BM Genel Sekreteri Guterres: Orta Doğu'daki çatışmalar 'kontrolden çıktı'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'daki çatışmaların kontrolden çıktığı uyarısında bulunarak "Hayal edilemez bir noktaya doğru ilerliyor. Bölge, giderek genişleyen bir çatışma çemberine çekiliyor" dedi

Dünya - 3 hafta önce

Guterres, BM Güvenlik Konseyinde "Uluslararası barış ve güvenliğin korunması" gündem maddesiyle düzenlenen "Uyuşmazlıkların barışçıl çözüm mekanizmalarının güçlendirilmesi" başlıklı açık tartışma oturumunda konuştu.
Bugün çatışmaların sayı, karmaşıklık, süre ve kapsam bakımından arttığını belirten Guterres, "Uluslararası hukuka karşı endişe verici bir kayıtsızlık görüyoruz. Cezasızlık yayılıyor. İhlaller cevapsız kalıyor." ifadelerini kullandı.
Guterres, bunu Orta Doğu'daki yıkıcı sonuçlarla tüm açıklığıyla gördüklerine işaret ederek "Durum kontrolden çıkıyor. Hayal edilemez bir noktaya doğru ilerliyor. Bölge, giderek genişleyen bir çatışma çemberine çekiliyor." diye konuştu.
Krizlerin birbirini tetiklediğini söyleyen Guterres, bu dinamik yayıldıkça, siyasi hedeflerin çatışmanın arasında giderek daha fazla belirsizleştiği değerlendirmesinde bulundu.
Guterres, Hürmüz Boğazı ve Bab el-Mendeb çevresindeki uluslararası seyrüsefer hakları ve özgürlüklerin tamamen yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurgulayarak, diplomasinin bu konuda tek çözüm yolu olduğunun altını çizdi.
Gazze'deki mevcut duruma da değinen BM Genel Sekreteri, "Gazze'de, sözde ateşkese rağmen siviller her gün ağır bedeller ödemeye devam ediyor. İnsanlar evlerinde, topluluklarında ve günlük yaşamlarının sıradan işlerini yaparken öldürülüyor." dedi.
Guterres, İsrail'in Gazze üzerindeki kontrolünü artırdığını, buna karşın yaşam koşullarının yayılan hastalıklar nedeniyle giderek daha da dayanılmaz hale geldiğini ve insani yardım operasyonlarının büyük ölçüde engellendiğini vurguladı.
İşgal altındaki Batı Şeria'da ise şiddet içeren İsrail ilhakının sinsice ilerlediği uyarısında bulunan Guterres, "Batı Şeria'da yerleşim yerlerinin genişlediğini, İsrail'in kapsamlı askeri operasyonlarını ve büyük ölçekli yerinden edilmeleri görüyoruz." ifadesini kullandı.
Guterres, Ukrayna'da, Sahel'de, Sudan'da ve daha birçok yerde çatışmaların büyük acılara yol açtığına dikkati çekerek, bu krizlerin halkın geçim kaynaklarını altüst ettiğini ve insani sonuçları ağır olacak şekilde nüfusları yerinden ettiğini dile getirdi.
Diplomasinin bu çatışmaları durdurma gücüne sahip olduğunu söyleyen Guterres, bu konuda BM Sekreterliğinin tüm iyi niyet ve arabuluculuk desteğinin güçlendirilmesi ve BM Güvenlik Konseyinin erken ve kararlı bir şekilde hareket edip sahadaki gerçekleri araştırarak, gerilimleri azaltmaya ve anlaşmazlıkların kontrolden çıkmasını önlemeye yardımcı olması gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kneecap konserinde sahne ekranlarına "Filistin'e Özgürlük" mesajı yansıtıldı

2026-07-21 13:02 - Magazin

Katy Perry'den Massive Attack'e: Avrupa ve Asya'da yaz festivalleri dolu dolu geçecek

2026-07-20 15:42 - Magazin

1990'lı yılların unutulmaz pop sanatçılarından Harun Kolçak

2026-07-18 11:27 - Magazin

Doğumsal glokomlu bebeğin göz ameliyatını 3 bin hekim canlı izledi

2026-07-22 13:37 - Sağlık

e-Rapor sistemi ile istirahat raporlarında yeni dönem başladı

2026-07-18 20:07 - Sağlık

Dişten elde edilen kök hücreler 'çikolata kisti' için umut verdi

2026-07-17 12:37 - Sağlık

Milli Elektrikli Tren, Halkalı-Uzunköprü hattında hizmete başladı

2026-07-22 17:43 - Çevre - Seyahat

Suriye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısı yüzde 111 artarak yılın ilk 6 ayında 3,5 milyonu geçti

2026-07-21 16:02 - Çevre - Seyahat

AJet, dün 101 bin 545 kişiyi taşıyarak günlük yolcu rekoru kırdı

2026-07-20 15:33 - Çevre - Seyahat

Yalova-Armutlu yolu yarın hizmete açılıyor

2026-07-23 14:47 - Çevre - Seyahat

İlgili Haberler

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Gündem

Bakan Göktaş: Huzurun olduğu bir Türkiye'yi el birliğiyle inşa etmeye devam etmek istiyoruz

14:08 - Gündem

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

THY, tarihinin en uzun aktarmasız uçuşunu gerçekleştirdi

13:57 - Gündem

Denizüstü rüzgar YEKA ihalesi 2027'nin ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek

13:53 - Ekonomi