?>

BİLSEM öğrencileri musluktan akan suyu elektriğe dönüştürdü

Bitlis'te Ahmet Eren Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, musluktan akan suyun basıncını kullanarak elektrik üretti.

Teknoloji - 2 ay önce

Bitlis

Ev ve iş yerlerinde musluklardan akan suyun basıncını kullanarak elektrik üretmek isteyen 5. sınıf öğrencisi Ahmet Renas Taşdemir ve 7. sınıfta okuyan Ahmet Asaf Erdil, proje hazırlamaya karar verdi.

Proje danışmanı ve fen bilgisi öğretmeni Musa Dalga'dan destek alan öğrenciler, "Ev Tipi Mikro Türbin: Musluktan Enerjiye Dönüşüm" ismini verdikleri proje kapsamında içinde bobin, mıknatıs ve türbin bulunan mini jeneratör tasarladı.

????

Jeneratörü musluğa entegre eden öğrenciler, musluktan akan suyun basıncıyla 5 ila 12 voltluk elektrik enerjisi üretmeyi başardı.

Proje sayesinde musluklardan akan suyun dönüştürüldüğü enerjiyle cep telefonu ve tablet gibi bazı elektronik cihazlar şarj edilerek enerji tasarrufu ve su kaynaklarının verimli kullanılması sağlanacak.

Projeyi daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdüren öğrenciler, gelecek yıl TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katılmayı hedefliyor.

"Herkes evinde bu sistemi uygulayabilir"

Fen bilgisi öğretmeni Musa Dalga, uzun süre yürüttükleri çalışma sonucu musluktan akan sudan elektrik ürettiklerini söyledi.

Çalışmayla 5 ile 12 volt arasında elektrik ürettiklerini belirten Dalga, şunları kaydetti:

"Evde elimizi yıkarken, dişimizi fırçalarken, banyomuzu yaparken, çamaşır ve bulaşık yıkarken boşa giden suyun gücünü elektriğe dönüştürüp telefonumuzu ve tabletimizi şarj ettik. Suyun enerjisinden faydalanmak için yaptığımız mini jeneratörde bobin, mıknatıs ve türbin var. Suyun akmasıyla dönen türbin, mıknatısı da döndürüyor. Bunların dönmesiyle elektrik elde ettik. Evimizde artık su boşa akmayacak. Bir yandan çamaşır, bulaşık ve elimizi yıkarken bir yandan da elektrik üretiyoruz. Enerji tasarrufu için herkes evinde bu sistemi uygulayabilir."

Suyun verimli kullanılması gerektiğini vurgulayan Dalga, "Jeneratörü geliştirerek, daha büyüğünü elde edip ana şebekelere, binaların şebekelerine bağlayarak daha fazla enerji üretilebilir. Akan sudan bedava enerji elde edebiliriz." dedi.

Ahmet Renas Taşdemir ise boşa akan suyu değerlendirmek istediklerini ifade ederek, "Arkadaşımla aklımıza bu proje geldi. Barajları küçültsek böyle olur. Hocamıza danıştık ve uygun gördü. Çalışmalara başladık. Akan su hem evimizdeki enerjiye tasarruf sağlasın hem de boşa gitmesin." diye konuştu.

Ahmet Asaf Erdil de "Arkadaşımla 'Suyu elektrik enerjisine dönüştürebiliriz.' dedik. Projeyi hazırladıktan sonra su basıncıyla elektrik enerjisi ürettik. Su boşa akmamış oldu. Bunu geliştirebiliriz. Projeyi barajlara kadar taşıyabiliriz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kocaeli'de denizin kıyısı turuncuya büründü

2025-06-11 17:03 - Çevre-Hayat

Afyon sucuğu AB'den coğrafi işaret tescili aldı

2025-06-12 09:57 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'in 5 aylık bal ihracatı 1 milyon doları aştı

2025-06-11 13:38 - Ekonomi

ABD'de enflasyon mayısta beklentilerin altında arttı

2025-06-11 15:43 - Ekonomi

Doğa harikası Muradiye Şelalesi'nde bayram yoğunluğu

2025-06-08 13:18 - Çevre-Hayat

Güney Afrika'da kar ve sel felaketi nedeniyle 7 kişi öldü

2025-06-11 17:37 - Dünya

Disney ve Universal, yapay zeka aracı Midjourney'e telif hakkı davası açtı

2025-06-12 10:28 - Ekonomi

Rusya'daki limanların kargo hacmi yüzde 4,9 azaldı

2025-06-11 15:38 - Ekonomi

Hacılar, Hazreti Muhammed'in nuruyla aydınlanmış şehir Medine'de

2025-06-11 09:48 - İslam-Hayat - Safer 1447

İsrail saldırısıyla felç kalan Gazzeli küçük Rihab, çocukluğuna ve mutluluğa da hasret kaldı

2025-06-09 15:07 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'nin üçüncü uzay yolculuğu 3 Ağustos'ta gerçekleştirilecek

13:08 - Teknoloji

Yapay zeka ve kuantum yarışı gelecek 20 yılda bilim ve teknolojiye yön verecek

12:52 - Teknoloji

SAHA İstanbul, IDEF 2025'te 218 üyesiyle boy gösterdi

14:22 - Teknoloji

Petrolle kirlenmiş topraklar deniz bakterileriyle temizleniyor

11:57 - Teknoloji

Yapay zekadan biyoteknoloji ve çalışma hayatına kadar temmuzda öne çıkan bilimsel gelişmeler

11:22 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

15:18 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 171,8 milyar dolar oldu

15:02 - Ekonomi

Washington Post, Gazze'de öldürülen 18 bin 500 Filistinli çocuğun isimlerini yayımladı:

14:42 - Dünya

Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa, Süveyda'daki ateşkesi ve İsrail'in saldırılarını değerl

13:57 - Dünya

Bursa'da yangın söndürme havuzuna tankerlerle su taşıyan vatandaşlar helikopterleri susuz bırak

13:52 - Gündem