoronaVac'ın etkinlik oranının, Dünya Sağlık Örgütünün bir aşı adayının bağışıklık kazandırabilmesi için alt sınır olarak değerlendirdiği yüzde 50 eşiğini geçtiğini ve bunun "kutlanması gereken bir şey" olduğunu aktardı.
CoronaVac'ın Butantan Enstitüsü tarafından ölçülen etkinlik oranının, diğer ülkelerden farklı sonuç gösterdiğini açıklayan Gorinchteyn bu uyuşmazlık nedeniyle 3. faz deney sonuçlarının açıklanmadığını belirtti.
Gorinchteyn, ellerindeki verilerle aşının Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA) tarafından onaylanabileceğine dikkati çekerek ticari anlaşmaların bir parçası olan prosedürlere uyacaklarını ve sonuçların eş zamanlı duyurulacağını sözlerine ekledi.
Aşılama planının olduğu gibi devam ettiğini söyleyen Gorinchteyn, "Aşı burada, Butantan Enstitüsü fabrikasında üretiliyor ve Sao Paulo eyaleti için aşılama programımıza 25 Ocak'ta başlayacağız." diye konuştu.
CoronaVac'ın Anvisa tarafından kullanımı onaylanması için 3. faz son deney sonuçlarının 15 Aralık'ta açıklanması öngörülmüş ancak bu tarih 23 Aralık'a ertelenmişti.
Aşı adayının Brezilya'da insanlar üzerindeki deneyleri, Sao Paulo eyaletine bağlı ülkede biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsünün iş birliğinde temmuz sonlarında başlamıştı. Ülkede 13 bin gönüllü üzerinde denenen aşı adayının deneyleri, beklenmedik bir yan etki nedeniyle 10 Kasım'da durdurulmuş ve 12 Kasım'da yeniden başlatılmıştı. Sao Paulo eyaleti, başarılı olması durumunda 46 milyon dozluk aşı almanın yanı sıra Çinli ilaç şirketiyle aşının üretimi için gerekli teknolojinin Butantan Enstitüsüne aktarılması üzerine anlaşmıştı.
CoronaVac'ın klinik deneyleri Brezilya'nın yanı sıra Türkiye ve Endonezya'da da yapılıyor.
Kovid-19 kaynaklı 188 binden fazla ölüm ve 7 milyon 300 binden fazla vaka sayısıyla Brezilya, dünyada salgından en çok etkilenen 3. ülke konumunda bulunuyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB'de Kovid-19 aşılamaları 27 Aralık'ta başlıyor

2020-12-17 17:42 - Dünya

2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak'ın acı günü

2020-12-23 17:16 - Gündem

Kommersant: Aras Ağalarov inşaat projesi politikaları konusunda uyarmıştı

2020-12-22 06:47 - Özel Haber

PttAVM.com yılın son pazar gününde indirim kampanyası düzenleyecek

2020-12-24 11:46 - Gündem

Diyarbakır annelerinden Akkuş: Elinizden kaleminizi alıp silah verdiler

2020-12-21 17:51 - Gündem

Senin Bankan 5. yılında 4 milyar TL fona ulaştı

2020-12-22 16:13 - Genel

BDDK, kredi vade sınırları ve kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinde değişiklik yaptı

2020-12-18 14:21 - Ekonomi

Bakan Pakdemirli'nin oyu 'Ayasofya'da 86 yıl sonra ibadet'e

2020-12-17 14:04 - Gündem

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiç kimsenin CHP'nin keyfine göre hareket etme mecburiyeti yoktur

2020-12-23 15:41 - Siyaset

Kabuğu kırılan kaplumbağa 'Tosbik' doğaya dönmek için gün sayıyor

2020-12-18 15:16 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

AB'de krizler sürerken liderlerin yaz tatilleri tartışılıyor

12:07 - Dünya

Kuzey Kore: Güney Kore ve ABD tatbikatı saldırgan bir savaşın provasıdır

12:03 - Dünya

Yemen'in Ankara Büyükelçisi Turiq, Yemen-Türkiye Forumu'yla ilişkilere ışık tuttuklarını v

11:53 - Dünya

Fransa'nın Landes vilayetindeki orman yangınında 1100 hektarlık alan küle döndü

11:38 - Dünya

Panama Kanalı, açılışının 112. yıl dönümünde dünya ekonomisindeki önemini koruyor

11:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Kredi kuruluşlarının nakdi kredileri haziranda yıllık bazda 28,1 trilyon liraya ulaştı

12:14 - Ekonomi

AB'de krizler sürerken liderlerin yaz tatilleri tartışılıyor

12:07 - Dünya

Kuzey Kore: Güney Kore ve ABD tatbikatı saldırgan bir savaşın provasıdır

12:03 - Dünya

Sahil Güvenlik ekipleri 7 ayda 2 bin 257 kişiyi kurtardı

11:58 - Gündem

Yemen'in Ankara Büyükelçisi Turiq, Yemen-Türkiye Forumu'yla ilişkilere ışık tuttuklarını v

11:53 - Dünya