?>

BM Güvenlik Konseyi perşembe günü Suriye için toplanacak

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin güney batısında artan çatışmalar ve kötüye giden insani durumu görüşmek üzere perşembe günü toplanacak.

Dünya - 8 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye'nin güney batısında artan çatışmalar nedeniyle perşembe günü toplanacağı bildirildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin temmuz ayı dönem başkanı İsveç'in BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada, konseyin İsveç ve Kuveyt'in talebi üzerine Suriye'nin güney batısında artan çatışmalar ve kötüye giden insani durumu görüşmek üzere perşembe günü toplanacağı duyuruldu.

Suriye'de tarafların sivilleri ve sivil altyapıyı korumada başarısız olduğuna işaret edilen açıklamada, gerginlik ve şiddetin azaltılmasına yönelik çabaların artırılması çağrısı yapıldı.

BM, Suriye'nin güney batısındaki çatışmalar nedeniyle 750 bin kişinin hayatından endişe edildiğini sık sık tekrarlıyor.

Ülkenin güneyinde gerginliği azaltma bölgesi sınırları içerisindeki Dera çevresinde yoğun hava saldırıları nedeniyle, 270 bin ila 330 bin kişinin yerinden edildiğini ve Ürdün sınırına doğru göç ettiğini açıklayan BM, Ürdün'e sınırlarını açma çağrısında bulundu.

Öte yandan, Suriye rejimi ve destekçilerinin hedefindeki Dera ilinde askeri muhaliflerin, kalıcı ateşkesin oluşturulması için Rusya ile görüşmelerde bulunmak üzere, yeni bir heyet kurduğu açıklanmıştı.

Rejim güçleri ve destekçileri, 20 Haziran'da ülkenin güneybatısındaki Dera'da askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek için Rusya'nın hava desteğiyle askeri operasyon başlatmıştı.

Dera'daki operasyonda, rejim ve destekçileri 317 kilometrekarelik bir alanda ilerleyerek bazı sivil yerleşimleri ele geçirmişti.

Rejimin başlattığı askeri operasyonda 20 Haziran'dan bu yana en az 104 sivil hayatını kaybetmişti.

Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra'yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. ABD de bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.

Muhabir: Betül Yürük

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cuma mesajları! En yeni ve güzel cuma mesajları... (29 Haziran 2018 cuma mesajları)

2018-06-29 01:27 - Gündem

Kamyon minibüse çarptı 10 yaralı

2018-07-02 06:02 - Asayiş

BM Güvenlik Konseyi perşembe günü Suriye için toplanacak

2018-07-04 08:02 - Dünya

Makedonya'nın NATO üyeliği bölgesel istikrara katkı sağlayacak

2018-07-03 14:32 - Dünya

Cevahir Turan ve Recep Aktuğ da “Araf 2”de!

2018-07-03 17:49 - Magazin

Gol yağmurundan galip çıkan Fransa

2018-06-30 22:24 - Spor

'Leylek festivali'nde renkli görüntüler

2018-07-01 19:32 - Çevre-Hayat

Agung Yanardağı çevresinde tahliye sayısı artıyor

2018-07-03 13:32 - Dünya

Sıcaktan bunalan mandalar derede serinliyor

2018-07-03 00:32 - Çevre-Hayat

'ABD ile mutabakat yoğun görüşmelerin ilk somut neticesidir'

2018-07-03 01:23 - Genel

İlgili Haberler

Çin ve Güney Kore, ilişkilerde yeni sayfa açma arayışında

17:02 - Dünya

Terör örgütü PKK/YPG'nin Halep'te düzenlediği saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti

16:57 - Dünya

Balkanlar'da şiddetli yağışlar sellere neden oldu

16:48 - Dünya

Katar: Gazze'ye yardım girişi, müzakerelerde siyasi şantaj olarak kullanılamaz

16:12 - Dünya

İsrail askerleri, Batı Şeria'da “Hind Receb'in Sesi” filminin gösterileceği üniversiteye s

16:02 - Dünya

Günün Manşetleri

60 saniyede ekonomide bugün (06 Ocak 2026)

17:07 - Ekonomi

Çin ve Güney Kore, ilişkilerde yeni sayfa açma arayışında

17:02 - Dünya

Terör örgütü PKK/YPG'nin Halep'te düzenlediği saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti

16:57 - Dünya

Balkanlar'da şiddetli yağışlar sellere neden oldu

16:48 - Dünya

Başkentteki kesintiler nedeniyle vatandaşlar çeşmelerden su dolduruyor

16:42 - Gündem