?>

'Biz demokrasi ve adaleti temsil eden buluşmanın tarafındayız'

CHP Parti Sözcüsü Tezcan, seçim ittifakına ilişkin, "Biz, demokrasi, adalet ve huzuru temsil eden o büyük buluşmanın tarafında ve temsilcisiyiz. Bu çerçevede bir geniş buluşmaya Türkiye'nin ihtiyacı var." dedi.

Siyaset - 7 yıl önce

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, seçim ittifakına ilişkin, CHP Genel Merkezi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"AK Parti ve MHP'ye de görüşme için talepte bulunacağız"

"Seçim güvenliği kapsamında bundan sonraki süreçte hangi partileri ziyaret edeceksiniz?" sorusu üzerine Tezcan, ilk ziyaretlerini İYİ Partiye yaptıklarını, yarın BBP, DSP, BTP ve DP, salı günü ise Saadet Partisi, HDP ve Vatan Partisi ile görüşeceklerini bildirdi.

Tezcan, "Teklifin sahibi olan Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile de oradan aldığımız görüşler çerçevesinde görüşmeler gerçekleştireceğiz. Amacımız seçim güvenliğinin sağlanmasıdır. Milletin sandığa giren oyu nasıl girdiyse öyle çıkmasıdır. Oyun sandığa güvenle girmesini ve güvenle sayılmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

Tezcan, AK Parti ve MHP'den görüşme için talepte bulunacaklarını bildirdi.

Türkiye'de fiilen ihlal edilen seçim güvenliğinin yasal temele kavuşturulmaya çalışıldığını savunan Tezcan, bunu engellemek için geniş bir toplumsal mutabakata ihtiyacın olduğunu, görüşmelerin siyasi partilerle bu çerçevede devam edeceğini söyledi. Tezcan, aynı kapsamda daha sonra sivil toplum örgütleriyle de temas kuracaklarını ifade etti.

"İl başkanlarımız önerilerini paylaşıyor"

Tezcan, Kılıçdaroğlu'nun cuma günü milletvekilleri, Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleriyle bir araya gelerek tüzük taslağını görüştüğünü anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bütün arkadaşlarımızın görüşlerini, katkılarını, eleştirilerini, takdirlerini hepsini aldık, değerlendiriyoruz. Bugün de 81 ilden gelen il başkanlarımızla aynı taslağı değerlendiriyoruz. İl başkanlarımız da önerilerini, düşüncelerini paylaşıyorlar. Tüzük hazırlama sürecimiz çok dinamik bir biçimde devam ediyor. Gerçekten çok olumlu, yerinde öneriler var. Önerilerin 'olabilecekler'ini, 'olamayacaklar'ını karşılıklı, büyük bir olgunluk içerisinde konuşuyoruz, tartışıyoruz. Taslak esas olarak çatı itibarıyla herhangi bir biçimde sıkıntı yaratmıyor, benimsenmiş durumda ama tüzüğün maddeleriyle ilgili önerileri var arkadaşlarımızın. O önerilerin tamamını not alıyoruz. Onları da değerlendirip en son Kurultay günü görüşeceğiz."

"Ön seçimi kaldıran hüküm yok"

Tezcan, "Tüzükteki ön seçim düzenlemesine ilişkin tepkilerin" sorulması üzerine, şunları ifade etti:

