?>

BM, Haiti İçin Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonuna onay verdi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Haiti İçin Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonunu onayladı.

Dünya - 2 yıl önce

New York

15 üyeli BMGK'de düzenlenen ABD ve Ekvador'un kaleme aldığı karar tasarısı için düzenlenen oylamada, 13 ülke "evet" oyu verirken, Rusya ve Çin çekimser oy kullandı.

Kabul edilen kararda, Haiti hükümeti ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in çağrısı üzerine onaylanan Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonunun, Haiti'nin güvenliğine katkıda bulunacağı bildirildi.

Kararda, misyonun Haiti Ulusal Polis gücüne destek sağlayacağı belirtilirken, şimdilik 1 yıllık süre verilen misyonun Haiti hükümetiyle yakından işbirliği yürüterek "gerekli adımları" atacağı kaydedildi.

Kenya'ya misyona öncülük yapma teklifi için teşekkür edilen kararda, ülkelere ve örgütlere katılım sağlanması çağrısında bulunuldu.

BM misyonu değil

BM yetkisi altında ancak bir BM Barış Gücü olmayacak misyona, Kenya'nın yanı sıra Bahama Adaları, Jamaika, Antigua ve Barbuda destek sağlayacağını duyurdu.

Haiti hükümetinin yanı sıra Guterres, geçen yıl yaptığı çağrıda BMGK üyeleri ve katkı sağlayan tüm ülkelere Haiti Ulusal Polisine destek vermek için çok uluslu bir güç kurmaları çağrısında bulunmuştu.

Haiti halkının "bir kabus" içinde yaşamaya mahkum edildiğini belirten Guterres, ülkedeki insani durumun korkunç boyutlara geldiğini dile getirmişti.

Söz konusu çok uluslu gücün BM'nin siyasi ya da askeri gücü olmayacağının altını çizen Guterres, üye ülkeler tarafından oluşturulan "dirençli bir güvenlik gücünün" Haiti polisine destek sağlayacağını kaydetmişti.

BM, Haiti'ye ilişkin hazırladığı raporda çete şiddeti sonucu ocak ile haziran ayları arasında 3 bin 500 kişinin öldürüldüğünü, çok sayıda kaçırma olayı yaşandığını duyurmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avustralya'da en kurak eylül ayı yaşandı

2023-10-02 20:23 - Dünya

Havza'nın "Bakkal amcası" 42 yıldır aynı yerde hizmet veriyor

2023-09-29 13:22 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST İzmir, üçüncü gün etkinlikleriyle devam ediyor

2023-09-29 11:10 - Teknoloji

NATO, KFOR'a ilave kuvvet sağlayacak

2023-09-29 16:52 - Dünya

Arnavutluk’ta tıp öğrencileri "zorunlu istihdama" karşı protesto düzenledi

2023-10-02 15:03 - Dünya

Antalyaspor, İstanbulspor'u deplasmanda 2-1 mağlup etti.​​​​​​

2023-09-30 18:57 - Spor

DSÖ: Mevcut Kovid-19 aşıları güvenli ve etkili olmayı sürdürüyor

2023-09-27 18:18 - Sağlık

Chelsea, Premier Lig'de eylül ayını golsüz tamamlıyor

2023-09-26 16:12 - Spor

Bazı tütün mamullerinin piyasaya arzında gramaj sınırlaması

2023-09-28 11:22 - Ekonomi

Kariyer.net Topluluğu ve İş Dünyası Bilgileri

2023-09-29 12:38 - İnsan&Hayat

İlgili Haberler

Trump, Begram Hava Üssü'nü geri alma konusunda Afganistan ile görüştüklerini belirtti

01:42 - Dünya

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım hazırlığı

23:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Çin Devlet Başkanı Şi ile 'TikTok anlaşmasını onayladıklarını' söyledi

01:22 - Dünya

Suriye bayrağı, Washington’da göndere çekildi

01:02 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 21'i Gazze kentinden 40 kişi öldü

00:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Liman devleti denetiminin uygulanmasına ilişkin esaslar belirlendi

09:38 - Gündem

Antalya ve Muğla'daki orman yangınlarına müdahale sürüyor

09:33 - Gündem

Tekzip’e tekzip!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:52 - En Son Yazılar

Batılıların, Rusya’ya karşı yeni kozu Polonya! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

07:40 - En Son Yazılar

Milli İstihbarat Akademisi perspektifinden ‘Terörsüz Türkiye’ süreci! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:33 - En Son Yazılar