?>

Bıçak, kaşık ve çatal saplarını tespihe dönüştürüyor

Elazığ'da tespih ustası Uğur Gündoğan, eski kaşık, bıçak ve çatal saplarından tespih üretiyor.

Genel - 6 yıl önce

ELAZIĞ (AA) - Elazığlı tespih ustası Uğur Gündoğan, eski bıçak, kaşık ve çatal saplarını işleyerek tespihe dönüştürüyor.

Küçük yaşlarda merak üzerine yapımını internetten öğrendiği tespih yapımını kurduğu 10 metrekarelik atölyede sürdüren 35 yaşındaki Gündoğan, unutulmaya yüz tutmuş eski çatal, kaşık, bıçak saplarına yeniden hayat vererek, tespih yapıyor.

Koleksiyoncular tarafından toplanan eski malzemeleri ebatlarına göre işleyerek ışıl ışıl tespihlere dönüştüren Gündoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden beri babasından ve çevresinden gördüğü tespihlere karşı hep ilgisinin olduğunu söyledi.

Çevresinde tespih ustası olmadığı için internette görüntüleri izleyerek tespih yapımını öğrendiğini belirten Gündoğan, ürettiği tespihleri önce çevresine hediye ettiğini, daha sonra mesleği haline geldiğini kaydetti.

Yaptığı tespihlere çevresindekilerin büyük ilgi duyduğunu kaydeden Gündoğan, beğenildikçe kendisini bu alanda geliştirdiğini bildirdi.

Koleksiyoncuların atölyeye sürekli eski malzemeler getirdiğini, bu malzemeleri tespihe dönüştürdüğünü ifade eden Gündoğan, şöyle konuştu:

"Son dönemlerde eski bıçak, kaşık, çatal saplarından tespihler yapıyoruz. Tespihin sanat anlamında hikayesinin olması ustanın elinde şekle dönüşmesinin ardından dua taneleri haline gelmesi koleksiyoncular tarafından çok seviliyor. 1940'lı yıllarda zengin ailelerinin sofralarını süsleyen çatal ve kaşıkların başlığını tespihe dönüştürüyorum. 1940'lı yıllarda katalin üzerinde bıçak, kaşık, çatallar zengin sofralarında bulunacak bir aksesuar olarak üretilmiş, zengin ailelerinin özel günlerinde kullandığı eşyalar olarak kullanılmış.

Bugün de antika değeri ve bekledikçe sert bir hal aldığından dolayı tespihi çok güzel oluyor. Koleksiyoncular dünyanın birçok yerinden bu eski malzemeleri toplayarak bizlere getiriyor. Biz de bunları sanata dönüştürerek dua taneleri haline getiriyoruz. Yaptığımız tespihleri koleksiyonculara teslim ediyoruz. Geçmişin zengin sofralarını süsleyen bıçak, kaşık, çatal sapları bugün tespih olarak kullanılıyor."

Yurt dışına kargoyla gönderiyor

Yaptıkları tespihlere yurt dışından da ilgi gösterildiğini aktaran Gündoğan, sipariş üzerine kargoyla Almanya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile Arap ülkelerine tespih gönderdiklerini bildirdi.

Gündoğan'ın müşterisi Coşkun Albayrak da tespihlere karşı büyük bir ilgisinin olduğunu belirterek, Almanya'dan temin ettiği eski bıçak, çatal ve kaşık saplarını Gündoğan'a tespih yapması için verdiğini söyledi.

Albayrak, "Tespihimi aldım. Gerçekten çok güzel olmuş." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Boğazı'nda müzik ziyafeti

2019-09-05 02:12 - Magazin

Göztepe Atınç Nukan'ı transfer etti

2019-09-03 17:17 - Spor

Hong Kong yönetimi tartışmalı yasa tasarısında geri adım attı

2019-09-04 16:42 - Dünya

Milli Mücadele anıları Milli Kütüphane'de sergileniyor

2019-09-04 23:22 - Kültür Sanat

'MXGP'de hünerlerimizi göstermek istiyoruz'

2019-09-05 16:39 - Spor

Yemen'deki hapishane saldırısında ölü sayısı 156'ya yükseldi

2019-09-05 23:57 - Dünya

Lider Alanyaspor'un hedefi Avrupa kupaları

2019-09-04 14:52 - Spor

Bıçak, kaşık ve çatal saplarını tespihe dönüştürüyor

2019-09-08 17:06 - Genel

'Diyarbakır'daki eylem, bütün analara ilham kaynağı olmalı'

2019-09-07 17:37 - Gündem

'Milyonlarca insan Dünya Motokros Şampiyonası'nı izleyecek'

2019-09-07 19:57 - Spor

İlgili Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Görevden uzaklaştırılan Ahmet Özer'in yargılanmasına başlandı

11:03 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 11 Filistinli can verdi

10:57 - Dünya

Danimarka'da emeklilik yaşı 2040 yılına kadar 70'e yükseltilecek

10:48 - Dünya

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 21,3 azaldı

10:43 - Ekonomi

Hakkari'de öğrenci servisi devridi: 14 yaralı

10:27 - Asayiş