?>

Bilecik'te hara kuran girişimci, yarış atı yetiştiriyor

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde hara kuran girişimci Serhat Akbaş, Arap ve İngiliz cinsi yarış atı yetiştiriyor.

Çevre-Hayat - 10 ay önce

Bilecik

Memleketi Kocaeli'nin İzmit ilçesinden 5 yıl önce Pazaryeri ilçesi Arapdede köyüne gelen 43 yaşındaki Akbaş, 1 yıllık hazırlık aşamasının ardından 2020'de at yetiştiriciliği tesisini faaliyete geçirdi.

Yaklaşık 300 dönüm alana kurulu haradaki 8 padok (yarış atlarının gezdirildiği yer) ve 40 hayvan kapasiteli tesisinde yetiştiriciliğe başlayan Akbaş, 4 senede 40 yarış atını Türk atçılığına kazandırdı. Bu atlar, sahipleri tarafından İstanbul, Ankara, Adana ve Kocaeli'ndeki hipodromlarda yarıştırılıyor.

Ailesiyle tesisteki evinde yaşayan, çalışanlarıyla üçüncü kuşak 10 tay ile 20 kısrağına bakan Akbaş, haftanın 7 günü hem kendisine hem de pansiyon hizmeti verdiği, başkalarına ait atlarla ilgileniyor.

Hayvanların beslenmesinde ihtiyaç duyulan yonca ve yulaf ile çeşitli otları da aynı köydeki tarlasında üreten Akbaş, böylece haranın yem ihtiyacının yüzde 40'ını kendisi karşılıyor.

Serhat Akbaş, gazetecilere, yaklaşık 14 yıldır atçılıkla ilgilendiğini söyledi.

İzmit'te de harasının bulunduğunu ifade eden Akbaş, "Atlarımızın sayısı çoğaldıkça yer ihtiyacı duyduk. Bir arkadaşımla İnegöl'e mobilya bakmaya giderken civardaki araziler hoşuma gitti. Araştırma yaparken burayı keşfettik. Temmuz 2019'da inşaata başladık. Daha sonra etrafını çevirdik ve atlarımızı getirdik. Eşim ve çocuğumla buradaki bungalovda yaşıyoruz." diye konuştu.

"Kendi çocuğumuz gibi yetiştiriyoruz"

Akbaş, tesisin tüm ihtiyaçlarını kendilerinin üretmeyi amaçladıklarını, bu sebeple büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Ağırlıklı olarak İngiliz atı yetiştirdiklerini bildiren Akbaş, "Buradan çıkan atlar bütün hipodromlara gidiyor. Kocaeli'nde kendi ekibimiz var. Satılmayan atlarımızı oraya gönderiyor, kendimiz koşturuyoruz. Kaliteli atlar yetiştirerek hem Bilecik'e hem de Türk atçılığına kazandırmak istiyoruz." dedi.

Akbaş, güne erken başladıklarını, saat 06.30'da atların yemlerini vererek rutin bakımlarını yaptıklarını belirtti.

Rahatsızlanan atların tedavilerini de aynı yerde gerçekleştirdiklerini anlatan Akbaş, "Bu iş gönül, sevda işi. Sattığımız at yarış kazandığında dünyalar bizim oluyor. Mesela sattığımız 'Polychromo' adında bir atımız vardı, dün ilk yarışını kazandı." ifadesini kullandı.

Yetiştiricilik aşamalarına ilişkin bilgi veren Akbaş, şunları kaydetti:

"Annelerimize önce aygır seçiyoruz. Ardından aşım yapılıyor, 11 ay gebe kalıyor. Yavrular ilk 6 ay annelerinin yanında duruyor. Daha sonra annesinden ayırıp kendimize alıştırıyoruz. Onlarla bağ kuruyoruz. Kendi çocuğumuz gibi yetiştiriyoruz. Bunlar bizim evladımız sayılır. Herhangi bir dertleri bizim canımızı sıkıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kübra Korkut, para masa tenisi kategorisinde Paris'te finale yükseldi

2024-09-05 12:52 - Spor

Meksika'da yargı reformunu protesto eden yüzlerce kişi Senato binasına girdi

2024-09-11 10:28 - Dünya

Uzmanlar, ECB'nin faiz indirimlerini yakın zamanda hızlandırmasını beklemiyor

2024-09-10 11:17 - Ekonomi

Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak

2024-09-09 12:33 - Ekonomi

Karslı 92 yaşındaki Kore gazisi, savaş anılarını şiirle yad ediyor

2024-09-10 12:08 - Çevre-Hayat

ABD'de yüzlerce kişi, İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için toplandı

2024-09-08 13:57 - Dünya

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Model fabrika sayısını 15'e çıkaracağız

2024-09-06 15:58 - Ekonomi

Türkiye'nin ağustosta ihracatını en fazla artırdığı ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu

2024-09-06 12:06 - Ekonomi

SpaceX, ilk özel uzay yürüyüşü için Falcon 9 roketini fırlattı

2024-09-10 13:38 - Teknoloji

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır'da Narin Güran'ın ölümüne ilişkin konuştu

2024-09-11 21:18 - Gündem

İlgili Haberler

Kırklareli'nde 15 Temmuz şehitleri anısına 253 gül fidanı dikildi

22:12 - Çevre-Hayat

Antalya'da öğrenciler gökyüzünde ve sualtında gerçekleşen etkinliklerle 15 Temmuz şehitlerini andı

21:28 - Çevre-Hayat

Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı, şehit Ömer Halisdemir'in mezarını ziyaret etti

19:52 - Çevre-Hayat

Ilgaz Dağı 15 Temmuz Şehitler ve Milli İrade Tırmanışı yapıldı

16:08 - Çevre-Hayat

Çankırı'daki Yer Altı Tuz Şehri ziyaretçilerini serin havasıyla ağırlıyor

14:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'de koalisyon ortağı Agudat Israel Partisi üyeleri de hükümetten istifasını duyurdu

03:07 - Dünya

Bakan Kurum: Milletimiz, Türkiye'yi hain bir kalkışma ve işgal girişiminden kurtarmıştır

01:37 - Siyaset

Adalet Bakanı Tunç: 15 Temmuz'da son darbeyi vuracaklarını zannettiler, başaramadılar

00:33 - Siyaset

New York belediye başkanlığı ön seçimini kaybeden Cuomo, yarışı bağımsız aday olarak sürdürecek

00:28 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştüğünü duyurdu

00:13 - Dünya