?>

Iraklılar Başbakan'ın 'eve dönün' çağrısına rağmen meydanlarda

Irak Başbakanı Abdulmehdi, göstericilerin evlerine dönmesini istese de vatandaşlar, protestolarını şehir meydanlarına akın ederek sürdürüyor.

Genel - 6 yıl önce

BAĞDAT (AA) - Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, dün yaptığı açıklamada, gösterilerin amacına ulaştığını ve artık hayatın normale dönmesi gerektiğini vurguladı ancak göstericiler, bugün de meydanları doldurdu.

Başkent Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda AA muhabirine konuşan göstericilerinden Safa Lami, "Başbakan, gösterilerde hiç kan akmamış gibi konuşuyor ve sokağa çıkanların sesine kulak asmamakta direniyor. Bu tür çağrılar bizim protesto azmimizi daha da güçlendiriyor. Taleplerimiz gerçekleşene kadar meydanları terk etmeyeceğiz." dedi.

Irak'ın orta ve güney kentlerinde de göstericiler, protesto alanlarını doldurdu.

Öte yandan, Bağdat'ta bir grup gösterici, Yeşil Bölge'ye çıkan Ahrar Köprüsü'ne gelerek, buradaki barikatları aşmaya çalıştı. Güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu göstericilerden ölü ve yaralıların olduğu öne sürüldü.

Göstericiler, dün Kerbela kentindeki İran Başkonsolosluğu binasına ülke bayraklarını asmıştı.

Zikar vilayetinde ise göstericiler, Bakanlar Konseyi Genel Sekreteri Hamid el-Gizzi'nin inşaat halindeki evini ateşe vermişti.

Basra'da liman kapatıldı, Bakan uyardı

Basra'da da sokağa çıkan göstericiler, Körfeze açılan en büyük liman olan Um Kasr Limanı'nın önünde toplanarak protestolarını sürdürüyor. Limandaki ticaret akışının durma noktasına geldiği ifade edildi.

Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim el-Ani, yaptığı basın açıklamasında, protestocuların güneydeki limanları kapatmasının ülkeye gıda girişini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Bağdat'ta Başbakanlık ofisine yürümek isteyen göstericilere müdahale

Bağdat'ta güvenlik güçleri Başbakanlık ofisinin bulunduğu binaya yürümek isteyen göstericilere müdahale etti.

Bağdat'ta göstericiler, başkentin merkezinde bulunan Başbakanlık ofisi yakınlarındaki Alavi Alt Geçidi girişi ile Alavi Köprüsü'nde lastikleri ateşe vererek yolu trafiğe kapattı.

Başbakanlık ofisinin bulunduğu bölgeye çok sayıda asker ve ambulans sevk edildi.

Irak'taki gösteriler

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini protesto etmek amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. 1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim'de tekrar başladı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde, ekim ayının başından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybetti, 8 bine yakın kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler ise Irak'ta protestoların başlamasından bu yana 229 göstericinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

Suriye'nin kuzeyinde yüz binlerce Tel Rıfatlı dönüş için bekliyor

2019-11-03 17:27 - Gündem

MKE Ankaragücü yeni başkanıyla sıkıntıları aşacak

2019-10-31 20:57 - Spor

Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

2019-10-29 14:46 - Genel

Emine Erdoğan'dan Cumhuriyet Bayramı paylaşımı

2019-10-29 19:47 - Gündem

Lüks oteller Sivas'ın oniks mermerini tercih ediyor

2019-10-31 14:37 - Ekonomi

Başkentte 96 meşaleyle Cumhuriyet kutlaması

2019-10-29 22:32 - Gündem

Özel halk otobüsü yayalara çarptı: 1 ölü

2019-11-04 02:52 - Gündem

'Büyük bir oyunu bozduk'

2019-11-01 21:02 - Siyaset

Özel halk otobüsü yayalara çarptı: 13 yaralı

2019-11-03 20:30 - Gündem

Kredi kartı ile satışta komisyon sınırı başlıyor

2019-10-31 16:13 - Ekonomi

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Trump'ın medya şirketi, bitcoin ve ethereum ETF için başvuruda bulundu

19:02 - Ekonomi

Şanlıurfa'da sulama kanalında akıntıya kapılan 2 kişiden birinin cesedi bulundu

18:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgemizdeki krizlerin menfi etkilerinden ülkemizi inşallah uzakta tutacağız

18:48 - Gündem

Bilecik'te çıkan orman yangını söndürüldü

18:32 - Gündem

İsrail ordusu, İran devlet televizyonunu vurdu

18:27 - Dünya