?>

'Bilgisayar biliminin Nobel'i' yapay zekanın öncülerine verildi

A.M. Turing Ödülü, yapay sinir ağları ve derin öğrenme kavramlarını bilgisayar bilimine uyarlayan çalışmaları dolayısıyla Kanadalı Yoshua Bengio, İngiliz Geoffrey Hinton ve Fransız Yann LeCun arasında paylaştırıldı.

Teknoloji - 7 yıl önce

Ankara

"Bilgisayar biliminin Nobel'i" olarak adlandırılan A.M. Turing Ödülü, bu yıl yapay zeka alanındaki öncü çalışmalarıyla tanınan Kanadalı Yoshua Bengio, İngiliz Geoffrey Hinton ve Fransız Yann LeCun arasında paylaştırıldı.

Ödülü veren New York merkezli Bilgisayar Makineleri Derneğinden (ACM) yapılan açıklamada, Bengio, Hinton ve LeCun'un yapay sinir ağları ve derin öğrenme kavramlarını bilgisayar bilimine uyarlayan çalışmaları dolayısıyla ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Bengio, Hinton ve LeCun'un birlikte ve ayrı ayrı yaptığı çalışmaların günümüzde bilgisayar görüşünden ses tanımaya, doğal dil işlemeden robot bilimine kadar çok sayıda yapay zeka kullanan teknolojiye öncülük ettiği kaydedildi.

Yapay sinir ağlarını kullanarak bilgisayarların veri örüntülerini algılaması ve insan zekasını taklit etmesi fikrinin ilk 1980'lerde gündeme geldiğine dikkat çekilen açıklamada, 2000'lerin başında Bengio, Hinton ve LeCun'un da aralarında olduğu bir grup bilgisayar bilimcinin bu yaklaşımı sürdürmekteki ısrarı sayesinde yapay zekanın bugün sürücüsüz araçlardan, hastalıkların teşhisine çok sayıda teknolojiye yol gösteren hakim paradigma haline geldiği vurgulandı.

Bengio, Hinton ve LeCun ödülle birlikte 1 milyon dolarlık para armağanının sahibi oldu. Ödülle verilen para ödülü Amerikan teknoloji şirketi Google tarafından karşılıyor.

Halen Kanada'nın Montreal Üniversitesinde bilgisayar bilimi dersleri veren Bengio, Quebec eyaletindeki Yapay Zeka Enstitüsünün direktörlüğü görevini yürütüyor.

Google'da Başkan Yardımcısı ve Başmühendis olarak görev yapan Hinton ise aynı zamanda Toronto Üniversitesi'nde ders veriyor.

LeCun ise Facebook'taki Başkan Yardımcılığı ve Başmühendislik görevlerinin yanı sıra New York Üniversitesinde dersler veriyor.

ABD'de 1947 yılında kurulan Bilgisayar Makineleri Derneği (ACM) bilgisayar bilimi alanındaki dünyanın en eski meslek kuruluşlarından biri olarak biliniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ürdün Kralı Abdullah Romanya ziyaretini iptal etti

2019-03-25 19:47 - Dünya

Karaman’da otomobil park halindeki otobüse çarptı: 1’i ağır 2 yaralı

2019-03-27 07:32 - Asayiş

'Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit' sergisi açıldı

2019-03-21 03:32 - Kültür Sanat

İznik Ekinoks Festivali başladı

2019-03-22 00:07 - Magazin

THY benzeri görülmemiş dev taşınmaya hazır

2019-03-22 16:12 - Ekonomi

Fenerbahçe THY Avrupa Ligi'nde 5'inci yenilgisini aldı

2019-03-22 01:51 - Spor

107 yaşındaki babasını sıkılmasın diye işe götürüyor

2019-03-21 00:27 - Çevre-Hayat

'Tosun' yeniden İstanbul yollarında

2019-03-27 15:21 - Genel

ABD heyetinden "Amerikan askerleri Irak'ta kalmalı" mesajı

2019-03-21 01:12 - Dünya

'Boeing 737 Max uçağına ilişkin pek çok soru halen cevapsız'

2019-03-25 19:47 - Dünya

İlgili Haberler

Siber güvenlik dönüşse de son söz insanın

13:08 - Teknoloji

ABD merkezli kuruluştan "Yapay Süper Zeka" araştırmalarının yasaklanması çağrısı

12:33 - Teknoloji

Tuzla Limanı'nın karbon ayak izi yerli üretim elektrikli römorkörlerle azaldı

11:44 - Teknoloji

OpenAI, yapay zeka destekli web tarayıcısı Atlas'ı tanıttı

00:22 - Teknoloji

Çin'de yapay zeka kullanıcılarının sayısı 2025'te iki kattan fazla arttı

21:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi

05:33 - Siyaset

TBMM kararları Resmi Gazete'de

05:22 - Gündem

Trump: Devlet Başkanı Putin ile olan görüşmeyi iptal ettim çünkü bana doğru gelmedi

01:18 - Dünya

WSJ: ABD, Ukrayna'nın Batı'ya ait uzun menzilli füzeleri kullanma yasağını kaldırdı

00:23 - Medya

Devler Ligi'nin üçüncü haftası 9 maçla tamamladı

00:17 - Spor