?>

BM: Silahlı çatışmada çocuklara zarar vermenin hiçbir gerekçesi olamaz

Birleşmiş Milletler (BM), silahlı çatışma ve şiddetin çocuklara büyük zarar verdiğine işaret ederek, "Silahlı çatışmada çocuklara zarar vermenin hiçbir gerekçesi olamaz." açıklamasında bulundu.

Dünya - 12 ay önce

New York

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), silahlı çatışmalarda çocukların korunmasına ilişkin oturum düzenlendi.

Oturumda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 14 Haziran'da yayımlanan "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" raporu ele alındı.

BM Genel Sekreteri'nin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, burada yaptığı konuşmada, üye ülkelerle rapordaki verileri paylaştı.

Gamba, Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki duruma özellikle değindiği konuşmasında, buralarda çatışmanın daha önce hiç görülmemiş düzeylere ulaştığını dile getirdi.

Durumun binlerce çocuğa tahayyül edilemeyecek düzeyde acı yaşattığını belirten Gamba, "Hamas, Filistinli silahlı gruplar ve İsrail ordusu ile güvenlik güçleri tarafından Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da öldürülen, yaralanan ve kaçırılan çocuk sayısı karşısında dehşete düşmüş durumdayım." ifadelerini kullandı.

Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çocuklara yönelik ihlallerin yüzde 155 arttığını anımsatan Gamba, aynı zamanda Filistinli ve İsrailli çocuklara yönelik 23 bin ilave ihlalin teyit edilme sürecinde olduğunu bildirdi.

Gamba, her vakanın ardında bir çocuğun korkunç deneyiminin bulunduğunu, bunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.

İşbirliği, dayanışma ve siyasi isteğin çocuklara karşı ihlalleri azaltmak ve durdurmak için tek seçenek olduğunu söyleyen Gamba, silahlı çatışmaların çocuklara büyük zarar verdiğini vurguladı.

Gamba, BM Şartı'nı ihlal ederek silaha başvuran tarafların çocukların zarar görmesi "pahasına" bunu yapamayacağının altını çizerek, "Silahlı çatışmada çocuklara zarar vermenin hiçbir gerekçesi olamaz." diye konuştu.

Tüm ülkelerin çocukları korumak için uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka saygı duyması gerektiğini kaydeden Gamba, buna rağmen çocuk haklarının ihlaline devam edildiğini belirtti.

Gamba, "Buna bir son verilmeli." dedi.

- "Genel trend, çok daha fazla çocuğun öldürüldüğü ve yaralandığını gösteriyor"

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban ise çocuklara yönelik ihlallerin 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 21 artış göstermesine dikkati çekti.

Rakamların tüm ihlalleri kapsayamadığını, çocuklar, aileler ve toplumların hayatlarındaki derin fiziksel ve psikolojik zararı da yansıtamadığını kaydeden Chaiban, ancak genel gidişat hakkında önemli bilgi verdiklerini söyledi.

Chaiban, "Genel trend, çok daha fazla çocuğun öldürüldüğü ve yaralandığını gösteriyor. Daha fazla çocuk istismar ya da başka tür cinsel şiddete maruz kalıyor ya da insani yardıma ulaşımı engelleniyor." diye konuştu.

Gazze'de UNICEF ve diğer insani yardım kuruluşlarının hala çocuklara ulaşmak için çaba sarf etmek zorunda kaldığına işaret eden Chaiban, Gazze'de yardım dağıtımına ilişkin engellerin sürdüğünü bildirdi.

Chaiban, bu nedenle Gazze'de ciddi düzeyde yetersiz beslenmeyle mücadele eden çocukların sayısının arttığını ifade etti.

Gazze'de tüm taraflara yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunan Chaiban, ateşkes çağrısını yineledi.

Chaiban, Sudan'ın ise dünyanın çocukların yerinden edildiği en büyük krizine sahne olduğunu belirterek, ülke genelinde 4,6 milyon çocuğun yerinden edildiğini kaydetti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ise artan çatışmanın çok büyük bir insani krize yol açtığını, ülke genelinde 7 milyon kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

Chaiban, cinsel taciz, zorla evlilik gibi ihlallere genellikle kız çocuklarının maruz kaldığını, silahlı grupların cinsel şiddete çok sık başvurduğunu belirtti.

Gazze, Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki durumların dünya genelindeki çatışmaların sadece 3'ü olduğuna işaret eden Chaiban, birçok ülkede milyonlarca çocuğun risk altında olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycanlı Unutulmaz Sporcular - Tarih Onları Anacak

2024-06-26 12:43 - İnsan&Hayat

Hollanda, 34 yıldır Avusturya'ya kaybetmiyor

2024-06-24 09:18 - Spor

Avusturya'da İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi

2024-06-22 20:08 - Dünya

Rusya: ABD, Kore Yarımadası'nda kaos yaratmayı hedefliyor

2024-06-19 21:52 - Dünya

Nissan, Çin'in doğusundaki otomobil fabrikasını kapatacak

2024-06-22 08:42 - Ekonomi

Şanlıurfa'da 1 mahalle kuduz nedeniyle karantinaya alındı

2024-06-20 18:22 - Gündem

Kuzey Makedonya'da yeni hükümet güvenoyu aldı

2024-06-24 00:57 - Dünya

Nurdağı'nda kuvvetli rüzgar etkili oldu

2024-06-24 13:37 - Gündem

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

2024-06-26 00:48 - Siyaset

Guterres: Siber uzay, çatışmalarda giderek artan düzeyde silah olarak kullanılıyor

2024-06-20 18:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

İran ile Avrupa ülkeleri arasındaki üst düzey katılımlı toplantı Cenevre'de başladı

18:43 - Dünya

UAEA Başkanı Grossi: Nükleer tesislere asla saldırılmamalı

18:22 - Dünya

İngiltere, İran'daki büyükelçilik çalışanlarını geri çektiğini duyurdu

18:12 - Dünya

İstanbul görüşmelerinde varılan anlaşma gereği Ukrayna ve Rusya esir asker takası yaptı

17:42 - Dünya

İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan çatışma devam ediyor

16:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Çiftçilere yaklaşık 263 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

19:02 - Ekonomi

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırımlar

18:47 - Ekonomi

İran ile Avrupa ülkeleri arasındaki üst düzey katılımlı toplantı Cenevre'de başladı

18:43 - Dünya

UAEA Başkanı Grossi: Nükleer tesislere asla saldırılmamalı

18:22 - Dünya

İngiltere, İran'daki büyükelçilik çalışanlarını geri çektiğini duyurdu

18:12 - Dünya