?>

BM'den Irak hükümetine 'barışçıl gösterilere saygı' çağrısı

BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, Irak hükümetine ülkede hayat şartlarının iyileştirilmesi için başlatılan protestolarda göstericilerin meşru kaygılarına saygı duyma ve bu endişeleri giderme çağrısında bulundu.

Dünya - 7 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, Irak hükümetine ülkede hayat şartlarının iyileştirilmesi için başlatılan protestolarda göstericilerin meşru kaygılarına saygı duyma ve bu endişeleri giderme çağrısı yaptı.

Kubis, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'taki siyasi aktörlere ekonomik kalkınma, istihdam ve önemli kamu hizmetlerinin yerine getirilmesine olanak sağlayacak reformlara ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vermesi gerektiğini ifade etti.

Su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzlukları protesto etmek için başlatılan gösterilerde yaşanan şiddet ve vandalizmden de derin endişe duyduğunu belirten Kubis, hem protestocuların hem de güvenlik güçlerinin hayatını kaybetmesinden, çok sayıda kişinin yaralanmasından, kamu ve özel mülklerin tahrip edilmesinden üzüntü duyduğunu kaydetti.

Barışçıl gösterilere katılmak ve ifade özgürlüğü gibi vazgeçilmez haklara saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kubis, Irak güvenlik güçlerine, itidal göstermesi, orantısız güç kullanımından kaçınması, Irak hükümetine de hayat şartlarının iyileştirilmesi için başlatılan protestolarda göstericilerin meşru kaygılarına saygı duyma ve bu endişeleri giderme çağrısı yaptı.

Irak'ın tek gelir kaynağı ham petrol ihracatının büyük bir kısmını tedarik eden güneydeki Basra vilayetinde 8 Temmuz Pazar başlayan gösteriler Zikar, Babil, Meysan, Divaniyye, Necef ve son olarak da başkent Bağdat'a sıçramıştı.

Hayat şartlarının iyileştirilmesinin talep edildiği gösterilerde, su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzluklar protesto ediliyor.

Gösterilerde 6 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

Muhabir: Betül Yürük

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nişantaşı Üniversitesi, Avrupa Üniversite Oyunlarında şampiyon oldu

2018-07-17 12:24 - Ekonomi

Şaban Yılmaz’ın evinde ikincilik üzüntüsü

2018-07-16 03:32 - Spor

4N1K İlk Aşk dizisinin oyuncuları kimler? 4N1K İlk Aşk konusu ve oyuncu kadrosu

2018-07-15 04:02 - Magazin

CHP'li Tezcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tazminat ödeyecek

2018-07-12 19:21 - Genel

İsrail askerleri Gazze sınırında 25 Filistinliyi yaraladı

2018-07-13 22:02 - Dünya

Gurbetçiler için en pahalı şehirler Asya'da

2018-07-13 16:32 - Dünya

“Korkuluk” bu yazın en korkunç filmi olacak! -Fragman İzle-

2018-07-16 10:42 - Magazin

Liya ne demek? Liya isminin anlamı ne? Tarkan'ın bebeğinin ismi ne?

2018-07-14 22:32 - Magazin

En eski ekmek tarifi

2018-07-17 13:02 - Çevre-Hayat

Bakan Varank, üniversitedeki laboratuvar sorununu çözdü

2018-07-15 00:02 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail, Gazze’ye yardım ulaştıran 37 uluslararası kuruluşun lisansını iptal etmeye başladı

12:43 - Dünya

Lübnan'da, Güney Litani sonrası silahsızlanmanın ikinci aşaması tartışılıyor

11:23 - Dünya

ABD'nin saldırısı Venezuela'nın petrol kaynaklarını yeniden gündeme taşıdı

11:13 - Dünya

ABD Savunma Bakanı, Venezuela'da "şartları ABD'nin belirleyeceğini" söyledi

11:08 - Dünya

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi, Delcy Rodriguez'i geçici Devlet Başkanı olarak görevlendirdi

10:18 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail, Gazze’ye yardım ulaştıran 37 uluslararası kuruluşun lisansını iptal etmeye başladı

12:43 - Dünya

Kakao fiyatları 2025'te yüzde 48,1 ile tüm zamanların en hızlı yıllık düşüşünü kaydetti

12:37 - Ekonomi

AK Parti'den "Gazze için insani yardım" çalıştayı

12:33 - Siyaset

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri 2025'te 8 bin 453 kişiyi kurtardı

12:27 - Gündem

Ankara'da önlem alınmazsa trafik sorunu 2026'da daha da derinleşecek

12:17 - Gündem