?>

Birlikte yaşama kültürünü müzikle yayıyorlar

Üç semavi din, farklı mezhep, kültür ve meslekten kişilerin bir araya gelerek 2007 yılında kurduğu Antakya Medeniyetler Korosu, bugüne kadar yaklaşık 30 ülkede verdiği konserlerle birlikte yaşama kültürünün yayılmasına katkı sağlıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Hatay

Üç semavi din, farklı mezhep, kültür ve meslekten kişilerin bir araya gelerek kurduğu Antakya Medeniyetler Korosu, bugüne kadar yaklaşık 30 ülkede verdiği konserlerle birlikte yaşama kültürünü yayıyor.

Hatay'da 2007 yılında kurulan ve şu an 200 üyesi bulunan Antakya Medeniyetler Korosu, seslendirdiği Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Fransızca, Almanca, Ermenice, Kürtçe ve Zazaca şarkı ve ilahilerle medeniyetler arasında köprü oluşturup müziğin evrensel dilini kullanarak güzellikleri göstermeye, birlikte yaşama kültürünü anlatıyor. Koro yurt içi ve yurt dışında yaklaşık 30 ülkede verdiği 400'den fazla konserle her kesimden insanı etkisi altına alarak dinleyenlerin yüreklerinde iz bıraktı.

Antakya Medeniyetler Korosu Derneği Başkanı Yılmaz Özfırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamı Hatay'da yaşayan farklı medeniyet, kültür ve dine sahip kişilerden oluşan koroda imam, papaz, doktor, avukat, öğretmen ve manifaturacı gibi değişik meslek gruplarından kişilerin bulunduğunu söyledi. Türkiye'deki güzellikleri dünyaya göstermeye ve yaymaya çalıştıklarını ifade eden Özfırat, bunun için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapamaya devam edeceklerini belirtti.

"Türkiye'de böyle bir güzellik var. Siz de bunu başarabilirsiniz"

Özellikle yurt dışındaki konserlerde insanların koroya hayran kaldığının altını çizen Özfırat, şöyle devam etti:

"Koro bugüne kadar 400'den fazla konser vermiş olmakla birlikte en önemlisi Amerikan Kongresinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda, Avrupa Parlamentosunda, Almanya'da, Fransa'da, Belçika'da, İsviçre'de dünyanın çok farklı platformlarında konserler vererek Türkiye'deki birlikte yaşama olgusunu insanlara göstermektedir. Koro bundan sonraki süreçte de değişik platformlarda konserlerine devam edecektir. Bu konserlerden bizim için en önemlilerinden bir tanesi geçen yıl Kudüs'te verdiğimiz konserdir. Orada hem Filistinliler hem İsrailliler bir arada iken konser verip 'Bakın Türkiye'de böyle bir güzellik var. Siz de bunu başarabilirsiniz. Burada akan kanın son bulması için elimizden ne geliyorsa yardımcı olmaktan onur duyacağız'ı dile getirmiştik. Cumhurbaşkanımızın verdiği mesajları dünyaya göstermeye çalışıyoruz. Evet 'Dünya beşten büyüktür. Bakın Türkiye'deki gibi ister Hristiyan ister Yahudi ister Müslüman olsun hepimiz tek bir Allah'ın kuluyuz' diyoruz. Bunu göstermekten de mutluluk duyuyoruz. Biz Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar birlikte yaşama ve medeniyet kültürünü dünyaya göstermiş bir milletiz."

Koroda bulunan Antakya Musevi Cemaati üyesi Harun Cemal de 12 yıldır koroda görev aldığını ve bundan mutluluk duyduğunu anlattı.

Koronun, üç semavi dine bağlı olan kişilerin bir arada özgürce yaşadığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Cemal, "Dışarıdan bizi izleyenler 'Siz bunu nasıl beceriyorsunuz, nasıl yapıyorsunuz?' diyor. Biz de onlara diyoruz ki 'Siz nasıl beceremiyorsunuz bu işleri?' yani bir şekilde kardeşçe, özgürce yaşamak lazım. Onun ötesinde bir şey düşünemiyorum." diye konuştu.

