?>

BM İnsan Hakları Ofisi: Gazze'de öldürülenlerin yaklaşık yüzde 70'i kadın ve çocuk

BM İnsan Hakları Ofisi, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de öldürülenlerin yaklaşık yüzde 70'ini kadın ve çocukların oluşturduğunu belirterek, Gazze'deki korkunç ihlaller ve muhtemel vahşet suçları için "hesap verilmesi" çağrısında bulundu.

Dünya - 6 ay önce

Geneve

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Kasım 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasında Gazze'de savaş suçu teşkil edebilecek sivillerin öldürülmesi ve uluslararası hukuk ihlallerine ilişkin raporunu paylaştı.

Sivil nüfusa yönelik yaygın veya sistematik saldırıların insanlığa karşı suç teşkil edebileceği belirtilen raporda, ulusal, etnik veya dini bir grubu tamamen veya kısmen yok etme niyetiyle yapılan saldırıların ise "soykırım suçu" teşkil edebileceği uyarısı yapıldı.

Raporda, İsrailli yetkililerin, çatışmanın sona ermesinin Gazze'nin tamamen yıkılmasına ve Filistin halkının göçüne bağlı olduğu yönündeki tekrarlanan açıklamalarına dikkati çekilerek, Filistinlilere yönelik ayrımcılığı, düşmanlığı ve şiddeti, hatta Filistinlilerin ortadan kaldırılmasını meşrulaştırma çabalarına yönelik açıklamaların da belgelendiği kaydedildi.

BM İnsan Hakları Ofisi'nin, Gazze'de saldırılar, bombardımanlar ve diğer saldırı eylemleri sonucu öldürülenlerin kişisel bilgilerini doğruladığı aktarılan raporda, "Bu ölümlerin şu ana kadar yaklaşık yüzde 70'inin çocuk ve kadın olduğunu tespit ettik. Bu durum, ayrımcılık ve orantılılık da dahil uluslararası insancıl hukukun temel ilkelerinin sistematik olarak ihlal edildiğini gösteriyor. Doğrulanmış ölümlerin yaklaşık yüzde 80'i konut veya benzeri mekanlarda öldürüldü. Bunların yüzde 44'ü çocuk ve yüzde 26'sı kadın." ifadeleri kullanıldı.

Gazze'deki korkunç ihlaller ve muhtemel vahşet suçları için hesap verilmesi yönünde çağrı da yapılan raporda, "Uluslararası Adalet Divanının (UAD) geçici tedbirlerle ilgili kararlarında, İsrail'in soykırım ve bununla ilişkili yasaklanmış davranışları önleme, koruma ve cezalandırma konusundaki uluslararası yükümlülüklerinin altını çizdi." denildi.

"İsrail uluslararası yükümlülüklere tam olarak ve acilen uymak zorunda"

Raporda görüşlerine yer verilen BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in bu yükümlülüklere tam olarak ve acilen uymak zorunda olduğunu vurguladı.

Türk, raporda yer alan ihlaller, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki saldırıları ve BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerini etkileyen mevzuatı kabul etmesi dahil en son yaşanan göz önüne alındığında, İsrail'in uluslararası yükümlülüklerine uymasının daha kritik ve acil olduğunu bildirdi.

Uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlal edildiğine ilişkin iddiaların güvenilir ve tarafsız yargı organları aracılığıyla gerektiği gibi soruşturulması gerektiğinin altını çizen Türk, ilgili tüm bilgi ve delillerin toplanıp saklanmasının önemine işaret etti.

Türk, ülkelerin vahşet suçlarını önlemek için harekete geçme yükümlülüklerini hatırlatarak, mevcut çatışmayla ilgili olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi dahil hesap verebilirlik mekanizmalarının çalışmalarını desteklemeleri gerektiğine de işaret etti.

BM üyesi ülkelerine uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak çatışmaya taraf olan bir ülkeye silah satışı veya transferinin yanı sıra askeri, lojistik veya mali desteklerini değerlendirme çağrısında bulunan Türk, "Bu desteğin uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi riskini taşıması halinde bu desteğin sona erdirilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Türk, "Sivillerin eşi benzeri görülmemiş düzeyde öldürülmesi ve yaralanmasının, uluslararası insancıl hukukun temel ilkelerine, yani saldırıda ayrımcılık, orantılılık ve önlem ilkelerine uyulmamasının doğrudan bir sonucu olduğunu gösteriyor. Maalesef belgelenen bu ihlaller, savaşın başlamasından bir yıl sonra bile azalmadan devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'deki şiddetin acilen durması gerektiğini de vurgulayan Türk, esirler ve keyfi olarak gözaltında tutulan Filistinlilerin serbest bırakılmasının yanı sıra Gazze'ye büyük ölçekte insani yardımların ulaştırılması gerektiğinin de altını çizdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda arıza nedeniyle yoğunluk yaşandı

2024-11-04 09:42 - Gündem

Şiddet içerikli oyuncaklar çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir

2024-11-03 11:38 - Çevre-Hayat

Rusya: Savaşın bitirilmesi için somut eylemler gerekiyor

2024-11-06 14:18 - Dünya

ABD'de mahkeme, Musk'ın düzenlediği çekilişin başkanlık seçimlerine kadar sürebileceğine h

2024-11-05 13:23 - Dünya

Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, kırmızı mercanları tanıtmak için Ayvalık'ta dalış yaptı

2024-11-04 11:58 - Çevre-Hayat

Marmara Denizi ve Ege Denizi'nin kuzeyi için 'fırtına' uyarısı

2024-11-02 19:12 - Asayiş

ABD'li Senatör Sanders'tan seçimi kaybeden Demokrat Partinin kampanya stratejisine tepki

2024-11-07 07:43 - Dünya

Süper Lig'de 12. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

2024-11-06 16:32 - Spor

Zeytin üreticisi Kilis'ten zeytinyağında sahtecilik uyarısı

2024-11-08 12:57 - Ekonomi

Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci'nin adalesinde kısmi yırtık tespit edildi

2024-11-05 12:02 - Spor

İlgili Haberler

ABD'den, İran ve Çin merkezli 12 kişi ve kuruluşa yeni yaptırım kararı

06:02 - Dünya

ABD Başkanı Trump, otomobil tarifelerinin etkisini hafifletmeye yönelik kararnameyi imzaladı

01:52 - Dünya

BM: Ukrayna'da barış müzakereleri umut ışığı sunsa da saldırılar sürüyor

01:02 - Dünya

Fransa'da başörtüsü nedeniyle saldırıya uğrayan kadın suç duyurusunda bulundu

00:02 - Dünya

Trump yönetimine, görevdeki ilk 100 günde ülke genelinde 220'den fazla dava açıldı

23:52 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'den, İran ve Çin merkezli 12 kişi ve kuruluşa yeni yaptırım kararı

06:02 - Dünya

Trabzonspor 19 Yaş Altı Futbol Takımı, Trabzon'da coşkuyla karşılandı

05:21 - Spor

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 18 şüpheli tutuklandı

05:12 - Gündem

ABD'de yargıçtan, Trump yönetiminin 'Radio Free Europe'a 12 milyon dolar ödemesi kararı

03:48 - Medya

ABD Başkanı Trump, otomobil tarifelerinin etkisini hafifletmeye yönelik kararnameyi imzaladı

01:52 - Dünya