"Mevcut taslakta ön seçimi kaldıran bir hüküm yok. Ön seçim, seçeneklerin içerisinde her zaman vardı, yine var. 'Merkez yoklaması ağırlıklı yapılır' diye bir önlem de yok. 'Ön seçim öncelikli yöntemdir' diye yazıyor. Sadece oradaki hükümlerin açıklanmasına ihtiyaç var. Bu konuda çeşitli öneriler de var, o öneriler doğrultusunda yeniden düzenlemeler yapılabilir. Şu andaki mevcut öneri, özellikle milletvekili seçimindeki ön seçimle ilgili, mevcut tüzüğümüzden sadece üç kelimelik bir cümleyle farklı. Onda da 'En çok bir milletvekili çıkarılan yerlerde mutlak ön seçim ya da mutlak merkez yoklaması yapılacak' diye bir ayrım yok. Merkez yoklaması sınırlamaları içerisindeki kotalarda bir milletvekili çıkaran yerler kota kapsamı dışına çıkarılıyor. Bu, şu demektir, 'Burada Parti Meclisi ön seçim kararı da alabilir, merkez yoklaması kararı da alabilir.' Yoksa 'Ön seçim burada olmayacak' şeklinde bir düzenleme değil. Onları izah ettiğimizde sanıyorum herhangi bir problem kalmayacaktır."

"Biz, demokrasi ve adaleti temsil eden o büyük buluşmanın tarafındayız"

"CHP'nin herhangi partiyle ittifak yapıp yapmayacağına" ilişkin soruya ise Tezcan, "Biz, demokrasi, adalet ve huzuru temsil eden o büyük buluşmanın tarafında ve temsilcisiyiz. Bu çerçevede bir geniş buluşmaya Türkiye'nin ihtiyacı var. Bunu bir cepheleşme, kutuplaşma kültürüyle değil, tam tersine bir büyük buluşma anlayışıyla hayata geçirmek gerekiyor. Bu çerçevede 'İlkeler etrafında birleşmek önemlidir' dedi Sayın Genel Başkanımız. Dolayısıyla biz, ilkeleri ön plana çıkarıyoruz." karşılığını verdi.

Muhabir: Mehmet Tosun

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kürtler 'Bağdat'tan çekilmeyi planlıyor

2018-03-04 06:32 - Dünya

'Zeytin Dalı Harekatı'nın geri dönüşü yoktur'

2018-02-25 22:02 - Siyaset

'Türkiye'nin tohum üretimi bir milyon tonu aştı'

2018-02-26 13:30 - Ekonomi

Bahçeli: Afrin’de milli onurumuz müdafaa edilmektedir

2018-03-02 19:34 - Siyaset

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker: Batı Balkanlar’da hiçbir ülke AB üyeliğine hazır değil

2018-03-01 22:02 - Genel

Eski EDOK komutanları için istenen ceza belli oldu

2018-02-26 19:32 - Gündem

Sancar ailesinden ikinci başarı

2018-03-03 16:32 - Teknoloji

5 bin yıllık mumyalarda dövme bulundu

2018-03-01 20:33 - Teknoloji

'Biz demokrasi ve adaleti temsil eden buluşmanın tarafındayız'

2018-03-04 20:02 - Siyaset

Ankesör' soruşturmasında 39 asker tutuklandı

2018-03-02 02:26 - Genel

İlgili Haberler

Bakan Tunç: Türkiye dünyanın en güçlü ülkeleri olma yolunda hızla ilerleyecek

17:03 - Siyaset

TBMM'de "Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda kurulacak komisyon 51 kişiden oluşaca

16:27 - Siyaset

Ticaret Bakanı Bolat: IDEF artık bir dünya markası haline geldi

15:23 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu hafta Putin ve Trump ile görüşebilirim

14:58 - Siyaset

DMM, 'Türkiye-Irak Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması' ile ilgili iddiaları yalanladı

11:07 - Siyaset

Günün Manşetleri

Sıcak hava yurt genelinde etkisini sürdürüyor

17:17 - Gündem

Bakan Tunç: Türkiye dünyanın en güçlü ülkeleri olma yolunda hızla ilerleyecek

17:03 - Siyaset

Marmara Denizi'nde Kınalıada açıklarında bir teknede yangın çıktı

16:57 - Gündem

Türkiye'yi etkisi altına alan "Afrika sıcakları" bunaltıyor

16:52 - Dünya

IKBY'de hava kirliliği, jeneratör ve rafinerilerin kapatılmasıyla azalmaya başladı

16:48 - Dünya