"Bir Hristiyan olarak bu mozaiğin içerisinde olmaktan çok memnunum"

Bir diğer koro üyesi iş kadını Nuran Freyçoğlu da 7 yıldır üyesi olduğu koroda çok güzel bir birliktelik ve beraberlik bulunduğunu söyledi.

Konserlerde çok güzel övgüler aldıklarını ve bundan mutluluk duyduğunu aktaran Freyçoğlu, "Koro ile insanlara mesaj vermek beni daha çok mutlu ediyor. Her dinden insanlarla birlikte şarkıları dile getirmek benim için çok güzel duygular uyandırdı. O yüzden ben de bu koronun bir üyesi olmaktan mutluyum. Ben bir Hristiyan olarak bu mozaiğin içerisinde olmaktan çok memnunum. Dünyaya bu birlik ve beraberlik mesajını vermek bizi çok mutlu ediyor." dedi.

"Yurt dışında konserlerde harika tepkiler alıyoruz"

Alevi cemaati kanaat önderi Şefik Kazar ise barış, kardeşlik ve hoşgörüyü sevdiğinden koroda yer aldığını dile getirdi.

Koronun özelde Hatay'ı genelde de Türkiye'yi en iyi şekilde anlattığına dikkati çeken Kazar, "Bütün seslendirdiğimiz şarkılar, türküler hepsi barışı, kardeşliği, güzelliği çağırmaktadır. Bu dünyada insanlar dini, ırkı ne olursa olsun hepsi insandır. Biz bu çağrıyı yapıyoruz. Yurt dışında konserlerde harika tepkiler alıyoruz. Ayakta alkışlanıyoruz. Bundan daha güzel bir şey olamaz. Biz de bundan gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'1. Uluslararası Avrasya Kitap Festivali' sona erdi

2019-03-04 02:32 - Kültür Sanat

Altınordu 2 - Hatayspor 2

2019-03-03 18:52 - Spor

Göztepe'de ikinci Tamer Tuna dönemi

2019-02-26 21:42 - Spor

Probiyotiğin saç bakımındaki etkisi

2019-03-02 14:02 - Sağlık

'Besinlerdeki tuz ve şeker azaltılacak'

2019-02-28 15:32 - Gündem

Hayali otomobili 85 kamu görevlisine sattı

2019-03-03 13:02 - Asayiş

Spor camiasından Ankaragücü mesajları

2019-03-02 18:19 - Spor

Bakan Soylu: 'Bir vilayette açlık grevi yapacaklardı'

2019-03-04 01:32 - Gündem

'Adalet bakanlığı tarafından Çermik'teki olayla ilgili gerekli işlemler başlatıldı'

2019-02-28 18:08 - Siyaset

FETÖ şantaj yapmak için belge toplamış

2019-03-02 18:02 - Gündem

İlgili Haberler

Van Gölü'nde uzun süre yüzen çocukların saçları mineralli suyun ve güneşin etkisiyle sararıyor

15:58 - Çevre-Hayat

Kuraklık ve sıcakların olumsuz etkilediği Tunca Nehri'nin bazı bölümlerinde su akmıyor

13:07 - Çevre-Hayat

"Yürüyemez" denilen down sendromlu atletin hedefi dünya şampiyonluğu

12:17 - Çevre-Hayat

"Türk Modası Yaz Okulu" uluslararası tasarımcıları İstanbul'da buluşturdu

12:08 - Çevre-Hayat

Depremzede kadın girişimci devlet desteğiyle kurduğu iş yerinde 60 kişiye istihdam sağlıyor

12:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bakan Yerlikaya, İtalya İçişleri Bakanı Piantedosi ile görüştü

17:58 - Gündem

Bakan Tekin'den "iller arası mazerete bağlı yer değiştirme" sonuçlarına ilişkin açıkl

17:53 - Gündem

Edirne'de çıkan orman yangını söndürüldü

17:22 - Gündem

Gazzeli babalar, çocuklarının karnını doyurabilmek için ölümü göze alıyor

16:57 - Dünya

Edirne'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

16:42 - Gündem