Bitlis'te yağışlar göletlerdeki su seviyesini yükseltti

Bitlis'te bu yıl etkili olan yağışlar, ilçelerde sulama ve depolama amaçlı kullanılan 2 gölette su seviyesinin önemli ölçüde yükselmesini sağladı.

Gündem - 4 ay önce

Bitlis
Son yıllarda iklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyelerinin düştüğü göletlerde, bu yıl yağış miktarının artmasıyla seviye artışı gözlendi.
Hem yüzey sularını hem de yeraltı su kaynaklarını besleyen yağmur ve kar suları sayesinde 940 bin metreküp depolama hacmine sahip Güroymak Göleti'nde doluluk oranı yüzde 100'e, 1 milyon 605 metreküp depolama hacmine sahip Koçluköy Göleti'nin doluluk oranı da yüzde 83'e ulaştı.
Geçen yıllarda kuraklık nedeniyle su seviyeleri iyice gerileyen iki gölette bu yıl suyun istenilen seviyeye ulaşması, özellikle yaz aylarında tarımsal sulama faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülmesini sağlayacak.

"Su kaynaklarının daha iyi olacağı bir yıl olacak"

Uzmanlık alanı coğrafya olan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, bu yıl ülke genelinde olduğu gibi Bitlis'in de önemli ölçüde yağış aldığını söyledi.
Yağışlar sayesinde toprağın büyük oranda suya doyduğunu belirten Elmastaş, "Yağmur, gölleri besleyen önemli bir unsur. Kar yağışları ve şu an eriyen kar suları gölleri beslemeye başladı. Göllerde geçen yıllarda çok fazla görülmeyen bir seviye yükselmesini görebiliyoruz." dedi.
Yağış anlamında verimli bir yıl olduğunu ifade eden Elmastaş, şunları kaydetti:
"Belki Van Gölü gibi büyük su kütlelerinin olduğu yerlerde bu net fark edilmiyor ama yüzde 100 doluluk oranına ulaşan küçük göletler var. Bu da yağışın yeterince düştüğü anlamına geliyor. Bu yıl iyi yağış düştü. Özellikle göletler bundan nasibini aldı. Hizan'daki Koçluköy Göleti başta olmak üzere Güroymak, Ahlat ve diğer alanlardaki göletlerde ciddi bir seviye yükselmesi oldu. Hatta bir kısmı yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Yağmur ve kar yağışı anlamında Bitlis için önemli bir yıl oldu. Yeraltı suları iyi şekilde beslenme imkanı buldu. Bu sene kuraklığın az, su kaynaklarının daha iyi olacağı bir yıl olacaktır."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da yılın ilk 3 ayında 35 bini aşkın çocuğa otizm taraması yapıldı

2026-04-02 11:58 - Sağlık

Uzmanından "gripten korunmak için risk altındakiler aşı yaptırmalı" tavsiyesi

2026-04-04 12:58 - Sağlık

Bakan Memişoğlu: 2025'te, 7 milyon 700 bin vatandaşımıza ücretsiz kanser tarama hizmeti sunduk

2026-04-01 21:43 - Sağlık

Kutup Ata Tuncer’in ‘Üzgün Üzgün’ü Kerem Cem yorumuyla kırsaldan ülkeye yayılıyor -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2026-04-02 21:45 - Magazin

Otizmli Mete piyano sayesinde hayatını renklendirdi

2026-04-01 12:28 - Magazin

Vanlı kadınlar kıyafetleri ebru desenleriyle renklendiriyor

2026-04-03 14:48 - Magazin

Özel gereksinim raporu bulunan çocuklar için MHRS'de öncelik hakkı tanındı

2026-04-03 11:52 - Sağlık

Türkiye'de dijital spor platformları 2026: Kullanıcı katılımı nasıl değişti?

2026-03-31 08:02 - İnsan-Hayat

Palet Türk Müziği İlkokulu yeni yeteneklerini arıyor

2026-04-01 13:38 - Magazin

Düzce'de otizmli çocuklar, farkındalık günü etkinliklerinde eğlendi

2026-04-01 16:33 - Magazin

İlgili Haberler

Sıfır Atık Vakfı, Tavşan Adası'ndaki koruma modelini COP31'e taşıyacak

18:17 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin çerçeve yasayı değerlendi

17:42 - Gündem

Erzurum-Rize arasındaki yolculuk süresini kısaltacak tünellerin yapımı sürüyor

17:37 - Gündem

Bakan Tekin, 81 ilin milli eğitim müdürüyle görüştü

17:13 - Gündem

Bakan Fidan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile görüştü

17:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Sıfır Atık Vakfı, Tavşan Adası'ndaki koruma modelini COP31'e taşıyacak

18:17 - Gündem

Yunan Kathimerini gazetesi: Mekke Anlaşması Yunanistan'ın bölgesel planlarına zarar veriyor

18:02 - Dünya

İngiltere'de 2026 yazı kayıtlardaki en sıcak yaz olma yolunda

17:57 - Dünya

ABD'nin "İran'a uyguladığı ablukayı kırmaya çalışan bir gemiye ateş açtığı" iddi

17:52 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin çerçeve yasayı değerlendi

17:42 - Gündem