?>

BM Filistin Raportörü Albanese Güney Afrika'yı övdü, Batılı ülkeleri eleştirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) İsrail'e karşı soykırım davası açan Güney Afrika'yı överek Batılı ülkelerin İsrail'e desteğini eleştirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) İsrail'e karşı soykırım davası açan Güney Afrika'yı överek Batılı ülkelerin İsrail'e desteğini eleştirdi.

Filistin Özel Raportörü Albanese, X hesabından yaptığı paylaşımda, bugün İsrail'in ICJ'de soykırım suçuyla yargılanmaya başlandığı davanın "tarihe geçeceğini" vurguladı.

Mahkeme salonundan bir fotoğraf paylaşan Albanese, "Afrikalı kadın ve erkeklerin insanlığı ve uluslararası hukuk sistemini kurtarmak için, çok sayıda Batılı ülke tarafından desteklenen ve mümkün kılınan acımasız saldırılara karşı verdiği mücadeleyi izlemek, içinde bulunduğumuz dönemi tanımlayacak görüntülerden biri olarak kalacak. Ne olursa olsun bu olay tarihe geçecektir." ifadelerini kullandı.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarıyla Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle ICJ'de açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması bugün başladı.

- Güney Afrika'nın İsrail’e karşı ICJ'de açtığı "soykırım davası"

1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine ICJ'de dava açabiliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle Soykırımın Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık'ta ICJ'de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.

Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle ICJ'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanlarını ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlıyor.

Kararının açıklanması için hakimleri bağlayan bir son tarih bulunmamakla birlikte, Divan'ın önceki yargılamalarına bakıldığından soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Özge Sarı’nın, sanatla ruha yolculuğu

2024-01-07 18:19 - Magazin

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan 2023'te 1 milyondan fazla tır geçiş yaptı

2024-01-05 12:58 - Ekonomi

ABD, Kuzey Kore'yi Rusya'ya balistik füze temin etmekle suçladı

2024-01-04 22:02 - Dünya

Akabe Zirvesi’nden Gazze’nin yeniden işgaline karşı uyarı

2024-01-10 21:37 - Dünya

Fenerbahçe, Konyaspor'u farklı yendi

2024-01-10 22:32 - Spor

‘Okudum, anladım’ imzala!.. -Osman Ovacıklı yazdı-

2024-01-11 08:04 - En Son Yazılar

Silahlı dron SONGAR yeni ateş gücüne kavuştu

2024-01-07 09:37 - Teknoloji

Küresel piyasalar, ABD enflasyon verilerine odaklandı

2024-01-06 11:32 - Ekonomi

Van Gölü kıyısındaki 1200 metrelik sahil yolu trafiğe açıldı

2024-01-06 13:18 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" mesajı

2024-01-10 13:43 - Gündem

İlgili Haberler

Rusya Devlet Başkanı Putin: Teknoloji alanında sömürgeciliği reddediyoruz

19:48 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm dünyada çok saygı görüyor

19:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Gazze konusunda bir tür anlaşmaya varmak üzereyiz

19:12 - Dünya

Atina'da Küresel Sumud Filosu'na yapılan saldırıya ilişkin basın toplantısı düzenlendi

18:42 - Dünya

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Gazze'ye yönelik savaşın derhal durdurulmasını istedi

18:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya Devlet Başkanı Putin: Teknoloji alanında sömürgeciliği reddediyoruz

19:48 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm dünyada çok saygı görüyor

19:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump ile birlikte bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum

19:18 - Siyaset

ABD Başkanı Trump: Gazze konusunda bir tür anlaşmaya varmak üzereyiz

19:12 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray’da bir araya geldi

18:58 - Siyaset