?>

'Beşiktaş'taki bulgular insanlık tarihi açısından önemli'

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Yılmaz, İstanbul'da yapımı süren metro hattının Beşiktaş istasyondaki kazısında bulunan tarihi kalıntılara ilişkin, "Sadece İstanbul tarihi açısından değil, Türkiye, dünya ve insanlık tarihi açısından da önemli" dedi.

Genel - 8 yıl önce

İSTANBUL - Adem Demir/Hikmet Faruk Başer

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan ile İstanbul'da yapımı süren Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının Beşiktaş istasyondaki kazısında bulunan tarihi kalıntılara ilişkin çalışmaları yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

Metro kazısında tarihi kalıntılara rastlandı

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaya çıkan yapı tipleri, mezar çeşitleri ve iskeletlerin Erken Demir Çağı'na ait olduğunu belirtti.

"Şehir tarihinin açıklığa kavuşturulması açısından önemli"

Bulguların, günümüzden 3000-3500 yıl öncesine ait olduğunu ifade eden Yılmaz, kazıda elde edilen tarihi kalıntıların İstanbul'un şehir tarihinin açıklığa kavuşturulması ve tarihindeki sürekliliğin tespiti açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Kazı çalışmalarının, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün nezaretinde yürütüldüğünü aktaran Yılmaz, "Kazı Başkanlığını da Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan gerçekleştiriyor. Dolayısıyla baştan sona kadar Bakanlığımızın nezaretinde son derece hassas bir çalışma yürütülüyor." diye konuştu.

"Yerleşim alanı ve defin bölgesi"

Coşkun Yılmaz, yaklaşık bir yıldır süren kazı çalışmaları neticesinde, şehir tarihine zenginlik kazandıracak çok önemli bulgular elde edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu bulgular, incelendiğinde de karşımıza çıkan sonuç, bu tür yapılar, yapılaşmadan daha çok bir mezarlık alanıdır. Belli ki, bir yerleşim alanının ortası ve defin bölgesidir. Bu mezarlık yapısına, defin şekline ve ortaya çıkan yapı tarzına baktığımızda da Trakya bölgesi ve kuzeylerdeki steplerle bir akrabalık bağı olduğu ortaya çıkıyor."

"İskeletler incelemeye alındı"

Kazı sırasında çıkan iskeletlerin incelemeye alındığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Çeşitli testler uygulanacak. Bunların ömürleri, yaşam standartları, sağlık durumlarına ilişkin çeşitli veriler elde edilecek. Önümüzdeki dönemlerde bunlar açıklanacak. Kısacası ifade etmek gerekirse; Beşiktaş Metro alanında, ortaya çıkan arkeolojik bulgular, bize şehrin bu bölgedeki yerleşim alanının Erken Demir Çağı'na günümüzden 3000-3500 yıl daha geriye götüren veriler sunuyor. Bu da şehrin tarihi sürekliliği, yerleşim alanındaki yataylığı, genişliği, şehir tarihinin zenginliğini ortaya koyan son derece önemli verilerdir. Sadece İstanbul tarihi açısından değil, Türkiye, dünya ve insanlık tarihi açısından da önemlidir."

Haftanın Öne Çıkanları

Emniyet’ten 43 ilde dev uygulama

2017-08-21 23:07 - Asayiş

'İlk haftadaki coşkumuzu sürdürmemiz önemli'

2017-08-15 19:42 - Spor

Patencilerin tehlikeli yolculuğu

2017-08-21 16:42 - Asayiş

Arıdan korkan sürücü kaza yaptı

2017-08-15 20:07 - Asayiş

Macron foto muhabirinden şikayetçi oldu

2017-08-15 22:22 - Dünya

'Türkiye, İngiltere için vazgeçilmez bir ortak'

2017-08-15 23:52 - Siyaset

Trabzonspor deplasmanda boyun eğmiyor

2017-08-21 16:20 - Spor

'Zayıflama hapının' öldürdüğü iddiası

2017-08-19 19:37 - Gündem

Alperen’i ihmal mi öldürdü?

2017-08-16 23:52 - Asayiş

Manchester United yine farklı kazandı

2017-08-19 20:17 - Spor

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Samsun'da "Şehit Erol Olçok 15 Temmuz Destanlar Sergievi" ziyaret ediliyor

17:12 - Gündem

Beşiktaş'ın prensip anlaşmasına vardığı Kyle Walker-Peters, yarın İstanbul'a gelecek

17:07 - Spor

Kars Sarıkamış'ta dolu ve sağanak etkili oldu

17:03 - Gündem

TİKA'dan İslamabad'da 15 Temmuz Şehitleri anısına ağaçlandırma etkinliği

16:58 - Gündem

Çanakkale'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

16:52 - Gündem