?>

Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacı onay aldı

Sıtmaya yakalanan bebek ve 5 kilograma kadarki küçük çocukların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ilk sıtma ilacı, İsviçre'nin resmi ilaç denetim kurumu Swissmedic tarafından onaylandı.

Sağlık - 4 hafta önce

Ankara

BBC'nin haberine göre geliştirilen ilaç, Swissmedic testlerinden geçerek bebek ve küçük çocukların tedavilerinde kullanımı onaylanan ilk sıtma ilacı oldu.

Yeni sıtma ilacıyla eski tedavilerde bebeklerde görülen doz aşımı tehlikesine çözüm getirilmesi amaçlanıyor.

????

İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis tarafından geliştirilen ilacın birkaç hafta içinde sıtma oranlarının en yüksek olduğu ülkelerde kar amacı gütmeden kullanıma sunulması planlanıyor.

Swissmedic'in internet sitesinden yapılan açıklamada, söz konusu ilacın diğer ülkelerde de onay sürecini tamamlamasının ardından piyasaya sürüleceği belirtildi.

İlacın değerlendirme ve denemelerine katılan Afrika ülkeleri Burkina Faso, Fildişi Sahili, Kenya, Malavi, Mozambik, Nijerya, Tanzanya ve Uganda'nın, ilacın ilk dağıtılacağı ülkeler arasında olması öngörülüyor.

"Coartem Baby" ya da "Riamet Baby" adıyla bilinen ilaç, Novartis ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Sıtma İlaçları Girişimi (MMV) ile işbirliği içinde geliştirildi.

Eski tedavilerin aksine dozajı söz konusu grup için tasarlanmış yeni ilaç, 5 kilogramdan hafif çocuklar ve bebekler için güvenli kabul ediliyor.

Sıtmanın dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olduğunu belirten MMV Üst Yöneticisi (CEO) Martin Fitchet, doğru kaynaklar ve odaklı çalışmayla hastalığın ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2023 verilerine göre sıtma, büyük çoğunluğu Afrika'da olmak üzere 597 bin ölüme sebep olurken, ölümlerin yüzde 76'sını 5 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor.

Swissmedic, açıklamasında, DSÖ'nün ilacın bilimsel değerlendirme sürecinde Küresel Sıtma Programı kapsamında aktif rol aldığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'ın Çermik ilçesi doğal serinlik arayanların gözdesi

2025-07-06 14:07 - Çevre-Hayat

İsrail ordusu, yargı kararına rağmen Tulkerim Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerini yıkıyo

2025-07-06 00:27 - Dünya

Ermenistan’dan Rusya’ya nota

2025-07-04 21:19 - Özel Haber

AB ile ABD ticaret anlaşması yapmayı hedefliyor

2025-07-07 17:33 - Ekonomi

Avrupalı şirket yöneticileri AB'den yapay zeka yasasının ertelenmesini istedi

2025-07-03 17:08 - Dünya

ABD'nin California eyaletinde çıkan yangınlar yaklaşık 34 bin hektar alana yayıldı

2025-07-08 09:58 - Dünya

Bayern Münihli futbolcu Musiala, en az 4 ay sahalardan uzak kalacak

2025-07-06 15:37 - Spor

Tek erkeklerde dünya 6 numarası Djokovic, Wimbledon'da çeyrek finale çıktı

2025-07-07 19:33 - Spor

Moskova: Rutte halen sarhoş gibi

2025-07-06 17:22 - Özel Haber

Bakan Yumaklı: Tarımsal hasıla 2024'te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı

2025-07-06 14:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan küçük Miran, Diyarbakır'daki tedaviyle hayata tutundu

14:02 - Sağlık

Aydın'da 800 gram doğan bebek, 4 aylık kuvöz sürecinin ardından taburcu edildi

13:57 - Sağlık

Kadavradan nakille 10 yıldır gördüğü diyaliz tedavisinden kurtuldu

13:42 - Sağlık

İç organları dışarıda doğan bebek, ailesi ve doktorların kararlılığıyla yaşama tutundu

12:28 - Sağlık

Motosiklet ambulans ekipleri hastaya hızla ulaşarak etkin müdahale sağlıyor

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türk Kızılay ile Türkiye Acil Tıp Vakfı arasında işbirliği protokolü imzalandı

20:02 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Basra Valisi İdani'yi Ankara'da kabul etti

19:38 - Siyaset

Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk kritik seviyelerde

19:33 - Gündem

Çanakkale'de orman dışı alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

19:03 - Gündem

Tesla'dan Elon Musk'a yaklaşık 29 milyar dolarlık hisse ikramiyesi

18:27 - Ekonomi