?>

Blinken, Ukrayna'nın Rus filosuna saldırısını engellediği iddia edilen Musk'ı suçlamaktan

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Elon Musk'ın, Ukrayna'nın geçen yıl Kırım’da Rusya donanmasına yönelik planladığı saldırıyı engellediği iddialarına yönelik soruları yanıtlamaktan kaçınırken, CNN sunucusu Jake Tapper'ın eleştirilerine maruz kaldı.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya Starlink uydu internet hizmetleri sağlayan Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk'ın, Ukrayna'nın geçen yıl Kırım’da Rusya donanmasına yönelik planladığı saldırıyı engellediği iddialarına yönelik soruları yanıtlamaktan kaçınırken, CNN sunucusu Jake Tapper'ın eleştirilerine maruz kaldı.

Blinken, hafta sonu CNN'de Jake Tapper'ın sunduğu "State of Union" programına konuk oldu.

Elon Musk'ın Ukrayna'nın saldırılarını önlemekle gündemde olduğunu anımsatan Tapper, bunun bir sonucu olup olmayacağını sordu.

Blinken ise soruyu doğrudan yanıtlamaktan kaçınarak, Starlink'in Ukrayna'daki iletişim için "hayati" olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Bizim beklentimiz Starlink teknolojisinin tamamen Ukraynalıların kullanımına sunulması." dedi.

"Starlink'in Ukrayna için önemli bir teknoloji olmasıyla ilgileniyorum"

Tapper bunun üzerine "Musk, Rusya'nın nükleer silahla yanıt vereceği endişesiyle bu saldırıya izin vermediğini söylemiş ve bunun dayanağının üst düzey Rus yetkililerle yaptığı görüşmeler olduğunu söylemiş. Musk'ın kendi başına diplomatik temaslarda bulunmasından endişeli misiniz? Gerçekten bu durum sizi hiç endişelendirmiyor mu?" sorusunu yöneltti.

Blinken ise "Gerçekten ne olmuş ya da olmamış olabileceğiyle ilgili konuşamam. Bilmiyorum. Ben Starlink'in Ukrayna için önemli bir teknoloji olmasıyla ilgileniyorum." yanıtını verdi.

Tapper ise "Görünene göre, Starlink o kadar önemli ki, ABD hükümeti normalde çok şey söyleyebileceğini düşündüğüm bir konu hakkında, bunları yapan kaprisli bir milyarderi gücendirme riskini almak istemiyor." diyerek başka soruya geçti.

Elon Musk, Ukrayna'nın Kırım'da Rus filosuna yönelik saldırısını engellemekle gündemde

Walter Isaacson'ın 12 Eylül’de piyasaya çıkacak "Elon Musk" adlı biyografi kitabından medyada yayımlanan alıntılar, teknoloji milyarderinin Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki rolü konusunda yeni bir tartışma başlatmıştı.

Alıntılara göre, Musk, Ukrayna'nın 2022'de Kırım'daki Rus deniz filosuna yönelik denizaltı drone saldırısını engellemek için Starlink uydu mühendislerine gizlice şirketinin Kırım kıyısı yakınındaki uydu iletişim ağını kapatmalarını emretti.

Musk'ın, Ukraynalı yetkililerin kendisine uyduları tekrar acil açması için yalvarmasına neden olan kararının, Kırım'a yönelik bir Ukrayna saldırısının "küçük bir Pearl Harbor" olayına dönüşebileceği ve Rusya'nın nükleer silahlarla karşılık vereceğine dair şiddetli bir korkudan kaynaklandığı ifade edildi.

"SpaceX, büyük bir savaş eyleminin suç ortağı olacaktı"

Musk, ilk önce CNN'de yayımlanan Isaacson'un kitabındaki alıntılarla ilgili tartışmalara, kendisine ait X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımla cevap vermişti.

Starlink uydularının Kırım üzerinde hiçbir zaman aktif hale getirilmediğini savunan Musk, "Starlink'in Sivastopol'a kadar etkinleştirilmesi için hükümet yetkililerinden acil bir talep geldi. Açıkça görülen niyet, demirli halde bulunan Rus filosunun çoğunu batırmaktı." ifadesini kullanmıştı.

Musk, alıntılardaki iddiaları doğrulayarak, "Eğer onların isteklerini kabul etmiş olsaydım, SpaceX büyük bir savaş eyleminin ve çatışmaların tırmanmasının açıkça suç ortağı olacaktı." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başladığı ilk günlerde artan bir şekilde Ukrayna'ya uydu iletişim desteği sağlayan Starlink’in, halen Ukrayna ordusunun yanı sıra ülkedeki hastane ve diğer sivil alanlarda kullanılan 42 binden fazla uydu terminalinin bulunduğu kaydediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Qatar Charity, Suriye'nin kuzeyinde 1680 konutluk kent projesi başlattı

2023-09-08 14:03 - Dünya

Azerbaycan, Karabağ'da Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda düzenlenen sözde seçimi kına

2023-09-09 15:43 - Dünya

Atletizmde Turkcell U20 Kulüpler Ligi Finali rekorla başladı

2023-09-08 21:09 - Spor

Dünya Motokros Şampiyonası'nda yaklaşık 400 bin ziyaretçi ağırlandı

2023-09-05 11:57 - Spor

Giresun'da sağanağın yol açtığı hasar gideriliyor

2023-09-04 16:10 - Gündem

BM: Rusya'nın ilhak ettiği bölgelerde düzenleyeceği seçimlerin yasal zemini yok

2023-09-08 19:09 - Dünya

İstanbul Boğazı'nda arızalanan kargo gemisi Ahırkapı'ya demirletildi

2023-09-07 10:53 - Gündem

MENA ülkeleri temiz enerji dönüşümü için 25 kat kapasite artışına ihtiyaç duyuyor

2023-09-11 10:10 - Ekonomi

Deyrizor'da PKK/YPG baskısı altındaki Arap aşiretleri ile örgüt arasındaki çatışmalar 10. gününde

2023-09-05 13:58 - Dünya

Bulgaristan'daki sellerde ölenlerin sayısı 4'e çıktı

2023-09-07 13:19 - Dünya

İlgili Haberler

Trump, göçmenlerin "ABD dışına ücretsiz uçuş" yapmalarına izin veren kararnameyi imzaladı

13:43 - Dünya

Arnavutluk'ta 3,5 milyondan fazla seçmen yarın sandık başına gidiyor

12:48 - Dünya

Trump'ın yabancı film tarifesi sinema sektöründe ortak yapımların geleceğini tehlikeye atıyor

11:43 - Dünya

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Trump'ın Orta Doğu gezisi için İsrail ziyaretini erteledi

11:37 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 5'i aynı aileden, 7 kişi hayatını kaybetti

11:25 - Dünya

Günün Manşetleri

Gaziantep FK'de teknik direktör Selçuk İnan ile yollar ayrıldı

14:17 - Spor

"NEXT 2025" İstanbul'da başladı

14:13 - Gündem

NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı 14-15 Mayıs'ta Antalya'da gerçekleştirilece

14:08 - Siyaset

Bakan Kacır: Sanayimizi güçlendirecek yapısal adımları hızla hayata geçireceğiz

14:03 - Ekonomi

Meteorolojiden Marmara'nın güneyi ve doğusu için kuvvetli sağanak uyarısı

13:57 - Gündem