?>

Berlin'de Filistin Kongresi'nin Alman hükümeti tarafından engellenmeye çalışıldığı iddia

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenmesi planlanan Filistin Kongresi'nin, Alman hükümeti tarafından engellenmeye çalışıldığı öne sürüldü.

Dünya - 1 yıl önce

Berlin

Yahudilerin Sesi Derneğinden Wieland Hoban ve aktivist Karin de Rigo, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, 14 Nisan'a kadar sürecek bir kongre tertip edildiğini açıkladı.

Wieland Hoban, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamda Almanya'nın da sorumluluğu olduğunu belirterek, "Bu yılın ocak ayında Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika tarafından yapılan bir şikayet üzerine en ciddi soykırım suçunun işlendiğine hükmetti ve Gazze Şeridi'ndeki durumu göz önünde bulunduran BM İnsan Hakları Konseyi de uluslararası insancıl hukukun daha fazla ihlal edilmesini önlemek amacıyla İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu ancak Alman hükümeti bunun tam tersini yapıyor." dedi.

Hoban, tüm bu yaşananlar ışığında Berlin'de düzenleyecekleri kongreyle tüm dünyaya güçlü bir mesaj iletmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Kari de Rigo da İsrail'in Gazze'yi yok ettiğini vurgulayarak, "Bugüne kadar 34 bin Filistinli öldürüldü. Katledilenlerin yüzde 70'i çocuk ve kadın. Uluslararası toplum olarak bu soykırıma sessiz kalamayız. Almanya'nın bu suça ortak olmasını kınıyoruz. Kongrede güçlü bir mesajla yapılan zulme karşı geldiğimizi bir kez daha dile getireceğiz." diye konuştu.

Kongreye, Yemenli gazeteci Tawakkol Karam, ABD'li insan hakları aktivisti Jody Williamsi, İspanyol milletvekili Ione Belarra ve Alman sol görüşlü bazı siyasetçilerin destek mesajı gönderdikleri ifade edildi.

Kongrenin Alman hükümeti tarafından engellenmeye çalışıldığı iddia edildi

Kongreyi organize edenlerin avukatı Nadija Samour ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrenin, toplanma özgürlüğü yasasından dolayı yasaklanamadığı ve bu yüzden polisin mümkün olan her türlü engellemeye başvurduğunu belirtti.

Kongrenin düzenleneceği salonun yangın koruma sistemi, işletme sahibinin ruhsatı, salonun hazır olmadığı gibi bahaneler öne sürüldüğünü kaydeden Samour, "Ayrıca şimdi de Gazze'de bir süre halkın sağlığı için Şifa Hastanesi'nde doktor olarak çalışan ana konuşmacı Gassan Ebu Sitte'nin havaalanında tutulduğunu duyduk, ülkeye girişinin engellendiği belirtiliyor. Bunun için hiçbir yasal temel ve sebep yok. Ebu Sitte, Glasgow Üniversitesi'nde dekan. Tehlikeli bir insan olduğunu ya da şiddeti teşvik eden bir kişi olduğunu düşünmüyorum. Tam tersi." ifadesini kullandı.

Ebu Sitte'nin ülkeye girmesi için acil başvuru yaptıklarını dile getiren Samour, burada kongrenin yapılmaması için bürokratik engeller getirilmek istediğini ve "en üstten baskı yapıldığını" ileri sürdü.

Avukat Samour, "(Bu baskı) Alman hükümetinden, Berlin eyalet hükümetinden, sivil toplumdan geliyor." dedi.

Berlin'de çok sayıda Filistinlinin yaşadığından ve Almanya'nın başkenti olduğu için kongrenin bu kentte düzenlendiğini aktaran Samour, "Kongrede ateşkes, (İsrail’e) silah sağlanmasının hemen durdurulması, sadece İsrail'in değil Gazze'deki suçlara katıldığı için Almanya'nın da hesap vermesi talep ediliyor." ifadesini kullandı.

Filistin Kongresi, polisin salonda yaptığı incemeler nedeniyle öngörüldüğü saatte başlamadı.

Salonun bulunduğu binanın önünde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ve çok sayıda Filistin yanlısının toplandığı görüldü. Burada yapılan gösteride Filistin yanlısı sloganlar atıldı.

Bu arada en az bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Uraloğlu: Yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 44 milyon kişi hava yolunu kullandı

2024-04-07 16:18 - Gündem

Rosatom: Zaporijya Nükleer Santrali'ne İHA saldırıları yapıldı, 3 kişi yaralandı

2024-04-07 19:12 - Dünya

Avrupa seçimlere hazırlanıyor

2024-04-09 11:08 - Dünya

DSÖ: Hepatit B ve C enfeksiyonları nedeniyle her gün 3 bin 500 kişi ölüyor

2024-04-09 12:57 - Sağlık

İlk çeyrekte 9 şirket halka arz edildi

2024-04-07 11:48 - Ekonomi

Emtia piyasasında geçen hafta zirveler test edildi

2024-04-08 11:42 - Ekonomi

2024'ün ilk Güneş tutulması, 8 Nisan'da ABD'de gözlemlenebilecek

2024-04-06 16:07 - Dünya

Bayraktar AKINCI 50 bin uçuş saatini tamamladı

2024-04-09 17:58 - Teknoloji

İsrail'in 183 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 33 bin 137'ye çıktı

2024-04-06 14:13 - Dünya

YSK, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Zeydan hakkındaki kararının gerekçesini açıkladı

2024-04-06 17:13 - Siyaset

İlgili Haberler

İsrail, Suriye'de hava saldırısı düzenledi

21:43 - Dünya

BMGK, İsrail hükümetinin Gazze kentini işgal kararını görüşmek için acil oturumla toplanacak

21:22 - Dünya

DSÖ, Sudan'da yaklaşık 25 milyon kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi

21:13 - Dünya

Almanya’nın silah ihracatını askıya alması Netanyahu'yu "hayal kırıklığına" uğrattı

20:57 - Dünya

İsrail'e ait İHA'nın Lübnan’ın güneyinde bir araca düzenlediği saldırıda 1 kişi öldü

20:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Hava sıcaklığı 22 ilde 40 derece ve üzerini gösterdi

22:58 - Gündem

Başkentte kısa süreli sağanak etkili oldu

21:58 - Gündem

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina, yıkılırken iş makinesinin üzerine devrildi

21:47 - Gündem

İsrail, Suriye'de hava saldırısı düzenledi

21:43 - Dünya

BMGK, İsrail hükümetinin Gazze kentini işgal kararını görüşmek için acil oturumla toplanacak

21:22 - Dünya