?>

BMGK, Libya'ya uluslararası yaptırımların Kasım 2023'e kadar süreceğini açıkladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya'ya yönelik uluslararası yaptırımları Kasım 2023'e kadar devam etmesi yönünde karar aldı.

Dünya - 3 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

BM'nin New York'taki Genel Merkezi'nde gerçekleşen BMGK toplantısında, Libya için alınan yaptırım kararlarının 15 Kasım 2023'e, BM üyesi devletlerin yasa dışı ham petrol ihracını engellemeye yönelik açık denizlerdeki gemilerde arama yapma yetkisinin 30 Ekim 2023'e kadar uzatıldığı açıklandı.

BM Sözleşmesi'nin 7. Bölümü kapsamında yayınlanan kararda, Güvenlik Konseyi'nin Libya'nın egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılığı teyit edildi.

Kararda, "Libya hükümetini ve Ulusal Petrol Şirketi'ni baltalayan, Libya'da barış, güvenlik ve istikrar için tehdit oluşturan ham petrol ve rafine edilmiş petrol ürünleri de dahil olmak üzere petrolün yasa dışı ihracatı konusundaki endişeler" ifade edildi.

Oy birliğiyle alınan BMGK kararında, "Libya'daki durumun uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturmaya devam ettiği, ülkede anayasal ve yasal bir temelde seçimlerin yapılması için koşulların oluşturulmasına tam destek verildiği" kaydedildi.

Güvenlik Konseyi kararı, tüm tarafları uluslararası hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya ve sivilleri hedef alan saldırılara karışanları insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmaya çağırdı.

Silah ambargosu ihlallerine değinildi

BMGK kararında, Libya'daki ham petrolün veya diğer doğal kaynakların yasa dışı kullanımı yoluyla silahlı gruplara veya suç şebekelerine destek sağlamaya karşı uyarıda bulunulurken "Libya'ya yönelik silah ambargosunun devam eden ihlalleri konusunda ciddi endişeler" dile getirildi.

Tüm üye ülkelerden, silah ambargosuna tam olarak uyması ve çatışmaya karışmaması veya çatışmayı ağırlaştıracak girişimlerden uzak durması istendi.

23 Ekim 2020 tarihli ateşkes anlaşmasının tüm taraflarca tam olarak uygulanmasının önemini vurgulanan kararda üye devletler, "tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin gecikmeksizin geri çekilmesi de dahil olmak üzere, anlaşmanın tam olarak uygulanmasına saygı duymaya ve desteklemeye" çağrıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Özgür Yıldız: Benim solistim enstrümanlar

2022-07-08 06:16 - Magazin

Nelson Mandela'ya hediye edilen dünya boks şampiyonası kemeri çalındı

2022-07-13 22:53 - Dünya

Avrupa'ya Türk balı

2022-07-12 12:07 - Ekonomi

Tekirdağ'da lavanta tarlaları turizme katkı sağlıyor

2022-07-11 12:35 - Çevre-Hayat

Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan 2 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

2022-07-12 11:07 - Gündem

ABD'de enflasyon yüzde 9'u aşarak 41 yılın zirvesine çıktı

2022-07-13 16:24 - Ekonomi

BMGK, Libya'ya uluslararası yaptırımların Kasım 2023'e kadar süreceğini açıkladı

2022-07-14 01:07 - Dünya

Tanju Özcan için YDK süreci başlıyor

2022-07-12 11:09 - Siyaset

NASA, Bennu asteroidinin yüzeyi hakkında yaptığı tahminde yanıldığını açıkladı

2022-07-09 23:32 - Teknoloji

Voleybol FIVB Milletler Ligi Finalleri yarın Ankara'da başlayacak

2022-07-12 12:06 - Spor

İlgili Haberler

ABD Merkez Komutanlığı, Suriye’de DEAŞ'e karşı 22 operasyona destek verdi

09:42 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'deki ateşkes kırılgan, defalarca ihlal ediliyor ancak hala geçerli

07:15 - Dünya

G7 ülkeleri, Sudan'da HDK'nin sivillere yönelik saldırılarını kınayarak ateşkes çağrısı yaptı

09:17 - Dünya

ABD'de federal hükümetin en uzun süreli kapanması sona erdi

08:07 - Dünya

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze’de 4 Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu

22:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanlığı kasım ayı indirimlerini yakından takip ediyor

10:02 - Ekonomi

"Türkiye'nin Deniz Yetki ve Egemenlik Alanlarındaki Çalışmaları" çalıştayı düzenlendi

09:53 - Siyaset

DHMİ, 48 havalimanı kurtarma ve yangınla mücadele memuru alacak

09:48 - Ekonomi

ABD Merkez Komutanlığı, Suriye’de DEAŞ'e karşı 22 operasyona destek verdi

09:42 - Dünya

Maden İzinleri Kurulunun çalışma usul ve esasları belirlendi

09:38 - Ekonomi