?>

Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacı onay aldı

Sıtmaya yakalanan bebek ve 5 kilograma kadarki küçük çocukların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ilk sıtma ilacı, İsviçre'nin resmi ilaç denetim kurumu Swissmedic tarafından onaylandı.

Sağlık - 3 hafta önce

Ankara

BBC'nin haberine göre geliştirilen ilaç, Swissmedic testlerinden geçerek bebek ve küçük çocukların tedavilerinde kullanımı onaylanan ilk sıtma ilacı oldu.

Yeni sıtma ilacıyla eski tedavilerde bebeklerde görülen doz aşımı tehlikesine çözüm getirilmesi amaçlanıyor.

????

İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis tarafından geliştirilen ilacın birkaç hafta içinde sıtma oranlarının en yüksek olduğu ülkelerde kar amacı gütmeden kullanıma sunulması planlanıyor.

Swissmedic'in internet sitesinden yapılan açıklamada, söz konusu ilacın diğer ülkelerde de onay sürecini tamamlamasının ardından piyasaya sürüleceği belirtildi.

İlacın değerlendirme ve denemelerine katılan Afrika ülkeleri Burkina Faso, Fildişi Sahili, Kenya, Malavi, Mozambik, Nijerya, Tanzanya ve Uganda'nın, ilacın ilk dağıtılacağı ülkeler arasında olması öngörülüyor.

"Coartem Baby" ya da "Riamet Baby" adıyla bilinen ilaç, Novartis ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Sıtma İlaçları Girişimi (MMV) ile işbirliği içinde geliştirildi.

Eski tedavilerin aksine dozajı söz konusu grup için tasarlanmış yeni ilaç, 5 kilogramdan hafif çocuklar ve bebekler için güvenli kabul ediliyor.

Sıtmanın dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olduğunu belirten MMV Üst Yöneticisi (CEO) Martin Fitchet, doğru kaynaklar ve odaklı çalışmayla hastalığın ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2023 verilerine göre sıtma, büyük çoğunluğu Afrika'da olmak üzere 597 bin ölüme sebep olurken, ölümlerin yüzde 76'sını 5 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor.

Swissmedic, açıklamasında, DSÖ'nün ilacın bilimsel değerlendirme sürecinde Küresel Sıtma Programı kapsamında aktif rol aldığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Üniversitenin kadın kaynakçı ustası, azmiyle örnek oluyor

2025-07-08 12:53 - Çevre-Hayat

Rusya'da bu sabah görevden alınan Ulaştırma Bakanı Starovoyt'un intihar ettiği düşünülüyor

2025-07-07 19:02 - Dünya

İsrail ordusu, yargı kararına rağmen Tulkerim Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerini yıkıyo

2025-07-06 00:27 - Dünya

Güney Kore Devlet Başkanı Lee, yarımadada barış için Kuzey ile diyalog hedefliyor

2025-07-03 11:23 - Dünya

Sigara filtresi üretimi ve ticaretine ilişkin usul ve esaslar belirlendi

2025-07-03 11:08 - Ekonomi

Diyarbakır'ın Çermik ilçesi doğal serinlik arayanların gözdesi

2025-07-06 14:07 - Çevre-Hayat

Pakistan ve Hindistan, cezaevlerindeki mahkumların listelerini karşılıklı olarak paylaştı

2025-07-01 17:02 - Dünya

Nihat Genç batıl davanın samimi neferi -Prof. Dr. Bedri Gencer yazdı-

2025-07-05 19:33 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg'un yeni modeli T10F'yi test etti

2025-07-05 19:02 - Gündem

Ordu'da '17. Vosvos Şenliği' başladı

2025-07-01 17:17 - Magazin

İlgili Haberler

MHRS randevu önceliğinden 1 yılda 150 bin şehit ve gazi yakını yararlandı

13:52 - Sağlık

MHRS'de randevu talebi öncesi "Aile Hekimine Yönlendirme Uygulaması" başladı

14:33 - Sağlık

Beyin sıvısı üzerine yapılan araştırma depresyon hastalarına "erken tanı" yolunu açabilir

13:27 - Sağlık

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi yenilikçi yöntemlerle girişimsel kardiyolojide öncü oluyor

12:42 - Sağlık

Sıcak hava dalgası İzmir'de acil servislerde yoğunluğu artırdı

11:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 'IDEF 2025' sona erdi

20:13 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "Netanyahu yönetimine baskının artırılması" çağrı

19:47 - Siyaset

Orman yangınlarıyla ilgili 3 şüpheli tutuklandı

19:33 - Gündem

Bulgaristan'daki yangının Türkiye tarafına geçmemesi için önlemler alındı

19:28 - Dünya

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, TercihFest 2025'te üniversite adaylarıyla buluştu

17:58 - Teknoloji