?>

Beynine pıhtı atan ve Danca iletişim kuran hasta unuttuğu Türkçeyi konuşmaya başladı

Konya'da beynine pıhtı atması sonucu yıllardır kullanmadığı Danca ile iletişim kurmaya başlayan 67 yaşındaki Rahmi Karademir, unuttuğu Türkçeyi yeniden konuşmaya başladı.

Sağlık - 12 saat önce

Konya

Danimarka'da 20 yıl yaşadıktan sonra 10 yıl önce Konya'ya yerleşen 7 çocuk babası Karademir, geçen ay dizinden olduğu ameliyatın ardından felç geçirdi, acil serviste yapılan müdahale ile beyninin sol tarafındaki tıkanan büyük damarlardan biri, Prof. Dr. Gökhan Özdemir tarafından anjiyografi yapılarak açıldı.

????

Ameliyatın ardından Türkçe konuşmayı unutarak çevresindekilerle Danca iletişim kurmaya başlayan Karademir'in tedavisi sürüyor.

Şikayetleri büyük ölçüde düzelen Karademir, unuttuğu Türkçeyi, anjiyografi işleminden yaklaşık 15-20 gün sonra tekrar konuşmaya başladı. Her geçen gün daha iyiye giden Karademir'in Türkçe konuşmaya başlaması, başta eşi olmak üzere çevresindekileri de sevindirdi.

Belli aralıklarla hastaneye kontrole giden Karademir, eşinin de desteğiyle eski günlerine dönmek istiyor.

Kontrole geldiği Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Karademir'e muayenesinin ardından uzmanlarca testler yapıldı.

"Rahmi amca artık Türkçe konuşabiliyor"

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özdemir, Karademir'in sağlığının her geçen gün daha da iyiye gittiğini söyledi.

Hastanın Türkçeyi unutup Danca konuşmasının oldukça dikkat çektiğini anlatan Özdemir, "Rahmi amca artık Türkçe konuşabiliyor. Biraz algılamada ve anlamada problemler yaşıyor. Nörolojik muayenesinde herhangi bir felç durumu yok. Emirleri yerine getirebiliyor. Tek başına işlevlerini yapabiliyor. Yemesini, içmesini, öz bakımını sağlayabiliyor. Bu, bizim için iyi bir durum. Konuşmasını bekliyorduk ve birkaç hafta içinde konuşmaya da başladı. Mevcut durumu, konuşması ve algılaması daha iyiye gidecek. Bu iyileşme sürecinin özellikle ilk 6 ay için çok daha hızlı olacağını bekliyoruz." diye konuştu.

Özdemir, Karademir'in Dancayı da konuşabildiğini belirterek, "Hiç konuşamayan hastalarda bazen birkaç gün, bazen birkaç hafta, bazen de birkaç ay içinde düzelme olabiliyor." dedi.

Eşine "Seni çok seviyorum" demiş

Rahmi Karademir de Türkçe konuşmaya başlamasından dolayı oldukça heyecanlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Elhamdülillah, çok şükür konuşabiliyorum. Biraz zorlanıyorum, bazı kelimeleri hemen hatırlayamıyorum. Yoğun bakımdan çıkınca çok kötüydüm, Türkçe konuşamıyordum. Dancayı nereden çıkardım, nasıl yaptım hiç bilmiyorum. Danimarka'da uzun süre kaldım. Türkçe konuşamayınca üzülüyordum. Doktorlar, profesörler yanıma geliyor, bir şeyler soruyorlar, bir şey söyleyemiyorum. Eş dost geliyor, konuşamıyorum, ne yaptım, ne yapıyorum... Allah böyle bir şeyi kimseye vermesin. İlk kurduğum cümle eşime hitaben 'Seni çok seviyorum' oldu."

Türkçe ilk sözleri "İyiyim" ve "Acıktım" oldu

Eşi Medine Karademir de "Rahmi beyin yanına gittim. Yoğun bakımda Danca konuşmaya başlayınca bir şey anlamadım. 'Rahmi, bu dili bilmiyorum, Türkçe söyle' dedim. Kafasını salladı. Danca 'Beni eve götür.' diyormuş. Eve gelince Türkçe konuşmaya başlayınca heyecanlandım. İlk kelimeleri 'İyiyim', 'Şükür', 'Acıktım' oldu. Bir de torunumuz var, adını bilemedi, onu özlediğini söyledi. Böyle tek tek kelimelerle başladı, şimdi cümleler kurarak konuşuyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kınından çıkan kılıç -Prof. Dr. Bedri Gencer yazdı-

2025-05-20 21:42 - En Son Yazılar

İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri başladı

2025-05-22 01:44 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Yapay zeka ASELSAN'a kazandırdı

2025-05-23 00:02 - Teknoloji

İranlı bisiklet tutkunlarının Karadeniz'i görmek için sınırları aşan macerası

2025-05-23 12:03 - Çevre-Hayat

THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final heyecanı Abu Dabi'de başlayacak

2025-05-23 00:22 - Spor

70'lerin trafik polisi üniforması ve klasik aracıyla İstanbul'u geziyor

2025-05-23 12:23 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da terk edilen yarım asırlık 'İtalyan köyü' hatıralarda yaşıyor

2025-05-23 11:53 - Çevre-Hayat

Berlin'de 'Türk Mutfağı Haftası' kapsamında geleneksel lezzetler tanıtıldı

2025-05-23 08:52 - Magazin

Kahramanmaraş'ın tescilli bıçakları Kurban Bayramı'na hazır

2025-05-23 12:08 - Çevre-Hayat

ABD Başkanı Trump, Kanada'da yapılacak G7 Liderler Zirvesine katılacak

2025-05-23 00:13 - Dünya

İlgili Haberler

YEDAM desteğiyle alkol bağımlılığından kurtuldu, hayatına yeni sayfa açtı

14:33 - Sağlık

AstraZeneca ve TOÇEV işbirliğiyle hazırlanan "Genç Sağlığı Raporu" yayımlandı

10:12 - Sağlık

Çocuklarda keneye karşı "vücut kontrolü" uyarısı

13:27 - Sağlık

"İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

12:12 - Sağlık

Yemek borusu olmadan doğan bebek, 5 günlükken yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu

11:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

Rusya: İstanbul'daki müzakerelerde Ukrayna ile sağlanan anlaşmalara bağlı kalıyoruz

00:38 - Dünya

TCMB'den makro finansal istikrarı destekleyici adım

00:33 - Ekonomi

Gaziantep FK, Süper Lig'de Kasımpaşa'yı konuk edecek

00:28 - Spor

Şampiyon Galatasaray, Süper Lig'de Göztepe ile deplasmanda karşılaşacak

00:23 - Spor

Eyüpspor, Süper Lig'de Antalyaspor'u ağırlayacak

00:18 - Spor