?>

Bayburtlu öğrencilerden görme engelliler için yapay zeka destekli robot köpek

Bayburt'ta görme engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorlukları azaltmak isteyen lise öğrencileri, "Görevbot" adını verdikleri yapay zeka destekli robot köpek yaptı.

Teknoloji - 3 ay önce

Bayburt

Bayburt Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Mehmet Kayra Doğan ve 11. sınıf öğrencisi Yusuf Hamza Karakurt, rehber köpeklerden esinlenerek geliştirdikleri proje fikrini okul yöneticileriyle paylaştı.

????

Projenin onaylanmasının ardından Doğan ve Karakurt, bilgisayar öğretmenleri Ferhat Eraydın eşliğinde çalışmalara başladı.

Öğrencilerin 4 ayak üzerine kurulu şekilde tasarladığı robot köpek, kullanıcının söylediği cümleleri kendi komut listesinden seçerek anlayıp uygulayabiliyor.

"Görevbot" adı verilen robot köpek, bir sonraki aşamada gövdesinin çeşitli bölümlerine eklenebilecek sensör ve kameralar aracılığıyla çevresindeki engel ve durumları analiz ederek verileri sesli şekilde kullanıcıya aktarabilecek.

Okul müdürü Ali Şahin, öğrencilerin bilimsel yarışmalara katılımını teşvik ettiklerini, bu amaçla da teknolojiye ilgisi olan öğrencilere her türlü desteği sağladıklarını söyledi.

Öğrencilerin okulun teknoloji atölyesinde her türlü projelerini gerçekleştirecek donanıma sahip olduğunu belirten Şahin, bu çalışmayla hem ulusal hem de uluslararası yarışmalara başvuracaklarını bildirdi.

Bilgisayar öğretmeni Ferhat Eraydın, öğrencilerin hayallerini gerçekleştirebilmeleri için güzel bir ortam hazırladıklarına işaret etti.

Öğrencilerin robot köpek üretiminde güzel bir süreç yaşadıklarına değinen Eraydın, "Problem çözme becerileri ve yaşayarak öğrenme gibi kazanımlar elde ettiler. Bu gençlere fırsat verildiği zaman çok büyük işler başarabileceklerini görüyoruz. Bu projeyi TEKNOFEST için hazırlamaya başladık. Gelecek sene inşallah katılacağız. Teknolojide yapay zeka trendi var. Klasik robotlardan ziyade yapay zeka entegre ettiğimiz bu robotu yarışmalara hazırlayacağız." diye konuştu.

Öğrencilerden Mehmet Kayra Doğan da yapay zeka desteği bulunan robotta kodlama işlemlerini yaptığını anlattı.

Robotun kullanıcının söylediği cümleleri anlayıp uygulayabildiğini belirten Doğan, "En çok kodu yazmakta zorlandık. Çünkü hem motorların kalibrasyonu hem de yapay zekanın sesimizi düzgün algılaması bizi bayağı uğraştırdı. Umarım ileride daha gelişmiş bir versiyonunu yapabiliriz." ifadesini kullandı.

"Amacımız engelli vatandaşlara yardımcı olmak"

Yusuf Hamza Karakurt da robotun kasa ve iskeletinin de kendilerine ait olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda çok temel bir görüntüsü var. İlerleyen süreçte daha profesyonel hale getirmeyi düşünüyoruz. Bunu yapma amacımız engelli vatandaşlara yardımcı olmak. Engelli vatandaşlar günlük hayatlarında dışarı çıktığı zaman kendi sensörleri, kameraları ve çevre tanıma sistemleri sayesinde bu köpeği kullanarak rahatça gezebilecek. Kulağında bir kulaklık olacak. Köpek çevredeki engelleri, herhangi bir olumsuz durumu kullanıcıya iletecek. Sonraki aşamada da askeri amaçlı yine bir robot köpek yapmak istiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

LASİD'den bayramda uzun yola çıkacaklara kış lastiği uyarısı

2025-06-05 11:33 - Gündem

Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı için sponsorluk anlaşmaları imzalandı

2025-06-04 19:37 - Spor

Demirkapı Tüneli'ne bağlanan kıvrımlı yol dronla görüntülendi

2025-06-04 10:34 - Çevre-Hayat

Narin Güran cinayetiyle ilgili 12 sanık ile suça sürüklenen 3 çocuğun yargılandığı davada karar

2025-05-30 20:47 - Gündem

Borsa günü düşüşle tamamladı

2025-05-29 18:53 - Ekonomi

İzmir'de Ayakkabıcılar Sitesi'nde atık yığınları oluştu

2025-06-03 18:38 - Gündem

Anadolu'da yeni bir havacılık merkezi doğuyor

2025-06-01 14:38 - Teknoloji

Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

2025-06-03 18:07 - Ekonomi

BM raportörlerinden Gazze'ye giden Özgürlük Filosu Koalisyonu gemisi için 'güvenli geçiş' çağrısı

2025-06-02 20:58 - Dünya

Azerbaycan'da 'Küçük Girişimciler, Büyük Hedefler' projesi düzenlendi

2025-05-31 16:53 - Teknoloji

İlgili Haberler

NASA: Mars'ta bulunan leopar benekli kaya, gezegendeki en net hayat belirtisi olabilir

21:18 - Teknoloji

HÜRJET sertifikasyon yolculuğunda stratejik bir eşiği daha geride bıraktı

17:37 - Teknoloji

İsrail'in Katar'daki saldırısı "hava gücünün" önemini ortaya koydu

12:17 - Teknoloji

TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması'nda final süreci başladı

13:12 - Teknoloji

Zırhlı iş makinesi TOSUN bu kez ihracat yolunu açtı

12:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sisi ile Pezeşkiyan İran'ın nükleer enerji meselesini görüştü

04:58 - Dünya

Katar'dan Netanyahu'nun tekrar saldırı tehditlerine tepki

03:07 - Dünya

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, protestoların gölgesinde İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü

02:12 - Dünya

Çin ve ABD'nin dışişleri ile savunma bakanları iki ülke ilişkilerini görüştü

02:07 - Dünya

ABD'de Trump destekçisi aktivist Charlie Kirk, silahlı saldırıda öldü

01:22 - Dünya