?>

Bilgi ve iletişim sektörünün çalışan sayısı yıllık bazda 51 aydır kesintisiz artıyor

Dijitalleşmenin ve teknoloji kullanımının yaygınlaşması, bilgi ve iletişim sektöründeki ücretli çalışan sayısının yıllık bazda 51 aydır artış göstermesini sağladı.

Ekonomi - 10 ay önce

Ankara

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı ağustosta 15 milyon 883 bin 831 kişi olarak hesaplandı.

Ücretli çalışanlar sektör bazlı incelendiğinde, bilgi ve iletişim alanında çalışanların sayısındaki artış dikkati çekti.

Son yıllarda yazılım teknolojilerindeki gelişmeler, yapay zeka ve siber güvenlik gibi kavramların öne çıkması, sektördeki istihdam sayısında da artışa neden oldu.

Söz konusu verilerin toplanmaya başlandığı 2009 yılında bilgi ve iletişim kategorisinde ücretli çalışan sayısı 135 bin 760 iken, ağustos ayında 292 bin 712'ye ulaşarak rekor kırdı.

Böylece, bilgi ve iletişim alanındaki ücretli çalışan sayısında yıllık bazda 51 aydır artış meydana geldi. Söz konusu sektörde yıllık bazda çalışan sayısı, son olarak Kovid-19 salgınının yaşandığı Mayıs 2020'de gerilemişti.

Çalışan sayısında o dönem yaşanan 0,7'lik düşüşün ardından hızlı bir artış trendi başlarken, 2021'de bazı aylarda yıllık bazda yüzde 20'ye yaklaşan yükselişler kaydedildi.

Geçen ay ise bilgi ve iletişim kategorisinde ücretli çalışan sayısındaki artış yıllık bazda yüzde 2,2 oldu.

"Uzmanlaşmış çalışanlara talep artıyor"

Türk İstatistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgi ve iletişim sektöründe çalışan sayısındaki artışın, dijitalleşmenin hızla benimsenmesi ve teknolojinin hemen hemen her sektördeki iş süreçlerine entegrasyonuyla yakından ilişkili olduğunu söyledi.

Son yıllarda dijital teknolojilere duyulan ihtiyacın hızlandığını ve özellikle Kovid-19 salgını sonrasında hızla arttığını bildiren Menteş, sektördeki ihtiyaçlara dair şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yapay zeka, bulut bilişim ve büyük veri analitiği gibi ileri teknolojilerin hızla gelişmesi, bu alanlarda uzmanlaşmış iş gücüne olan talebi artırıyor. Bu teknolojiler, birçok endüstrinin operasyonlarını optimize etmek için kritik hale geldi. Teknoloji odaklı girişimcilik ekosistemi son yıllarda hızla büyüyor. Özellikle Türkiye gibi genç nüfusa sahip ülkelerde teknoloji start-up'ları hem istihdam hem de yenilikçilik anlamında önem taşıyor. Çevrim içi alışverişin ve dijital pazarlamanın hızla büyümesi, yazılım geliştirme, veri analitiği, dijital içerik üretimi ve e-ticaret platformlarının yönetimi gibi alanlarda uzmanlaşmış çalışanlara olan talebi artırmıştır."

Menteş, dijitalleşmeyle birlikte siber güvenlik tehditlerinin de arttığına dikkati çekerek, bu nedenle hem kamu hem de özel sektörde verilerin korunması ve dijital altyapıların güvenliği için daha fazla siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Menteş, yazılım geliştirme ve mühendislik, veri bilimi ve analitiği ile siber güvenlik alanlarının, sektörde en çok istihdam sağlanan ve hala açık bulunan alanlar olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Yandex, Türkiye'ye 400 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor

2024-10-17 16:08 - Medya

Orta ve Batı Afrika'da seller nedeniyle 10 milyon çocuk okula gidemiyor

2024-10-17 08:38 - Dünya

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali başladı

2024-10-17 12:18 - Magazin

Victor Osimhen, Galatasaray'a geldiği için mutlu

2024-10-16 19:52 - Spor

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya'daki saldırılarını genişlettiğini duyurdu

2024-10-18 10:47 - Dünya

İngiliz müzik grubu One Direction üyesi Liam Payne, balkondan düşerek öldü

2024-10-17 03:57 - Magazin

Bakan Yumaklı: Elimizdeki en değerli hazinelerden olan gıdamıza hep birlikte sahip çıkalım

2024-10-16 14:22 - Siyaset

Otoyol jandarmaları 28 ildeki törenlerin ardından göreve başladı

2024-10-16 19:57 - Asayiş

Kamu Başdenetçiliği için 5 başvuru yapıldı

2024-10-17 15:47 - Siyaset

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar, Türkiye Kömür Üreticileri Derneği yönetimini kabul etti

17:13 - Ekonomi

Türkiye fındık ihracatından 11 ayda 2,4 milyar doları aşkın gelir sağladı

15:48 - Ekonomi

Gençlik düşünce kuruluşu TrNext, Erasmus+ Gençlik Programı kapsamında hayata geçirildi

15:42 - Ekonomi

Suriyeli Bakan Şaar'ın Türkiye ziyaretinde iki ülke ticari ilişkileri değerlendirilecek

14:58 - Ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan G20 paylaşımı

14:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kırklareli'nde ağaçlık alanda çıkan yangın söndürüldü

17:17 - Gündem

Bakan Bayraktar, Türkiye Kömür Üreticileri Derneği yönetimini kabul etti

17:13 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kongo Başbakanı Makosso ile görüştü

16:48 - Siyaset

İsrail basını: Netanyahu yardımlara izin vererek Gazze’de yeni saldırıya zemin hazırlıyor

16:27 - Dünya

Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili İş Başmüfettişi Ayanoğlu hakkında soruşturma izni verild

15:52 - Gündem