?>

Binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi' şartı 2020'ye ertelendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi aranması şartını 1 Ocak 2020'ye erteledi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mevcut binalar için 2 Mayıs'tan itibaren zorunlu hale gelecek binalar ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) aranması şartını 1 Ocak 2020'ye erteledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında her binanın alması gereken ve binaların enerji tüketimi ile CO2 emisyon değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi'ne ilişkin çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Yapı ruhsatını 2011'den önce alan mevcut binalar için EKB'nin 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla alınmasının zorunlu olması öngörülüyordu.

Yayımlanan yeni yönetmelikle, "Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesi'nin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir." maddesine "1 Ocak 2020 tarihine kadar uygulanmaz." hükmü eklenerek, uygulama ertelendi.

Yönetmelikle EKB vermeye yetkili kuruluşlar, "Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişiler." olarak belirlendi.

Yapılan yeni düzenleme ile EKB, Bakanlık tarafından yayımlanacak tebliğle belirlenen formatta ve muhteviyatta yapılacak.

EKB vermeye yetkili kuruluşlar

Yeni yönetmelikle EKB vermeye yetkili kuruluşlara ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi.

Buna göre, yeni binalar için, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile EKB düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere, Bakanlıkça EKB verme yetkisi verilecek.

Mevcut binalar içinse EKB düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan "Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri" de EKB verebilecek.

EKB vermeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin denetimi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait olacak.Muhabir: Yıldız Nevin Gündoğmuş

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Plakasında 'çerçeve yok' diye ceza kesildi, mahkeme cezayı iptal etti

2017-04-25 20:17 - Gündem

'İhracat büyümenin en önemli sürükleyicilerinden olacak'

2017-04-24 17:32 - Ekonomi

Türk otomotiv sektöründen Brezilya çıkarması

2017-04-26 11:47 - Dünya

64 tankçı askerle ilgili FETÖ iddianamesi mahkemede

2017-04-28 14:02 - Gündem

Binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi' şartı 2020'ye ertelendi

2017-04-28 15:22 - Gündem

Celtics'ten üst üste 3. galibiyet

2017-04-27 13:02 - Spor

Eski yarbay ve başyaverden çelişkili ifadeler

2017-04-28 14:37 - Gündem

Bilecik karabuğday ambarı olacak

2017-04-24 17:52 - Ekonomi

Üniversiteli öğrencilerden kan bağışı kampanyası

2017-04-27 02:38 - Genel

Caretta carettaların yumurta bıraktığı kumsal temizlendi

2017-04-27 18:37 - Gündem

İlgili Haberler

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 6 şüpheli tutuklandı

21:48 - Gündem

44 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı envantere katılıyor

21:32 - Gündem

TİHEK Başkanı Altun, "Gazze'de Abluka ve Aç Bırakma" panelinde konuştu

21:17 - Gündem

Bakan Güler: Toplam 44 Eurofighter Typhoon almayı planlıyoruz

20:33 - Gündem

Bakan Güler: Toplam 44 Eurofighter Typhoon alımı yapılacak

19:47 - Gündem

Günün Manşetleri

Samsunspor ile Çaykur Rizespor puanları paylaştı

22:17 - Spor

Gazze'de su kıtlığı ve 250 bin ton atık Filistin halkının sağlığını tehdit ediyor

22:08 - Dünya

"2025 Dünya Gıda Günü Paneli" Ankara'da gerçekleştirildi

22:02 - Ekonomi

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 6 şüpheli tutuklandı

21:48 - Gündem

44 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı envantere katılıyor

21:32 - Gündem