?>

Boş dairesini 'üretim tesisi'ne dönüştürdü

Bingöl'de yaşayan mobilya ustası Mahsum Karlı, çok sevdiği istiridye mantarını yetiştirmek için apartmandaki dairesini "üretim tesisi" yaptı.

Genel - 5 yıl önce

BİNGÖL(AA) - Bingöl'de Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi'nde ikamet eden 54 yaşındaki mobilya ustası Mahsum Karlı, aynı mahalledeki 3 katlı binanın kendisine ait zemin katındaki boş dairesini kiraya vermek yerine mantar yetiştirmek için hazırladı.

Bu amaçla köylerden temin ettiği kavak kütüklerini evin salonuna yerleştiren Karlı, istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

Mahsum Karlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantarı çok sevdiğini ve kendi ihtiyacını karşılamak için geçen sene üretime başladığını söyledi.

Mantar üretimi için 10 gün Kocaeli'deki bir tesiste eğitim gördüğünü anlatan Karlı, önce kültür mantarı üretmeyi düşündüğünü daha sonra ise doğal olduğu için istiridye mantarını üretmeyi tercih ettiğini belirtti.

"Evde çok tükettiğim için bu işe başladım"

"İlk başta hobi olarak düşündüm, aynı zamanda evde çok tükettiğim için bu işe başladım." diyen Karlı, şunları kaydetti:

"Eskiden Bingöl'ün dağlarında, yüksek yerlerde 'kirkor' diye bilinen bir mantar çeşidini toplayıp yerdik. Ayrıca doğal mantarı çok seviyorum. Bundan dolayı kavak ağacından, hiçbir katkı maddesi verilmeden yetiştiriyorum. Hiçbir kimyasal madde kullanmadım. Bu, dağda yetişen mantarla aynı özelliktedir. Bunun için kendi evimde 130 kütükle bu işi yapıyorum. Çoğunu kendim tüketiyorum. Akraba ve komşulara veriyorum. Bazen de eş dosta satıyorum. Şu anda ihtiyacımız kadar üretiyoruz. İlerideki aşamalarda bu işi ticari olarak sürdürmeyi düşünüyoruz."

İstiridye mantarı yetiştirmenin kültür mantarından daha zor olduğunu aktaran Karlı, "İstiridyenin yetiştirilmesi kültür mantarından farklıdır. Işık, hava ve bol oksijen ister. Kültür mantarı gibi bodrumlarda karanlık yerde değil ışığa çok ihtiyaç duyar. Dağda yetişen doğal bir mantar neyse istiridye mantarı da aynıdır." dedi.

Karlı, istiridye mantarının doğada kavak ağaçlarında yetiştiğini, şekli istiridye kabuğuna benzediği için "istiridye mantarı" denildiğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

CANLI: Pirireis Denizaltısı suyla buluşuyor

2019-12-22 18:12 - Teknoloji

Enuygun.com'dan Enuygun Hediye Kart hizmeti

2019-12-25 14:15 - Genel

"2022’de de inşallah ilk aracımız banttan çıkmış olacak"

2019-12-27 18:47 - Gündem

Meteorolojiden fırtına ve sağanak uyarısı

2019-12-22 18:39 - Gündem

IMF, Türkiye'nin 2020'de yüzde 3 büyümesini bekliyor

2019-12-28 18:52 - Ekonomi

İletişim Başkanı Altun'dan Suudi Arabistan mahkemesinin Kaşıkçı kararına tepki

2019-12-24 00:22 - Gündem

Lider Sivasspor'un '58 bilet' kampanyasına destek büyüyor

2019-12-25 20:07 - Spor

Rusya'nın İdlib'e saldırılarında 9 sivil hayatını kaybetti

2019-12-23 12:53 - Dünya

Lider Sivasspor tarihinin en iyi deplasman performansını tekrarladı

2019-12-24 14:27 - Spor

CNR Holding, Mersin'i fuar şehrine dönüştürdü

2019-12-25 14:01 - Ekonomi

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "Milletimiz Müsterih Olsun" paylaşımı

00:43 - Gündem

Real Madrid, Kulüpler Dünya Kupası'nda Al Hilal ile 1-1 berabere kaldı

00:37 - Spor

DMM'den CHP Genel Başkanı Özel'in iddialarına ilişkin açıklama

23:17 - Gündem

Türk startuplar Hollandalı yatırımcılarla Amsterdam'da buluştu

23:13 - Ekonomi

Kuveyt: İran’dan radyasyon sızıntısı tespit edilmedi

23:07 - Dünya