?>

Bodrum mandalinasına esanslı koruma

Muğla'da bir üretici, kokusu ve aromasıyla dünya çapında ün kazanan Bodrum mandalinasının ağaçlarını, özelliği kaybolmaması için çıkardığı esansla, arap sabununu karıştırarak ilaçlıyor.

Gündem - 6 yıl önce

Muğla

Muğla'da bir üretici, kokusu ve aromasıyla dünya çapında ün kazanan Bodrum mandalinasının ağaçlarını, aromasının kaybolmaması için hazırladığı doğal karışımla koruyor.

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Bodrum'da, kendine has aroması ve rengiyle bilinen mandalinanın hasadına başlandı.

Turizmci ve mandalina üreticisi Erman Aras, Ortakent-Yahşi Mahallesi'nde babadan kalma yüzlerce ağacın bulunduğu mandalina bahçesine kurduğu tesiste, meyvenin aromasını kaybetmemek ve bunları haşerelerden korumak için çalışmalar yürütüyor.

Bu kapsamda Aras, elde ettiği karışımlarla bahçesindeki ağaçlarını korumaya çalışıyor.

Aras, AA muhabirine, Bodrum mandalinasının çok değerli bir ürün olduğunu, korunması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Mandalinaya kimyasalı bulaştırmamaya özen gösterdiğini vurgulayan Aras, gübrelemede ve ilaçlamada kimyasal yerine doğal ürünleri tercih ettiklerini bildirdi.

Dedelerinden öğrendikleri doğal ilaçlama yöntemini kullandıklarını anlatan Aras, "Ham madde olarak arap sabunu kullanıyorum. Bahçemizde yetişen defne, kekik, ada çayı, okaliptus ve mandalina esanslarını çıkarıyorum. Soğan, sarımsak, domates, kırmızı biber suyunu da ekleyip, esansı arap sabununun içerisine koyarak, kendi yağı ve esansıyla mandalinaya doğal ilaç yapıyorum." dedi.

Aras, hiçbir şekilde kimyasala bulaştırmadığı mandalinalardan, lokum başta olmak üzere reçel, cips, marmelat, ekşi ve sos elde ettiklerini kaydetti.

"Mandalinaların yüzde 50'si sinekten zarar gördü"

Mandalinanın en büyük zararlısının Akdeniz meyve sineği olduğuna dikkati çeken Aras, "Bu sinek yarımadada çok yaygın. Mandalinaların yüzde 50'si bu sinekten zarar görmüş durumda. Ekonomimiz açısından da çok ciddiye alınması gereken bir konu. Bu sineklerle doğal tuzakları kullanarak mücadele ediyoruz. Ama bu tuzakları toplu olarak herkesin kullanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, bitkilerden elde edilen ilacın dozunun iyi ayarlanması durumunda yüzde 60 oranında haşereleri uzaklaştırma etkisi sağlandığı, doğal ilaç olduğu için meyve ve sebzelere herhangi zararının olmadığını bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Avrupa ülkeleri PKK ve YPG'li teröristlerin oyununu oynuyor'

2019-11-06 15:37 - Dünya

İç güvenlik operasyonlarında bir ayda 175 terörist etkisiz hale getirildi

2019-11-04 15:46 - Genel

'Yunanistan'ın Türklere yaptığı mezalimi unutmadık'

2019-11-08 03:02 - Gündem

Ihlara Vadisi'ne sonbaharda ziyaretçi akını

2019-11-06 16:27 - Çevre-Hayat

'20 yıl da geçse oğlum gelene kadar burada oturacağım'

2019-11-05 17:07 - Gündem

Mesut Özil'e saldıran kişiye 10 yıl hapis cezası verildi

2019-11-09 01:46 - Genel

11 bin bilim adamından iklim krizi uyarısı

2019-11-06 15:22 - Genel

Kelebek hastası, eşinin elini ilk kez tuttu

2019-11-06 16:47 - Çevre-Hayat

Bursa bölgesi organ bağışında Türkiye birincisi

2019-11-05 17:42 - Sağlık

Iraklılar Başbakan'ın 'eve dönün' çağrısına rağmen meydanlarda

2019-11-04 20:03 - Genel

İlgili Haberler

Kayseri'de sahipli çoban köpeğinin saldırdığı kadın hastanede hayatını kaybetti

16:43 - Gündem

İzmir Buca'da toplanmayan çöpler tepkiye neden oluyor

16:37 - Gündem

Nevşehir'de peribacasının bir bölümü çöktü

16:12 - Gündem

Kayseri'de mobilya fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

15:17 - Gündem

3 ilde orman yangınlarına müdahale sürüyor

15:13 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD basınına göre, Netanyahu Trump yönetiminden Mısır'a baskı yapmasını istedi

20:27 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde bir araca düzenlediği saldırıda 1 kişi öldü

19:42 - Dünya

Gençlerbirliği, evinde kazandı

19:37 - Spor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları İsveç ve Yunanistan'da protesto edildi

19:18 - Dünya

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Üreticilerimizin alın teri ve emeği, kırmızı çizgimiz

18:27 - Ekonomi