BM Genel Kurulunda oylanan, İslamofobi ile mücadele karar tasarısı kabul edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu,15 Mart Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü'nde, İslamofobi ile mücadele için atılacak adımlar konusunda hazırlanan karar tasarısını kabul etti.

Dünya - 2 yıl önce

New York
Genel Kurul salonunda yapılan oylama, 0 "hayır" ve 44 "kararsız" oya karşılık 115 "evet" ile sonuçlandı.
"Kararsız oyu" kullanan 44 ülke arasında Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan, İsveç, İsviçre, Finlandiya, Ukrayna ve Hindistan'ın bulunması dikkati çekti.
Karar tasarısını hazırlayan grupta yer alan ve karara eş-sunucu olan Türkiye, oylama sırasında, İslam karşıtlığıyla Mücadele karar tasarısının müzakereleri sırasında gerekli esnekliğin gösterildiğini ifade etti.
Türk delegasyonu, oylama öncesi Genel Kurulda kapsayıcı metin olan tasarıya destek verilmesi çağrısında bulunarak, tasarıya getirilen değişiklik önerilerine ise karşı oy kullandı.
Kabul edilen kararda medyanın her türünde ayrımcılık, şiddet ve dini nefret savunuculuğunu teşvik eden yayın ve paylaşımların yanı sıra kutsal kitap ve mekanlar dahil Müslümanlara yönelik dini hoşgörüsüzlük, tek tipleştirme ve düşmanlıklar kınandı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten İslamofobi ile mücadele için "Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi" ataması talebi istenen kararda, üye devletlere de dini hoşgörüsüzlük ve Müslümanlara yönelik şiddete karşı mücadele etmek için yasal ve politik alanlarda yapılacaklar da dahil gerekli tüm önlemleri alma çağrısında bulunuldu.
Kararda ayrıca, kültür ve medeniyetler arası diyalog ve dini çeşitlilik de teşvik edilerek, BM Genel Sekreterinden bu kararın uygulanmasına ilişkin bir rapor hazırlayıp BM Genel Kurul 79. Oturumuna sunması talep edildi.
2022'de, Türkiye ve Pakistan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı (IIT) adına sunduğu tasarı ile BM Genel Kurulunda 15 Mart "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü" ilan edilmişti. Kararda, insan haklarına ve farklı din ve inançlara saygıya dayalı, hoşgörü ve barış kültürü ile küresel diyaloğu teşvik eden uluslararası çabaların güçlendirilmesi çağrısı yapılmıştı.
15 Mart, son iki yıldır Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü olarak kutlanıyor
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD bütçesi şubatta 296 milyar dolar açık verdi

2024-03-12 21:33 - Ekonomi

Alman Meclisi, Ukrayna'ya Taurus füzelerinin sağlanmasını içeren önergeyi reddetti

2024-03-14 16:44 - Dünya

İngiltere merkezli Metro Bank 1000 çalışanını işten çıkaracak

2024-03-13 11:48 - Ekonomi

Fatih'te motosikletliye çarpan tramvayın sürücüsü adliyeye sevk edildi

2024-03-09 18:57 - Asayiş

Nijerya, okul baskınları ve öğrencilerin kaçırılması olaylarını engelleyemiyor

2024-03-12 11:17 - Dünya

Çırak olarak başladı, milli hava araçlarının tedarikçisi oldu

2024-03-12 11:57 - Ekonomi

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Ermenistan'ın toprakları dışında emellerimiz olmamalı

2024-03-12 15:43 - Dünya

Altay Bayındır, sakatlığı nedeniyle A Milli Futbol Takımı'nın hazırlık maçlarını kaçıracak

2024-03-15 14:47 - Spor

صعود الرياضات الإلكترونية: من البطولات السرية إلى الساحات الرياضية العالمية

2024-03-12 11:54 - İnsan-Hayat

Blinken'la görüşen Fidan: Gazze’deki vahim durum, meseleye acilen eğilmemizi gerektiriyor

2024-03-08 20:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya

Güney Kore, ABD, Japonya ve 37 ülkeden, füze fırlatılmaları konusunda önceden bildirim çağrısı

11:03 - Dünya

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi

10:32 - Dünya

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barıştan, istikrardan ve kardeşlikten yana tavır koymaya devam ediyoruz

12:13 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük bir ittifak ortamı oluştu

12:03 - Gündem

İstanbul'da geçen ay 23 bin 97 ton karpuz satıldı

11:58 - Ekonomi

Ulaştırma alanındaki yatırım projelerine 6 ayda 41,5 milyar harcandı

11:53 - Ekonomi

Orman yangınlarıyla mücadelede "mangal kültürü"nün değişmesi gerektiği değerlendirmesi

11:48 - Gündem