?>

BM, Iraklı göstericileri devlet kurumlarına saygı duymaya çağırdı

Birleşmiş Milletler (BM), Iraklı protestoculara, çeşitli uluslararası normlar uyarınca ülkelerin kurumlarına saygı göstermeleri çağrısında bulundu.

Dünya - 3 yıl önce

New York

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Irak'ta Sadr hareketinin yüzlerce destekçisinin başkent Bağdat'taki parlamento binasını basmasını ve Muhammed Şiya es-Sudani'nin başbakanlık adaylığını protesto etmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haq, "Herkesi çeşitli uluslararası norm ve sözleşmelerde belirtildiği gibi bu karargahların kutsallığına saygı duymaya davet ediyoruz." dedi.

Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Haq, "Yaşananlar, Güvenlik Konseyi'nin dikkatini çeken bazı sorunları ve birliğin dağıldığı bir zamanda Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor. Bu bir büyük endişe kaynağıdır." diye konuştu.

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, dün düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında, Irak'taki mevcut durum nedeniyle ulusal ve bölgesel gerilimlerin arttığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Irak'ta siyasi güçler arasındaki farklılıklar nedeniyle, 10 Ekim 2021'de yapılan erken milletvekili seçimlerinden bu yana yeni bir hükümet kurulamamış, 25 Temmuz'da Şii koalisyonu, 8 aydan uzun süredir devam eden krizi sona erdirmek için yeni bir adım olarak 52 yaşındaki Sudani'yi başbakan adayı olarak işaret etmişti.

Bugün Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi yanlısı göstericiler Sudani'nin adaylığını protesto için güvenlikli alan olarak bilinen Yeşil Bölge'nin önünde toplanmıştı.

Kalabalık, bölgenin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaşmış, bir grup, daha sonra beton bariyerleri yıkarak bölgede bulunan Meclis binasını basmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kanada'da silahlı saldırgan birçok kişiyi öldürdü

2022-07-25 20:20 - Dünya

Kaz 'Papatya' can dostu oldu

2022-07-21 12:09 - Çevre-Hayat

Sakarya, Avrupa'da enerjiyi en verimli kullanabilen şehirler arasına girmeyi hedefliyor

2022-07-27 12:53 - Gündem

ABD'nin California eyaletindeki yangınlar sürüyor

2022-07-25 12:41 - Dünya

Selin getirdiği ağaç parçaları Sinop'ta enerjiye dönüştürülüyor

2022-07-23 11:59 - Ekonomi

ABD'nin Suriye’de “mevcut ateşkes hatlarının korunması” açıklaması tartışmaya neden oldu

2022-07-22 00:44 - Dünya

Güneydoğu kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor

2022-07-21 15:35 - Çevre-Hayat

Mersin'de dalış etkinliğinde 37 zehirli deniz kestanesi tespit edildi

2022-07-24 11:06 - Çevre-Hayat

Trabzon'un kestane ormanlarında gal arısıyla biyolojik mücadele sürüyor

2022-07-24 13:13 - Çevre-Hayat

10 kişilik Fenerbahçe tur biletini uzatmalarda Dinamo Kiev'e kaptırdı

2022-07-27 23:34 - Spor

İlgili Haberler

Srebrenitsa Soykırımı’nın 30’uncu yılında toprağa verilecek 7 cenaze, gözyaşlarıyla karşılandı

21:27 - Dünya

İngiltere ve Fransa, göçmen kaçakçılığıyla mücadelede yeni caydırıcı önlemler arayışında

20:48 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 7 yeni ülkeye yönelik tarife mektuplarını paylaştı

20:33 - Dünya

AİHM, yolsuzluktan suçlu bulunan Fransız siyasetçi Le Pen'in geçici tedbir talebini reddetti

19:12 - Dünya

İsrailli uzmanlara göre, Netanyahu ile Trump'ın toplantısı özel mesajlar içeriyor

19:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Srebrenitsa Soykırımı’nın 30’uncu yılında toprağa verilecek 7 cenaze, gözyaşlarıyla karşılandı

21:27 - Dünya

Bakan Fidan, yarın Malezya'da Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısına katıla

21:07 - Siyaset

İngiltere ve Fransa, göçmen kaçakçılığıyla mücadelede yeni caydırıcı önlemler arayışında

20:48 - Dünya

Eyüpsultan'da kaza yapan hafriyat kamyonu trafik yoğunluğuna neden oldu

20:37 - Gündem

ABD Başkanı Trump, 7 yeni ülkeye yönelik tarife mektuplarını paylaştı

20:33 - Dünya